Μενού
mitsotakis-tsipras
Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλέξης Τσίπρας | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μικρή πρόγευση της ακραίας πόλωσης που αναμένεται να επικρατήσει μέχρι αύριο στη Βουλή, αλλά και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποτελεί όπως όλα δείχνουν το χθεσινό εκρηκτικό κλίμα μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Οι κατηγορίες που εκτόξευσε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν βαρύτατες και απέναντι σε αυτές - τονίζουν κυβερνητικές πηγές - ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε η ΝΔ προτίθενται να μείνουν άπραγοι, επιτρέποντας στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα σόου εντυπώσεων στην πλάτη της κεντροδεξιάς παράταξης, σπέρνοντας το διχασμό στην κοινωνία με τη μέθοδο της λάσπης. «Δεν είμαστε απολογούμενοι», υπογράμμιζε κυβερνητικό στέλεχος στο Reader και περιγράφοντας μία τακτική φουλ αντεπίθεσης της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο προσέθετε: «στη Βουλή θα ειπωθούν όλα. Θα αποκαλυφθεί η υποκρισία του κ. Τσίπρα για το κράτος δικαίου και ο ίδιος θα κληθεί να “σπάσει” την πολυήμερη σιωπή του».

Τον τόνο είχε δώσει από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τη λιτή αλλά όλο νόημα φράση «ένοχος ένοχον ου ποιεί», ενώ η γαλάζια στρατηγική έγινε ακόμα πιο εμφανής από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος από το Ηράκλειο όπου περιοδεύει, χαρακτήρισε την κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πρόλογο της ήττας του» η οποία θα μετατραπεί σε «πρόταση της δικής του απιστίας προς τον λαό».

Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς έχουν δηλώσει ότι βλέπουν την πρόταση δυσπιστίας ως ευκαιρία «σύγκρισης» με τον ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας ότι η συζήτηση θα διευρυνθεί στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και τη συνεπή πολιτική υλοποίησης των δεσμεύσεων της ΝΔ, απ’ όπου το συμπέρασμα που θα προκύψει θα επιβεβαιώσει αφενός ποιος αναγνωρίζει τα λάθη του, τα διορθώνει, και διδάσκεται από αυτά για να γίνει καλύτερος και ποιος παριστάνει υποκριτικά τον αλάνθαστο, αφετέρου ποιος «στην πράξη μετρά και προχωρά» και ποιος «στα λόγια σκορπάει δίχως να μετρά». Ο Πρωθυπουργός, δε, θα θέσει ξανά εμφατικά το δίλημμα των εκλογών «δεύτερη εντολή στην προκοπή ή δεύτερη φορά στη συμφορά».

Τα 4 + 1 ερωτήματα προς τον Α. Τσίπρα

Ιδίως στο πεδίο της διαφάνειας, που ο κ. Τσίπρας θεωρεί προνομιακό του, στο κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζουν πως θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στη ΝΔ. Έχοντας ως «πολεμοφόδια» τις διαρκείς καταγγελίες στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατέστησε σαφές και ο Πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει ξεκάθαρα τουλάχιστον σε 4 + 1 ερωτήματα.

Πόσο μαύρο χρήμα κατέληξε με σακούλες στον ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Καλογρίτσα όπως κατέθεσε  η γραμματέας του; Τι δουλειά είχε ο Νίκος Παππάς με τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου που εξειδικεύεται όπως λένε σε offshore; Γιατί ο πρώην υπουργός του Νίκος Παππάς υποδείκνυε ποσοστά μετόχων για το «ΣΥΡΙΖΑ Channel»; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε τον «κουκουλοφόρο» υπό την κωδική ονομασία «Μάξιμο Σαράφη» για να στήσει τη «σκευωρία» Novartis που τώρα συνελήφθη για απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης; Και εντέλει αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να καλύπτει τους δύο υπουργούς του Παππά και Παπαγγελόπουλο που έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.  «Μας είπε ο κ. Τσίπρας “υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας”. Ναι, αλλά δικάζουν τον κ. Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο», σχολίασε δηκτικά από την Κρήτη ο Πρωθυπουργός. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα στηλιτευθεί η επιλογή του αναφέρει άνευ της δικής τους άδειας τα ονόματα 6 προσώπων που ισχυρίζεται οτι ήταν σε επισύνδεση. Στο «κάδρο» αναμένεται να μπει και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, στον οποίο χρεώνεται προνομιακή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως προϊδέασε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης «θα δούμε πόσο ανεξάρτητος είναι αυτός και οι συνεργάτες του». 

Στη ΝΔ εκλαμβάνουν την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία ως ευκαιρία να αναδειχτεί εκ νέου πόσο συμπαγής είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, να δοθεί χρόνος απολογισμού ανά υπουργείο και συνολικά για την κυβερνητική πολιτική και να γίνει μία εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποδειχτεί όπως σημειώνουν γαλάζιες πηγές η «γύμνια» του και η πραγματική πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή, η προσπάθεια απόκρυψης της έλλειψης σχεδίου για το αύριο της χώρας σε συνδυασμό με την επιχείρηση «χρυσόψαρο» για το παρελθόν και τα δεινά που επέφερε στη χώρα επί διακυβέρνησής του.  

Ερμηνεύοντας την ενεργοποίηση του ισχυρότερου κοινοβουλευτικού όπλου από τον κ. Τσίπρα λίγο πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν πως πρόκειται για μια προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματός του, αποτροπής τυχών διαρροών ψηφοφόρων του, αλίευσης ψήφων από την Κεντροαριστερά και επαναπατρισμού ίσως ορισμένων που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2019 και στράφηκαν ξανά στο ΠΑΣΟΚ.

Το πολιτικό κέντρο, ωστόσο, στο οποίο προφανώς στρέφει το βλέμμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να τον εμπιστεύεται. Και στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, στο ερώτημα σε ποιον θα έδιναν οι πολίτες δεύτερη ευκαιρία για να κυβερνήσει, το 39% απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 32% που προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ  όσοι δηλώνουν κεντρώοι λένε τον κ. Μητσοτάκη σε ποσοστά 61% έναντι 25% που δηλώνει υπέρ του κ. Τσίπρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου κάνει διαρκώς ανοίγματα το τελευταίο διάστημα στη δεξαμενή των κεντρώων. Το ίδιο έπραξε και χθες από το Ηράκλειο αναδεικνύοντας τον «πατριωτισμό της ευθύνης» και τον «εκσυγχρονισμό της προόδου» που υπηρετεί η ΝΔ όπου όπως είπε «γύρω θα συναντηθούμε με όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις».

Ως προς την ουσία των κατηγοριών για τις παρακολουθήσεις, η γραμμή που θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι ότι ο Πρωθυπουργός ουδέποτε είχε γνώση για αυτές. Ότι τοποθετήθηκε εξ αρχής με ευθύτητα, ανέλαβε τις ευθύνες που αναλογούσαν στην κυβέρνηση απομακρύνοντας τα πρόσωπα που είχαν την εποπτεία της ΕΥΠ και ψήφισε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ για να καλυφθούν διαχρονικά κενά, χωρίς όμως να διαλύσει την κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια Υπηρεσία. Επισημαίνεται, δε, ότι το θέμα παραπέμφθηκε άμεσα στη Δικαιοσύνη ως την πλέον θεσμικά αρμόδια να δώσει όλες τις απαντήσεις, ώστε να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι.