Μενού
staikouras-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης - Χρήστος Σταϊκούρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Υποτίθεται πως η ανακοίνωση του ποσοστού αύξησης του κατώτατου μισθού θα ήταν η καταληκτική πράξη της κυβέρνησης πριν τις εκλογές. Να που όμως η τραγωδία στα Τέμπη άλλαξε άρδην το πρόγραμμα και μετέθεσε τις εκλογές στον Μάιο. Όμως η κυβέρνηση οφείλει αυτή την εβδομάδα να τελειώσει το θέμα του κατώτατου μισθού. Μαθαίνω λοιπόν πως δεν θα γίνει ούτε με τυμπανοκρουσίες, ούτε με συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αντίθετα, θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας και θα κυμαίνεται μεταξύ 760 κι 770 ευρώ, από 713 που ισχύει αυτή τη στιγμή. Θα πρόκειται για μια αύξηση περίπου 7 με 8%. Πρέπει όμως να ανακοινωθεί την τρέχουσα εβδομάδα ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος στα λογιστήρια να ετοιμάσουν τις απαραίτητες προσαρμογές. Σημειώνεται πως την 1η Απριλίου ξεκινά μεγάλο μέρος των εποχικών συμβάσεων που αφορούν στις τουριστικές εργασίες

Από εβδομάδα οι περιοδείες

Στη ΝΔ έχει πάει πίσω το πρόγραμμα των περιοδειών όπως είναι φυσικό μετά την τραγωδία των Τεμπών. Μέσα στην εβδομάδα πάντως αναμένεται να επανεκκινήσει η κομματική λειτουργία με συνεδριάσεις οργάνων, ενώ την επόμενη εβδομάδα ο Μητσοτάκης θα ξαναπιάσει το νήμα των περιοδειών που κόπηκε λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας. 

Ο Τσίπρας στο Mega

Στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετά προσεκτικοί στο πώς αξιοποίησαν τη δημόσια παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο τελευταίο δεκαήμερο – όπως επεσήμανε φίλος που τα βλέπει όλα - και επέλεξαν να μείνει απ’ έξω από την αντιπαράθεση ο Πρόεδρος του κόμματος. Αύριο λοιπόν θα εμφανιστεί στο δελτίο ειδήσεων του mega απέναντι στη Ράνια Τζίμα και στον Γιάννη Πρετεντέρη που όπως και να το κάνουμε, ήταν το δίδυμο που κέρδισε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μέσα από τον διαφορετικό τρόπο δημοσιογραφικής προσέγγισης στην τραγωδία. 

Στη Νέα Υόρκη ο Δένδιας

Το μεσημέρι της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη (δηλαδή το βράδυ δική μας ώρα) θα καταθέσει ο Νίκος Δένδιας την αίτηση της Ελλάδας για την υποψηφιότητα της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026. Θα είναι το τέλος μιας διαδρομής 4 ετών όπου η Ελλάδα φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους προκειμένου η χώρα να εκλεγεί στο εκτελεστικό όργανο του ΟΗΕ  - αρμόδιες πηγές θεωρούν πως η χώρα έχει εξασφαλισμένες τουλάχιστον 119 θετικές ψήφους χωρίς να συνυπολογίζονται κάποιες που θεωρούνται αρκετά πιθανές. Εάν η Ελλάδα εκλεγεί (σε ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2024 θα είναι η τρίτη φορά που η χώρα παίρνει αντίστοιχη θέση μετά τις διετίες 1952-53 και 2005-06. 

Στην Αθήνα ο Χριστοδουλίδης

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα για την πρώτη του επίσκεψη με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο νέος Πρόεδρος της νήσου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και αύριο θα δει τον Πρόεδρο της βουλής και τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων. Στόχος του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι η άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι συζητήσεις, με το μεγάλο ερώτημα να παραμένει για το πώς μπορεί να επανέλθουν οι Τουρκοκύπριοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τα μηνύματα που φθάνουν από τα Κατεχόμενα να μην είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Το νέο στοιχείο είναι η πρόθεση του Χριστοδουλίδη να εμπλέξει στο Κυπριακό την Ευρωπαϊκή Eνωση, αφού θεωρεί πως οι Βρυξέλλες έχουν μοχλούς πίεσης προς την Άγκυρα και πως αν το ζήτημα καταστεί επί τους ουσίας ευρω-τουρκικό, τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αρθεί το αδιέξοδο.