Μενού
erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Getty
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε να δίνει απαντήσεις στην προκλητική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας επιστρέφοντας τις απειλές περί του «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», κάτι που όπως φαίνεται όχι μόνο δεν άρεσε, αλλά προκάλεσε οργή και εκνευρισμό, στη γετιονική χώρα. Τα τουρκικά Μέσα στις αφαφορές τους επιχειρούν να βάλουν την Τουρκία στη θέση του... θύματος, κατηγορώντας τον Ελληνα πρωθυπουργό για... σκανδαλώδεις δηλώσεις!

Ο κ. Μητσοτάκης και την Τετάρτη, από την Κρήτη όπου βρισκόταν, απάντησε στις διαρκείς τουρκικές απειλές, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα λέγοντας πως «όσοι εύκολα διαλαλούν πως θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, μπορεί εκείνοι να ξυπνήσουν μια νύχτα ξαφνικά και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Και ας μάθουν πως κάθε γιουρούσι που επικαλούνται μπορεί να μετατραπεί προς άτακτη οπισθεν προς την αφετηρία του. Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο».

Ο εκνευρισμός αποτυπώνεται στους τίτλους των Μέσων της χώρας, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανόλης Κωστίδης. Ενδεικτικό είναι το ρεπορτάζ από το δίκτυο Haber Global που έκανε ξεκάθαρα λόγο για «προβοκατόρικη ρητορική». «Μετά την προειδοποίηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε την προβοκατόρικη του ρητορική. Ο Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις που φάσκουν και αντιφάσκουν. Σε αντίθεση με το μήνυμα του στο Νταβός που έλεγε "να κάτσουμε στο τραπέζι" αυτή τη φορά δήλωσε πως "η Ελλάδα δεν έχει χρόνο να χάσει κάνοντας διάλογο με ανοησίες"» αναφέρει. Και συνεχίζει: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πάλι έκανε σκανδαλώδεις δηλώσεις. Δήλωσε ότι ‘αυτοί που λένε πως θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά ίσως ξυπνήσουν ξαφνικά και βρουν τον εαυτό τους στη σκληρή πραγματικότητα’ και τόνισε πως με τα νέα αεροσκάφη ο ελληνικός εναέριος χώρος θα προστατευτεί καλύτερα».

Παράλληλα, τα τουρκικά site, μιλούν για προκλητικές δηλώσεις του Eλληνα πρωθυπουργού: «Ο Μητσοτάκης ξεπέρασε τα όρια», «Ο Μητσοτάκης συνεχίζει να μην χωνεύει το ‘μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά’», «Σκανδαλώδεις δηλώσεις Μητσοτάκη», είναι μερικοί από τους τίτλους των ρεπορτάζ.

Εθνικό συμβούλιο: Η Ελλάδα αυξάνει την ένταση

Την ίδια στιγμή, στο τουρκικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκία την Τετάρτη, τέθηκε σε συζήτηση, μεταξύ άλλων και το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας. Μάλιστα το συμβούλιο στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Οι προκλητικές ενέργειες και η ρητορική και οι προσπάθειες εξοπλισμού της Ελλάδας δεν θα αποφέρουν κανένα όφελος πέρα από την αύξηση της έντασης στην περιοχή μας. Στη συνεδρίαση τονίστηκε έντονα ότι δεν θα δεχθούμε οποιοδήποτε τετελεσμένο γεγονός που στοχεύει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας».

«Καίει» τον Ερντογάν το γερμανικό περιοδικό «Stern»

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό περιοδικό Stern με δημοσίευμά του χαρακτηρίζει εμπρηστή τον Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι «για να καταφέρει να μείνει στην εξουσία, προκαλεί συγκρούσεις, εντός της Τουρκίας, στη Συρία ενδεχομένως και στη Γερμανία. Ενώ συζητά με τη Δύση και τον Πούτιν, υποτιμά το ΝΑΤΟ. Παράλληλα το περιοδικό αναρωτιέται αν ο Ερντογάν θα δεχθεί την ήττα του στις εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να μείνει στην εξουσία με κάθε τρόπο, ακόμα και αν ηττηθεί στις εκλογές. Οι συγκεκριμένες αναφορές του περιοδικού αποτελούν ένα από τα πρώτα θέματα σε όλα τα τουρκικά Μέσα την Πέμπτη.