Μενού
kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Γραφείο του Πρωθυπουργού
  • Α-
  • Α+

Tα χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει στους κατοίκους της Χειμάρρας, της Λιβαδιάς και της Δερβιτσάνης, να βρεθεί κοντά τους πριν το τέλος του χρόνου, πραγματοποιώντας το συντομότερο δυνατό την αναβληθείσα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών επίσκεψή του στις 7 Δεκεμβρίου. 

Πρώτος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη νωρίς το πρωί θα είναι η Χειμάρρα, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», ενώ σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, θα συνοδεύεται από τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, ο οποίος γεννήθηκε εκεί και θα ταξιδέψει μαζί του από την Αθήνα. Στη δε Δερβιτσάνη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον πρωθυπουργό θα υποδεχτεί ο Αλβανός ομόλογός του, Εντι Ράμα, σηματοδοτώντας την ισχυρή φιλία των δύο χωρών αλλά και την πρόθεσή του να ενισχύσει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, τα οποία είχαν τεθεί επί τάπητος από τον κ. Μητσοτάκη στο πρόσφατο τετ α τετ τους στα Τίρανα, που αποτελούσε και την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία από το 2009. 

Μήνυμα στήριξης στην ελληνική εθνική μειονότητα

Στις συνομιλίες του με μέλη και εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας και να δηλώσει τη στήριξή της, ενώ ακούγοντας από κοντά τις αγωνίες και τα προβλήματά τους θα του δοθεί η δυνατότητα να εξετάσει καλύτερα τους τρόπους που μπορεί να συνδράμει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας.  

Πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στη Χειμάρρα

Πέραν της ουσίας η επίσκεψη αυτή θεωρείται ιστορική, καθώς η τελευταία επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού σε περιοχές που κατοικεί η ελληνική εθνική μειονότητα ήταν αυτή του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πριν από 31 χρόνια - τον Ιανουάριο του 1991 - στη Δερβιτσάνη, ενώ στη Χειμάρρα θα βρεθεί για πρώτη φορά στα χρονικά Ελληνας πρωθυπουργός. Αυτό και μόνο καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση της ΝΔ στη ελληνική εθνική μειονότητα. Εξάλλου ήδη από το 2019 και τη συνάντηση που είχε μαζί τους στην Αθήνα ο πρωθυπουργό, είχε επισημάνει ότι η πρόοδος και η ευημερία της μειονότητας είναι σημαντική προτεραιότητα και στην κορυφή της ατζέντας των διμερών σχέσεων και του διαλόγου της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αλβανία για την προώθηση ένταξής της στην Ε.Ε.

Το μήνυμα της Αθήνας μέσω της ΑΟΖ Ελλάδας - Αλβανίας 

Η νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εντι Ράμα σε λιγότερο από ένα μήνα και στον απόηχο της χθεσινής επίσκεψης του Νίκου Δένδια στα Τίρανα, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα δώσει στους δύο ηγέτες την ευκαιρία να συζητήσουν εκ νέου το ζήτημα της κατάρτισης του συνυποσχετικού για την παραπομπή της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας Ελλάδας - Αλβανίας στη Χάγη, για το οποίο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.  Στόχος της Αθήνας όπως τόνισε χθες και ο Υπουργός Εξωτερικών στις κοινές δηλώσεις του με την ομόλογό του από την Αλβανία είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο μόνος δρόμος επίλυσης των διακρατικών διαφορών. 

Οι αναθεωρητικές δυνάμεις… που προσεγγίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια

Η δε πολιτική ηγεσία της Αλβανίας έχει κάθε λόγο να επιθυμεί τη σύσφιξη των σχέσεων με τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και γενικότερα των Δυτικών Βαλκανίων. Για την Αθήνα άλλωστε η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έχει μεγάλη γεωπολιτική βαρύτητα για την Ευρώπη και εκτιμά ότι μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο σε στρατηγικής σημασίας μέτωπα όπως η ενεργειακή ασφάλεια. Ταυτοχρόνως η Αθήνα θέλει να αποτρέψει τα σχέδια της Τουρκίας για διείσδυση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με στόχο τον επηρεασμό των πολιτικών εξελίξεων. Διόλου τυχαία δεν θεωρείται άλλωστε από την Αθήνα η πώληση τριών τουρκικών μη επανδρωμένων Bayraktar στην Αλβανία.

Εξ ού και το χθεσινό καρφί του Νίκου Δένδια από τα Τίρανα παρόντος της ομολόγου του ότι υπάρχουν «αναθεωρητικές δυνάμεις που επιθυμούν να επιστρέψουμε σε άλλες εποχές και αντιλήψεις», προσπαθώντας να προσεγγίσουν τα Δυτικά Βαλκάνια «με απώτερο στόχο όχι τη συνεργασία αλλά τη δημιουργία ζωνών επιρροής που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκή κεκτημένο, την ευρωπαϊκή προοπτική, ούτε με τις ευρωπαϊκές αξίες». Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να παράσχει κάθε ενταξιακή αρωγή στην Αλβανία και ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική είναι μονόδρομος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA