Μενού
mitsotakis-tsipras
Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μια μακρά προεκλογική περίοδο περίπου 2,5 μηνών από τη στιγμή που θα στηθούν οι πρώτες κάλπες προοιωνίζεται το σύστημα της απλής αναλογικής, που δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία και δη με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ και οι συνεργασίες - που ούτως ή άλλως δεν είναι εγγυημένες - είτε δε βγάζουν είτε βγάζουν οριακά το απαιτούμενο άθροισμα. Αυτό καταδεικνύουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ακόμα και για έναν συνδυασμό ΝΔ + ΠΑΣΟΚ με δεδομένο ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν κατηγορηματικά μεταξύ τους συνεργασία. Και οι δηλώσεις των τελευταίων ωρών από τους κυρίους Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη αναφορικά με τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες όμως μεταφράζονται σε δεύτερες κάλπες στις οποίες η χώρα θα οδηγηθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η προοπτική μιας συνεργασίας έγινε ακόμα πιο περίπλοκη μετά τη χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στη γραμμή «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας Πρωθυπουργός» προκρίνοντας την επιλογή τρίτου πολιτικού προσώπου χωρίς να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά του και έθεσε ως προϋπόθεση της συμμετοχής του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό της παράταξής του. Το σενάριο συνεργασίας φάνταξε ακόμα πιο αδιέξοδο με τον ισχυρισμό του κ. Ανδρουλάκη ότι αναφέρεται μόνο στην πρώτη Κυριακή των εκλογών, αφήνοντας εκτός τις δεύτερες κάλπες. Αλλά και από την ερμηνεία περί προτίμησής του σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» που δίνεται από πολλούς στην αναφορά του ότι στο πλαίσιο της τρίτης εντολής θα απευθυνθεί και στα δύο μεγάλα κόμματα.

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον Σταύρο Θεοδωράκη (ALPHA), κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των αυτοδύναμων κυβερνήσεων ως τη «σωστή λύση» για τη χώρα υπό το σκεπτικό της δυνατότητάς τους να λαμβάνουν πιο γρήγορες κι αποτελεσματικές αποφάσεις ειδικά σε περιόδους κρίσεις και τάχθηκε υπέρ της ανάγκης δεύτερων εκλογών όπου μπορεί να επιτευχθεί η αυτοδυναμία της ΝΔ. Είχε επικαλεστεί μάλιστα για τη δυσκολία συνεννόησης τη διπλή άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να συναντηθούν όταν ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Ο χρόνος πάντως για όλες τις πολιτικές διεργασίες κυλά ήδη αντίστροφα, καθώς όλες οι πληροφορίες έως τώρα συγκλίνουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει μαρκάρει στο ημερολόγιό του την 21η Μαΐου με το σενάριο για 28 Μαΐου να συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες. Πρακτικά αυτό σηματοδοτεί ότι μετά το κλείσιμο της Βουλής τη Μεγάλη Εβδομάδα για Πάσχα, αυτή δε θα επανεκκινήσει τις εργασίες της αλλά θα διαλυθεί στο διάστημα μεταξύ 20 με 24 Απριλίου οπότε και θα προκηρυχθούν επισήμως οι εκλογές.

Με την αυτοδυναμία και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής να προσιδιάζει σε άλυτο γρίφο, οι επόμενοι σταθμοί προβλέπουν την 9ήμερη (μάξιμουμ) διαδικασία των διερευνητικών εντολών που θα δώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον αρχηγό του πρώτου κόμματος για σχηματισμό κυβέρνηση και εφόσον δεν τελεσφορήσει ακολούθως στους αρχηγούς του δεύτερου και του τρίτου κόμματος.

Αν και αυτή η διαδικασία καταστεί αδιέξοδη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ορίσει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό έναν εκ των Προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και θα ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Θα ακολουθήσει η fast track ορκωμοσία της νέας Βουλής που θα έχει προκύψει από τις εκλογές και η εκλογή προεδρείου, και  εντός δύο ημερών το πολύ όπως εκτιμάται η Βουλή θα διαλυθεί εκ νέου με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος που θα προκηρύσσει νέες εκλογές για τις 2 Ιουλίου. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θεωρείται και η πλέον κρίσιμη σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε πως η δεύτερη κάλπη θα καθορίσει το «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Δηλαδή από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.