Μενού
konstantinos-nekrosimi-akoloythia-freideriki
Στη νεκρώσιμη ακολουθία της μητέρας του, Φρειδερίκης το 1981 | Getty Images
  • Α-
  • Α+

Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να προσπαθούν  να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους σχετικά με τα όσα θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα στη διάρκεια της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, τονίζοντας πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι ξεκάθαρες, η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πως ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του Μαξίμου και της οικογένειας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ είναι όχι απλά ανοιχτή αλλά ορθάνοιχτη προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Τονίζουν, μάλιστα, πως και οι δυο πλευρές δείχνουν κατανόηση στα «θέλω» και τα «πρέπει» που εκφράζονται εκατέρωθεν. Το μεγάλο βάρος αυτή τη στιγμή «πέφτει» στη λίστα των καλεσμένων. Το γεγονός ότι θα έρθουν στην Αθήνα τουλάχιστον πέντε αρχηγοί κρατών, έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αναβαθμίσει την παρουσία της (μέσω του αντιπροέδρου Παναγιώτη Πικραμμένου) και έτσι να μετριάσει και τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας που ζητούσαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιτρέψει την απόδοση τιμών στον τέως βασιλιά.

Μεγάλο βάρος έχει πέσει και στις συνεννοήσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα υπουργεία με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως τα «ραβασάκια» ανάμεσα τους, διαδέχονται το ένα το άλλο. Είναι ενδεικτικό, για παράδειγμα, πως το υπουργείο Εξωτερικών (και ιδιαίτερα η διεύθυνση Εθιμοτυπίας) βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου το πρώτο (που ενημερώνεται απευθείας από την οικογένεια Γλύξμπουργκ) να κάνει εντατικά... μαθήματα για το πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθηθεί και το δεύτερο να καταρτίζει τα σχέδια του ούτως ώστε το πρωτόκολλο αυτό να τηρηθεί χωρίς να υπάρχουν παρατράγουδα.

Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που στην Ελληνική Αστυνομία μεταθέτουν διαρκώς την... τελική σύσκεψη για τον σχεδιασμό των μέτρων, αφού αυτά αναπροσαρμόζονται κάθε φορά που προστίθεται στη λίστα των «γαλαζοαίματων» κάποιο νέο όνομα.

«Ραβασάκια» φεύγουν με ρυθμούς... πολυβόλου τόσο ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και αυτών των δυο με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στόχος, όπως είναι ξεκάθαρο, των επικοινωνιών αυτών, είναι να είναι όλα έτοιμα και κυρίως όλα... ασφαλή στο Τατόι όπου και θα γίνει η κηδεία του έκπτωτου μονάρχη.

Στο παρασκήνιο και τις διαβουλεύσεις, προφανώς και εμπλέκεται και η Εκκλησία της Ελλάδος καθώς η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη θα έχει μεγαλύτερο βάρος ακόμα και από την τελετή ενταφιασμού. Σε αυτό το «τρίγωνο» (οικογένεια Γλύξμπουργκ – Εκκλησία – Κυβέρνηση), φαίνεται πως έγιναν εκατέρωθεν υποχωρήσεις, με το Μαξίμου να κάνει τα «στραβά μάτια» για το μίνι - προσκύνημα των περίπου 4 ωρών, την οικογένεια να δέχεται ο εκλιπών να είναι ενδεδυμένος με πολιτικά (κοστούμι) και όχι στρατιωτική στολή αλλά και την προτροπή προς τους επίσημους καλεσμένους να πάνε στη Μητρόπολη αρκετά μετά τις 10 το πρωί (που θα έχει ολοκληρωθεί το προσκύνημα) και την Εκκλησία με τον αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να φορούν τα άμφια που φορούν σε κηδείες ιδιωτών και όχι τα αρχιερατικά άμφια που θα έβγαζαν προς τα έξω μια... διαφορετική εικόνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA