Μενού
kostas-karamanlis
Κώστας Καραμανλής
| eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η πρόθεση του Κώστα Αχ. Καραμανλή να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, έχει δημιουργήσει αναστάτωση στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, καθώς πληθαίνουν τα στελέχη που εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια προοπτική. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε το Reader, δεν δείχνει να έχει πρόθεση να του ζητήσει να... κάνει πίσω. Εξ αρχής, άλλωστε, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην άμεση παραίτησή του με την οποία ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, είχε μιλήσει για μία στάση που τον τιμά.

Τα όσα είπε ο Θοδωρής Ρουσσόπουλος -που μάλιστα έφεραν και την αντίδραση από το πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή- αποτέλεσμα ουσιαστικά την αφετηρία αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην προοπτική να πολιτευθεί κανονικά στις Σέρρες ο παραιτηθέντας υπουργός Μεταφορών, σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έπειτα από την τραγωδία στα Τέμπη. Την σκυτάλη τις τελευταίες ώρες έχουν ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Φωτεινή Πιπιλή, ενώ και τα όσα υποστήριξε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, δημιουργούν προβληματισμούς.

Η πρόθεση του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από το περιβάλλον του βουλευτή Σερρών -ήταν πρώτος σε σταυρούς προτίμησης το 2019- ο ίδiος δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές αποφάσεις του. Μάλιστα όπως ανέφερε και η στήλη Μαξιμιλιανός στο Reader σκέφτεται από μόνος του το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος, χωρίς πάντως να έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Μέχρι χθες έλεγε στο περιβάλλον του πως «από τη στιγμή που δεν διώκομαι γιατί να μην είμαι», ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις τελικές αποφάσεις, με δεδομένη την πίεση που αυξάνεται καθημερινά στο εσωτερικό της ΝΔ. Συμβολικά, ωστόσο, αν αποφασίσει να κάνει πίσω και να μην είναι τελικά υποψήφιος, θα σημάνει και την σχεδόν ταυτόχρονη αποχώρηση των δυο Καραμανλήδων από το κοινοβούλιο κάτι, που όπως σημειώνει ο Μαξιμιλιανός, δεν είναι η καλύτερη συγκυρία για τη Νέα Δημοκρατία ενόψει εκλογών, χωρίς πάντως να γίνεται κάποια συντονισμένη ενέργεια από το Μαξίμου ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο. 

Η περίπτωση Ρουσόπουλου το 2007

«Υπάρχουν στιγμές στην πολιτική που κραυγάζεις και δεν σε ακούει κανένας και στιγμές που ψιθυρίζεις και σε ακούνε όλοι. Όσα δίκαια και να έχει δεν πρόκειται να σου αναγνωριστεί κανένα δίκαιο. Ας υποθέσουμε ότι τα είχε κάνει τέλεια ο κ. Καραμανλής. Τα φώτα έχουν στραφεί πάνω σε ένα πρόσωπο και σε μια κυβέρνηση. Και όχι αδίκως στην κυβέρνηση ή σε κάποιο πρόσωπο με την έννοια ότι έχει την τελική ευθύνη» ανέφερε πρόσφατα στο OPEN ο Θοδωρής Ρουσόπουλος κάνοντας μάλιστα αναφορά και στα όσα είχαν συμβεί το 2008 όταν και αποφάσισε ο ίδιος υπο το βάρος μιας κατηγορίας για την οποία στη συνέχεια αθωώθηκε. «Δεν θα του πω εγώ τι θα κάνει. Εγώ είπα το 2009 στον Κώστα Καραμανλή ότι δεν θα είμαι υποψήφιος. Το 2008 είχα κατηγορηθεί αδίκως για μια αθλιότητα. Με αθώωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και η δικαιοσύνη καταδίκασε τους συκοφάντες μου. Θα ήταν όμως, μια κατάσταση που δεν θα μπορούσα να την παλέψω» σχολιάσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Κουμουτσάκος σε τηlεοπτική εκπομπή παραδέχθηκε πως «Αν εγώ ήμουν στη θέση του συντετριμμένος, δεν θα είχα τη διάθεση να συμμετέχω και να συνεισφέρω στην εκλογική προσπάθεια». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι βεβαίως ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έχει δικαίωμα να θέσει τον εαυτό του στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Ακόμη πιο σkληρή ήταν η στάση της Φωτεινής Πιπιλή που το πρωί της Παρασκευής ουσιαστικά τον κάλεσε βοηθήσει το κόμμα με τη στάση που θα επιλέξει, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Να μας διευκολύνει και να μην είναι υποψήφιος». Ενώ από την πλευρά του ο Μπάμπης Παπαδημητρίου φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή στο Attica TV σημείωσε πως: Νομίζω ότι για τον ίδιο πρώτα από όλα θα είναι καλύτερο, θα είναι πιο ήσυχος με την συνείδησή του. Νομίζω – και τον καταλαβαίνω ότι πρέπει να είναι χώμα – αν δεν μπορεί να πάρει την απόφαση, πρέπει να τον βοηθήσει ο πρωθυπουργός».

Από τα γαλάζια στελέχη που στάθηκαν υπέρ της παρουσίας του στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης που στήριξε την υποψηφιότητά του στις Σέρρες σημειώνοντας ότι τους υποψηφίους τους κρίνουν οι ψηφοφόροι. «Ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας γενναία την πολιτική ευθύνη. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Αν και δεν είναι του παρόντος, αλλού είναι τα ζητήματα για τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Η ανάληψη της πολιτικής αντικειμενικής ευθύνης, παρά το γεγονός ότι, όπως είπαμε, υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων και διαχρονικών παθογενειών, είναι μία πράξη η οποία τιμά τον κ. Καραμανλή στο επίπεδο αυτό», έχει πει απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γιάννης Οικονόμου.

Αντιδράσεις έξω από το πολιτικό του γραφείο

Αγνωστο παραμένει την ίδια στιγμή κατά πόσο θα τον εpηρεάσουν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν τις τελευταίες ώρες έξω από το πολιτικό του γραφείο. Θυμίζουμε τις προηγούμενες ώρες υπήρξε διαδήλωση στις Σέρρεw όπου με συνθήματα οι παρευρισκόμενοι καταφέρθηκαν εναντίον του κ. Καραμανλή.

Πρώτος στις εκλογές του 2019 και η «χαμένη» έδρα

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις φετινές εκλογές οι Σέρρες λόγω μείωσης πληθυσμού εκλέγουν έναν λιγότερο βουλευτή σε σχέση με το 2019. Τότε, στις εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ήταν πρώτος μεταξύ όλων των υποψηφίων στον νομό. Είχε συγκεντρώσει 25.377 ψήφους, με τη Φωτεινή Αραμπατζή, να έχει 18.338 ψήφους, τον Τάσο Χατζηβασιλείου 16.493 και τον Θεόφιλο Λεονταρίδη 12.083. Πρ΄ψτος από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Ελευθέριος Αβραμάκης με 6.107 ψήφους.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA