Μενού
mixalis-dimitrakopoylos-vrykselles-kaili
Εύα καϊλή - Μιχάλης Δημητρακόπουλος | AP images, Getty
  • Α-
  • Α+

Η Εύα Καϊλή θα περάσει την Πρωτοχρονιά στο κελί των φυλακών Χάρεν μετά τη σύλληψή της για συμμετοχή στο σκάνδαλο χρηματισμού QatarGate. Ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση της πελάτισσάς του και εξήγησε γιατί επιλέχτηκε από την υπεράσπιση να μην ασκηθεί έφεση. 

«Η Εύα Καϊλή στη φυλακή ζει έναν εφιάλτη, μια καταστροφή επειδή είναι αθώα. Το μόνο άτομο που την επισκέφθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν ο πατέρας της», δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος στην Corriere Della Sera. Η ευρωβουλευτής επαναλαμβάνει ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις δωροδοκίες, ότι δεν είχε την κυριότητα των χρημάτων που βρέθηκαν στο σπίτι της στις Βρυξέλλες, ότι ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είχε ποτέ τη δική της ατζέντα και τονίζει πως η σκέψη της βρίσκεται διαρκώς στο μικρό παιδί της, που αυτές τις μέρες, βρίσκεται κοντά στον πατέρα της. «Σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερη θα παραμείνει στο Βέλγιο και θα αγωνιστεί μέχρι να αναγνωριστεί η αθωότητά της. Η καρδιά της αιμορραγεί κυριολεκτικά για το 22 μηνών παιδί της, το οποίο είναι μόνο του και μπορεί να στηρίζεται μόνο στον ηλικιωμένο παππού του», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος. 

Εύα Καϊλή: Γιατί δεν έγινε έφεση 

Η Εύα Καϊλή αναμένεται να κάνει αίτηση αποφυλάκισης στις 22 Ιανουαρίου 2023. Οι δύο δικηγόροι της, την είχαν ενημερώσει πριν απολογηθεί για τη στρατηγική και το σκεπτικό πίσω από τις κινήσεις τους, για κάθε πιθανό ενδεχόμενο. «Ο Βέλγος συνάδελφός μου, Αντρέ Ριζόπουλος και εγώ, είμαστε δικηγόροι για περισσότερα από 30 χρόνια και η εμπειρία μας δείχνει ότι αν προσφεύγαμε στο εφετείο και απορρίπτονταν, τότε οι πιθανότητες να αφεθεί ελεύθερη η Καϊλή στο μέλλον θα ήταν πρακτικά μηδενικές», δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος της, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι δωροδοκία δημόσιου λειτουργού, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.  «Μετά από όσα διάβασε στους φακέλους της έρευνας, αισθάνεται προδομένη. Το όνομά της χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία της, πριν από την ημέρα της σύλληψης δεν γνώριζε τίποτα για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι, τα χρήματα δεν ήταν δικά της ούτε τα φύλαγε», συμπλήρωσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Οι Βέλγοι δικαστές όμως έκριναν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ενοχής και έτσι μετά την απολογία της, την περασμένη Πέμπτη που συγκέντρωσε τα βλέμματα όλης της Ευρώπης, την έστειλαν πίσω στις φυλακές. «Αυτό που γνωρίζει είναι ότι ο Παντσέρι γνώριζε και συνεργαζόταν με τον Τζόρτζι για πολλά χρόνια. Η Καϊλή, ωστόσο, δεν είχε ποτέ λάβει γνώση του βαθμού και του είδους της μεταξύ τους συνεργασίας και θα ήταν μια οδυνηρή έκπληξη για εκείνη αν οι κατηγορίες εναντίον τους επιβεβαιώνονταν στο δικαστήριο», είπε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Τζόρτζι και Παντσέρι μεταφέρουν βαλίτσες με χρήματα 

Στο μεταξύ, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με τον «εγκέφαλο» του QatarGate Αντόνιο Παντσέρι και το... πρωτοπαλίκαρό του Φραντσέσκο Τζόρτζι να μεταφέρουν βαλίτσες με χρήματαΟι φωτογραφίες είναι από τις κάμερες του ξενοδοχείου Steigenberger στις Βρυξέλλες όπου οι δυο άνδρες φαίνονται να κουβαλούν τις βαλίτσες, οι οποίες σύμφωνα με τις Αρχές ήταν γεμάτες λεφτά, από τη συνάντηση της 10ης Οκτωβρίου μεταξύ του υπουργού Εργασίας του Κατάρ Αλί Μπεν Σάμιχ αλ Μάρι, του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και του Φραντσέσκο Τζόρτζι -ο οποίος μάλιστα είχε μαζί του τη μικρή του κόρη σε καρότσι.

Οπως είχε αποκαλυφθεί προ ημερών, η συνάντηση έγινε στις 10 Οκτωβρίου, δηλαδή πέντε εβδομάδες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2022, σε ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της βελγικής πρωτεύουσας, το Steigenberger, στο οποίο είχαν καταλύσει οι Καταριανοί. Μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο, την ημέρα της εθνικής εορτής του Κατάρ, οι πρεσβείες του εμιράτου οργάνωσαν εκεί ένα τεράστιο πάρτι με σχεδόν 300 καλεσμένους. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν φυσικά και πολλοί Ευρωβουλευτές. Και σε εκείνη την περίπτωση πολλοί είχαν παρατηρήσει ότι ο Παντσέρι δεν ήταν παρών. Υπολογισμένη επιλογή. Ο πρώην ευρωβουλευτής συχνά εξηγούσε: «Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εμφανίζομαι». Εκείνο το ξενοδοχείο, όμως, τον «ήξερε» καλά.