Μενού
ypoyrgiko
Υπουργικό συμβούλιο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αν νομίζετε πως η ημερομηνία των εκλογών αφορά μόνο εμάς τους δημοσιογράφους και το μικρό μας οικοσύστημα κάνετε λάθος. Ενδιαφέρει πρωτίστως τους υπουργούς της κυβέρνησης. Όχι για το άγχος της επανεκλογής, αλλά για το άγχος των... βουλευτών. Εξηγούμαι. Συνομιλούσα το βράδυ της Κυριακής με κορυφαίο υπουργό που μου έλεγε πως όσο σέρνεται η προεκλογική περίοδος τόσο πιο πολύ πληθαίνουν τα αιτήματα των βουλευτών για μικρορουσφέτια και διευθετήσεις με αποτέλεσμα οι ίδιοι να αφιερώνουν μεγάλο μέρος του ωφέλιμου χρόνου τους ώστε να ασχολούνται με αυτά. Ο ίδιος υπουργός μου έλεγε πως δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για την κυβέρνηση να τραβήξει τις εκλογές πίσω από τις 9 Απριλίου καθώς ήδη ο κομματικός μηχανισμός εμφανίζει μια κόπωση και δεν θα αντέξει να τρέχει μέχρι το καλοκαίρι (έχουμε άλλωστε βάσει του κυβερνητικού αφηγήματος ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση μέχρι την αυτοδυναμία).

Περιοδείες Μητσοτάκη στη Θράκη

Το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ δεν αμφισβητείται από κανέναν, όμως στο κόμμα έχουν φτάσει κάποιες ανησυχητικές μετρήσεις από τη βόρεια Ελλάδα που μιλούν για ενίσχυση της ακροδεξιάς. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί Πέμπτη και Παρασκευή σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, ενώ μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα ακολουθήσει περιοδεία και σε Κοζάνη, Ιωάννινα και Λάρισα, πριν ο κ. Μητσοτάκης φύγει για την Ιαπωνία, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Ετοιμάζουν εκπλήξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα ψηφοδέλτια είναι σχεδόν έτοιμα και χρειάζεται ένα τελικό ρετουσάρισμα από την Πολιτική Γραμματεία. Να σημειώσω πως το περίφημο «κονκλάβιο» Σβίγγου-Καλογήρου-Βασιλειάδη ετοιμάζει κι άλλες εκπλήξεις τύπου Πόπης Τσαπανίδου, ενώ υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά για το δήμο Αθηναίων, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Όσο για την κυρία Τσαπανίδου, μαθαίνω ότι σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει τη συμμετοχή της σε πάνελ, αρχικά θα εμφανίζεται με δηλώσεις από την Κουμουνδούρου και γραπτές ανακοινώσεις.

Η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ

Άλλο ένα Σαββατοκύριακο με αναταράξεις εντός της ΝΔ ήταν αυτό που μας πέρασε, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Τεκμηρίωσης του κόμματος Παύλος Πολάκης έβαλε αυτή τη φορά στο στόχαστρο τη βουλευτή της ΝΔ Άννα Ευθυμίου, δημοσιεύοντας εντολές πληρωμής της από τον ΕΦΚΑ για υποθέσεις του οργανισμού. Η κυρία Ευθυμίου απάντησε σε υψηλούς τόνους, λέγοντας ότι οι υποθέσεις αυτές είναι παλαιότερες της εκλογής της και απλά τις έφερε εις πέρας, εκπληρώνοντας μια εντολή προγενέστερης της εκλογής της. Το πιο ενδιαφέρον, πάντως, που παρατηρούσαν και εντός του Μαξίμου είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις γαλάζιων βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά δεν ζήτησε την καρατόμηση της γαλάζιας βουλευτού. 

Η Ευθυμίου και το ΑΕΔ

Στους συνομιλητές της, πάντως, η βουλευτής της ΝΔ διαρρηγνύει τα ιμάτια της ότι η περίπτωση της είναι εντελώς διαφορετική από υποθέσεις τύπου Πάτση και Χειμάρρα, καθώς αυτή έκανε κάτι που επιτρέπεται. Μάλιστα, η κυρία Ευθυμίου επικαλείται και σχετική νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που προσδιορίζει επακριβώς το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 57 του Συντάγματος, από το οποίο προκύπτει και το ασυμβίβαστο των συναλλαγών των βουλευτών με το Δημόσιο, λέγοντας ότι με βάση αυτή που την αφορά συγκεκριμένα, αίρεται κάθε αμφιβολία. Αυτό ίσως και να εξηγεί τους χαμηλούς τόνους του Μαξίμου που δεν θέλει το θέμα να σηκωθεί ιδιαίτερα, από τη στιγμή που δεν προκύπτει πρόδηλο ασυμβίβαστο. 

Η εκλογική επιτροπή της ΝΔ

Χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα, αλλά η εκλογική επιτροπή της ΝΔ είναι στα σκαριά. Πρόκειται για τα στελέχη που θα επιφορτιστούν με ειδικές αποστολές, περιοδείες, εμφανίσεις στα ΜΜΕ κ.ο.κ. Ιθύνων νους ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, σε άμεση συνεννόηση με τον γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη. Ο κ. Μπρατάκος θα κάνει τις επόμενες μέρες μια πρώτη χαρτογράφηση του τοπίου, αν και ανακοινώσεις δεν πρέπει να αναμένονται τόσο άμεσα. Θα επιστρατευτούν, πάντως, εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ που δεν θα πολιτευθούν, όπως ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιάννης Σμυρλής, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης κ.α.