Μενού
mitsotakis - davos
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στο Νταβός της Ελβετίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από σήμερα προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο πρωθυπουργός είχε συζήτηση με το CNN και τον δημοσιογράφο Φαρίντ Ζακαρία, όπου και αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία» αλλά και στο ζήτημα των εκλογών, επαναλαμβάνοντας ότι πιθανότατα θα διεξαχθούν κάποια στιγμή μέσα στην Άνοιξη.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε, αναφερόμενος στο Καστελόριζο, ότι τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαμε μάρτυρες πολλών εντάσεων με την Τουρκία, ενώ παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα για τουρισμό στο νησί. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να καθίσουμε με την Τουρκία σαν ώριμοι ενήλικες για να λύσουμε τη μία διαφορά μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών όπως κάναμε με Ιταλία και Αίγυπτο που υπογράψαμε συμφωνία ή να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και αυτό να αποφασίσει για τη διαφορά μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος μάλιστα στην προσφυγή στις κάλπες ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι ψηφοφόροι θα έχουν να συγκρίνουν τα 4 χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν λαϊκιστική και τα 4 χρόνια της δικής μας».

Επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο

«Όσο συμφωνείς με το βιβλίο κανόνων, το οποίο είναι να επιλύεις τις διαφορές σου βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, δεν προκαλείς αναίτια τους γείτονές σου, κρατάς τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά και νομίζω επίσης ότι δεν βοηθάει ποτέ να εργαλειοποιείς την εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς λόγους», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας δεν απειλεί την Τουρκία, αλλά το αντίστροφο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει πολύς θόρυβος στην Τουρκία σχετικά με το ότι η Ελλάδα αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. «Υπάρχει κανένας που βάσιμα να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά απειλούν την τουρκική ήπειρο. Ή μήπως είναι περισσότερο ρεαλιστικό να πιστεύεις ότι η Τουρκία τα ελληνικά νησιά; Ειδικά έχοντας στο μυαλό σου την Κύπρο το 1974 που είχαμε μία εισβολή και ένα μεγάλο τμήμα του νησιού παραμένει υπό κατοχή», συμπληρώνοντας ότι μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες είναι μία καλή χρονική περίοδος, για να γίνει διάλογος.

Μετά τις εκλογές ο διάλογος

«Νομίζω ότι μετά τις εκλογές – είναι ενδιαφέρον ότι θα γίνουν περίπου την ίδια περίοδο και στις δύο χώρες – δεν ξέρω ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί στην Τουρκία. Αλλά υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε τις εντάσεις, να εργαστούμε σε κοινά ενδιαφέροντα, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. Αλλά ακόμα κι αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο. Δεν είναι ανάγκη να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να εμπλεκόμαστε σε υπερπτήσεις ή άλλες προκλητικές ενέργειες που ενέχουν το ρίσκο ενός ατυχήματος. Πιστεύετε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να λύσει αυτά τα θέματα;;; Έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο Ερντογάν πολλές φορές. Είχαμε πολύ πολύ δύσκολες στιγμές μας. Δεν το θεωρώ ακατόρθωτο να βρούμε μία λύση με τον Πρόεδρο Ερντογάν», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Έστειλε, επίσης, αυστηρό μήνυμα και για το ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, ενώ είπε αυστηρό «όχι» στις όποιες απαράδεκτες διεκδικήσεις της γειτονικής χώρας. «Έχετε πει ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις αυτοκρατορικές του φαντασιώσεις. Ναι αυτό είναι σημαντικό. Γιατί, υπάρχουν θέματα που απλά είναι εκτός τραπεζιού. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε το ζήτημα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε για παράδειγμα το γεγονός ότι η Τουρκία υπέγραψε ένα μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη, που αγνοεί την Κρήτη, (αρνείται) οποιοδήποτε δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες. Αυτές είναι απολύτως απαράδεκτες διεκδικήσεις. Συνεπώς, αν συζητήσουμε κανονικά για τα πραγματικά ζητήματα, ναι μπορούμε να βρούμε μία λύση. Αλλά αν φέρουμε τη συζήτηση σε ζητήματα τα οποία δεν είμαι πρόθυμος να συζητήσω, τότε δεν μπορούμε να έχουμε διάλογο».

Το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Απαντώντας στο ερώτημα εάν θεωρεί τις ενστάσεις Τουρκίας βάσιμες για το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είπε: «Όχι. Και νομίζω ότι δεν βοηθάει τη Συμμαχία σε μια στιγμή που χρειάζεται να είμαστε συμπαγείς. Αλλά πρέπει να επισημάνω ότι η Τουρκία δεν επιβάλλει καμία κύρωση στη Ρωσία. Είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, που είναι επίσης ζήτημα. Καταλαβαίνω ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική, αλλά επίσης πρέπει να επισημάνω πως όταν έρχεται η ώρα να αποδείξουμε ότι η Δυτική Συμμαχία είναι ισχυρή, η Τουρκία δεν συμμορφώνεται ακριβώς με ότι οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να κάνουν. Η Φινλανδία και η Σουηδία πήραν δύσκολες αποφάσεις δεκαετίες… και … μεταρρυθμίσεις ετών για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και είναι πολύτιμες προσθήκες στη Συμμαχία μας».

 

Τι είπε για το μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό είπε ότι στην Ελλάδα η μετανάστευση έγινε πρόβλημα γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε πολιτική «ανοικτών συνόρων».

Εμείς προστατεύσαμε τα σύνορά μας και έτσι θέσαμε λιγότερες ζωές σε κίνδυνο. Και πρόσθεσε: «Αν δείτε σήμερα τα νησιά μας θα διαπιστώσετε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών. Σήμερα είναι λιγότεροι από χίλιοι και δίνουμε άσυλο και δίνουμε δουλειές σε όσους το επιθυμούν. Έχουμε επιβάλλει μια σκληρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Έχουμε ένα δύσκολο γείτονα. Και έτσι πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνά μας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA