Μενού
elliniki-shmaia-meionotiko-xorio
Κατέβασμα ελληνικής σημαίας σε μειονοτικό χωριό της Αλβανίας | @Λεωνίδας Παππάς
  • Α-
  • Α+

Λιγότερο από ένα 24ωρο πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκεφθεί τις μειονοτικές περιοχές της Βορείου Ηπείρου ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι, κατά την επίσκεψή του στον μειονοτικό δήμο Φοινίκης προέβη σε μία άκρως παράλογη πρόκληση, καθώς ζήτησε να κατέβει η ελληνική σημαία που κυματίζει δίπλα από την αλβανική στο δημαρχείο της περιοχής.

Στο πρόγραμμα του Μπεγκάι περιλαμβανόταν και επίσκεψη στο Δημαρχείο Φοινίκης, όπου θα τόν υποδεχόταν ο δήμαρχος, Χρήστος Κίτσος. Και ενώ πέρασε έξω από το δημοτικό μέγαρο δεν σταμάτησε για να κατέβει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλβανός πρόεδρος φέρεται να ενοχλήθηκε από την αναρτημένη ελληνική σημαία που κυμάτιζε στον προαύλιο χώρο, δίπλα στις σημαίες της Αλβανίας και της Ε.Ε..

Ο δήμος Φοινίκης έχει αναγνωριστεί επίσημα ως «μειονοτικός» από το κράτος της Αλβανίας και έτσι δίνεται το δικαίωμα στους ομογενείς να αναρτούν ελεύθερα τα εθνικά τους σύμβολα, να κάνουν χρήση της ελληνικής γλώσσας στη διοίκηση κ.ά. Στη συνέχεια, στην κεντρική πλατεία του μειονοτικού χωριού Αλύκο, ο Αλβανός πρόεδρος και οι συνοδοί του απαίτησαν από τους αστυνομικούς να μην υπάρχει ελληνική σημαία εκεί. Οι κάτοικοι και οι μαθητές του σχολείου αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι.

Στελέχη της ελληνικής μειονότητας σχολίασαν πως ο Αλβανός πρόεδρος ίσως δεν ήταν γνώστης του νόμου περί μειονοτήτων για τους δήμους της Ε.Ε.Μ. Δηλαδή, φαίνεται πως αγνοούσε πως εκεί υποχρεωτικά κυματίζει και η ελληνική σημαία έξω από τα δημόσια κτήρια. Ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς, αναφέρθηκε στο περιστατικό, και μετά την προκλητική ενέργεια του Αλβανού προέδρου αρνήθηκε να παρακαθίσει σε γεύμα του Μπεγκάϊ με «διανοούμενους» -σύμφωνα με την ανακοίνωση- της ελληνικής μειονότητας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Λεωνίδα Παππά:

Εξέλαβα ως τιμητική την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας να συμμετέχω σε γεύμα που θα παρέθετε ο ίδιος σήμερα το μεσημέρι με διανοούμενους (εντός η εκτός εισαγωγικών) της Ελληνικής Μειονότητας. 

Τελικά αρνήθηκα να συμμετέχω γιατί θεωρώ προσβλητική την συμπεριφορά του απέναντι στην πιο νομοταγή κοινότητα αυτής της χώρας. 

Το πρωτόκολλο της επίσκεψης του Π.τ.Δ Bajram Bekaj προέβλεπε τα ακόλουθα:

1. Επίσκεψη στο Δημαρχείο Φοινίκης 
2. Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Πάρκο της Φοινίκης 
3. Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των  Τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας στην πλατεία του Αλύκου- αναγνωρισμένοι με Προεδρικό Διάταγμα (1994)  
4. Γεύμα με διανοούμενους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας 

Η Προεδρική ακολουθία, παράκαμψε την επίσκεψη στο δημαρχείο, χωρίς να δοθούν επίσημα εξηγήσεις αλλά όπως μας μεταφέρθηκε ο Πρόεδρος απαίτησε να αφαιρεθεί η Ελληνική Σημαία που είναι πάντα αναρτημένη στο κτήριο του δημαρχείου μαζί με την Αλβανική καθώς είναι από τους αναγνωρισμένους δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. 

Κάτοικοι του χωριού Αλύκου και μαθητές του σχολείου με παραδοσιακές ενδυμασίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να υποδεχθούν τον Πρόεδρο. Κάποια στιγμή είδαμε με έκπληξη την Δημοτική Αστυνομία να αφαιρεί την αλβανική και ελληνική σημαία από το μνημείο. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό προκάλεσε αναβρασμό στους παραβρισκόμενους. Οι γονείς πήραν τα παιδιά τους αρνούμενοι να τιμήσουν έναν πρόεδρο που δεν σέβεται τα αναγνωρισμένα από το ίδιο το αλβανικό κράτος σύμβολα μας. Στο άγριο πολιτικό κλίμα της Αλβανίας η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ήταν και παραμένει υπόδειγμα νομιμότητας. Δεν ανέχεται όμως να προσβάλλονται τα δικά της σύμβολά και κεκτημένα όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας, τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες Διεθνείς Συμβάσεις.

https://www.facebook.com/leonidhas.papas/posts/pfbid02a8jKqShL21NnukRK1ijopYb71vtA82iekgCd5s8GVv3mKN7CrZMS9Ay9PheqUnvAl