Μενού
FARMAKONISI
Glomex
  • Α-
  • Α+

Τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικότητας, επιβεβαιώνει το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι που είχε λάβει χώρα στις 5 Ιανουαρίου, όταν τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού. Το βίντεο ντοκουμέντο από το περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας και η ελληνική πλευρά φέρνει την Τουρκία προ των ευθυνών της προχωρώντας σε σειρά διπλωματικών κινήσεων. 

Η Ελλάδα έχει στείλει φωτογραφίες και βίντεο από το περιστατικό στην Frontex ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας πως οι προκλήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες «ατυχήματος», σε μία περίοδο που οι εντάσεις στο Αιγαίο είναι στο «κόκκινο» σε θάλασσα και αέρα. Σύμφωνα με τον ALPHA, από τη Frontex αναφέρουν πως τους εξέπληξε και η επιθετικότητα και η ωμότητα του συγκεκριμένου βίντεο από το Φαρμακονήσι. Θέση πήρε και το State Department θυμίζοντας στην Τουρκία πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται.

Φαρμακονήσι: Το περιστατικό 

Ηταν πρωινές ώρες της 5ης Ιανουαρίου του 2023 στο Φαρμακονήσι. Απρόκλητα μια τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς. Οι Τούρκοι, όπως φαίνεται και στο βίντεο, πλησιάζουν πολύ κοντά στο σκάφος του ελληνικού Λιμενικού προκειμένου να προκαλέσουν διακινδυνεύοντας ακόμη και ατύχημα στη θάλασσα. Το περιστατικό συνέβη στις αρχές Ιανουαρίου και είναι μια ακόμη απόδειξη ότι παίζουν με τη φωτιά, θέλοντας προφανώς να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο. 

Οι έμπειροι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, βλέποντας τις τουρκικές προκλήσεις, βγάζουν τα όπλα και πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό. Η τουρκική ακταιωρός, όπως φαίνεται στις εικόνες, δεν είχε σκοπό μόνο να προκαλέσει τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, αλλά είχε σκοπό να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος και να αποτελέσει την αιτία να υπάρξει φωτιά σε μια εύφλεκτη ισορροπία που επικρατεί στην περιοχή. Η τουρκική ακταιωρός το βάζει στα πόδια, με το στέλεχος του ελληνικού Λιμενικού να φωνάζει «ελάτε πίσω, αν σας βαστάει».

Οι τρεις άνδρες του Λιμενικού που βρίσκονταν στην πρύμνη του σκάφους και έβλεπαν την πλώρη του τουρκικού να έρχεται καταπάνω τους άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα και έτρεψαν σε φυγή τους Τούρκους. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που δείχνουν το ελληνικό σκάφος να μην παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την πορεία του. Αυτή η ψυχραιμία του άνδρα του Λιμενικού που βρισκόταν στο τιμόνι ήταν αρχικά ο λόγος που δεν έγινε ατύχημα.

Η Τουρκία... κάνει το άσπρο μαύρο

Την ίδια στιγμή η Αγκυρα έδωσε στη δημοσιότητα τον χάρτη που δείχνει το σημείο που πραγματοποιήθηκε η επίθεση από ακταιωρό που επιχείρησε να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού. Ο χάρτης δείχνει το σημείο που βρισκόταν η ακταιωρός, χωρίς ωστόσο να είναι διακριτά τα ελληνικά χωρικά ύδατα.  Υποστηρίζουν ότι υπάρχει παραπληροφόρηση για το τι συνέβη και λένε ότι ήταν σε δική τους περιοχή ευθύνης, κι ότι απομάκρυναν την ελληνική ακτοφυλακή και αλιείς, ενώ έγινε ακριβώς το αντίθετο, με τους Τούρκους ψαράδες να ψαρεύουν στα νερά μας και την ακταιωρό να τους... προσέχει.