Μενού
ypoyrgiko
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με το δίλημμα «αυτοδυναμία ή συνεργασίες» δυναμικά στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης και τη γνώση των νέων δεδομένων που επέφερε στο πολιτικό σκηνικό και την κοινωνία το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, οδεύουν προς τις κάλπες του Μαΐου με στρατηγική τριών κινήσεων και αναπροσαρμογή της προεκλογικής καμπάνιας. Ανάδειξη της αυτοδυναμίας ως την πλέον σωστή λύση για τη διασφάλιση της απαραίτητης σταθερότητας της χώρας και ταύτισή της με τη συνέχιση προόδου της αντιμετωπίζοντας παράλληλα νησίδες του κράτους που έμειναν δέσμιες του παρελθόντος, αποδόμηση του αφηγήματος της «προοδευτικής» διακυβέρνησης που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και pressing στον Νίκο Ανδρουλάκη να ανοίξει τα χαρτιά του για τα πρόσωπα που προτίθεται να προτείνει για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Το «βέτο» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα προκρίνοντας ένα τρίτο άγνωστο πολιτικό πρόσωπο για πρωθυπουργό, διατήρησε τα πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη και το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Στην υπεράσπιση της θέσης του Νίκου Ανδρουλάκη από τη Σπάρτη ότι «δεν υπάρχει πρωθυπουργός “άγνωστος Χ”» αλλά η πρότασή του εκφράζει γνήσια τη λαϊκή ετυμηγορία και σέβεται το Σύνταγμα, κυβερνητικά στελέχη τον κατηγόρησαν συντονισμένα για «πρωθυπουργό Kinder έκπληξη» (Σ.Πέτσας/ΕΡΤ) - μη νομιμοποιημένο πρωθυπουργό που θα έχει επιλεγεί «πίσω από κλειστές πόρτες» χωρίς να εκτεθεί στην ψήφο του ελληνικού λαού και είναι αδύνατον να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τις κοινοβουλευτικές ομάδες (Ν. Μηταράκης/ΑΝΤ1) και ότι «βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο» μιλώντας για πρόσωπα αντί για το πρόγραμμά του για το αύριο της χώρας (Τ. Θεοδωρικάκος/ΣΚΑΪ).

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η επιμονή του αρχηγού του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος στους όρους που θέτει για μετεκλογικές συνεργασίες πάντως βαθαίνει ξεκάθαρα το ρήγμα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι απέναντι στην κρυστάλλινη θέση της κυβέρνησης για αυτοδυναμία της ΝΔ ως τη σωστή λύση για την πρόοδο της χώρας, εχέγγυο για την ταχεία και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων σε κρίσιμες στιγμές και αποφυγή του κινδύνου πολιτικής αστάθειας «πρέπει και ο κ. Ανδρουλάκης να αποσαφηνίσει τη θέση του», καθώς όπως σχολίαζαν δηκτικά: «μέχρι τώρα μας λέει “τι δεν θέλει”. Τι θέλει δεν μας έχει πει και αν θα αναλάβει τις ευθύνες του εφόσον απαιτηθεί». Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη πάντως η ένταση της ρητορικής κατά της ΝΔ με τις χθεσινές αναφορές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ περί αποφασιστικότητας για «λυσσαλέα σύγκρουση» με το «σύστημα Μητσοτάκη» αποκαλύπτει ίσως και τις πραγματικές προθέσεις του κ. Ανδρουλάκη για τις αποφάσεις του την επόμενη μέρα των εκλογών.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ψηφίζει τόσο για κυβέρνηση όσο και για πρωθυπουργό. Δεν μπορεί λοιπόν ο κ. Ανδρουλάκης να προχωρά προς τις εκλογές σε ένα νεφελώδες τοπίο», σημειώνουν γαλάζια στελέχη. Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς κινούνται σε τακτική αποδόμησης και του αφηγήματος περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» στο οποίο επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι βάσει των δημοσκοπήσεων δεν προκύπτει αριθμητικά μόνο με τη συνεργασία με τη Χαριλάου Τρικούπη. Στόχος είναι να καταδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει κρυφά σε μια επιστροφή του Γιάνη Βαρουφάκη στα κυβερνητικά έδρανα, γεγονός που γνωρίζουν στη ΝΔ ότι ξυπνά τα αντί-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά των ψηφοφόρων ή ότι θα επιχειρήσει μια κυβέρνηση ηττημένων κόντρα σε όσα έχει δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, ξυπνώντας μνήμες «κωλοτούμπας» αφού ο κ. Ανδρουλάκης έχει απορρίψει συνεργασία με το κόμμα Βαρουφάκη.

Κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν άλλωστε τη στρατηγική που υιοθέτησαν το προηγούμενο διήμερο στις δημόσιες παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας στη σύγκληση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επί της σοδιαλδημοκρατίας έναντι της «ταμπακιέρας» για το πρόσωπο του πρωθυπουργού που και οι ίδιοι πιστεύουν ότι πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος στις εκλογές, ώστε να μη γκρεμίσουν τις μετεκλογικές γέφυρες με τον Νίκο Ανδρουλάκη και να τον πιέσουν «αν βγαίνουν τα κουκιά» να υπαναχωρήσει εκείνος από τις θέσεις του.

Έργα και λύσεις έναντι των ανούσιων καυγάδων

Παρότι πάντως η πλειοψηφία αυξάνει την πίεση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να μπουν σε μια διαδικασία να απαντούν καθημερινά στα «άλματα λογικής» που του χρεώνουν, καθώς προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η θωράκιση και ανάταξη των ελληνικών σιδηροδρόμων παράλληλα με τη σύγκριση σχεδίων για την επόμενη 4ετία και την παραγωγή έργου που απαιτεί η κοινωνία αποστρεφόμενη τις επιφανειακές κορκορομαχίες.

Το στίγμα αυτής της στρατηγικής έδωσε χθες ο πρωθυπουργός με τον καθιερωμένο εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, τονίζοντας ότι οι πολίτες περιμένουν από τις πολιτικές δυνάμεις «προτάσεις, λύσεις, έργα -  όχι τοξικότητα και ανούσιους καυγάδες». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε παράλληλα και το μήνυμα με το οποίο θα κινηθεί η κυβερνητική παράταξη προς τις εκλογές. «Δεν κατορθώσαμε να φτιάξουμε ένα κράτος που εκπέμπει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα. Βελτιωθήκαμε σε καίριους τομείς, όμως έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας», τόνισε αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών και εκπέμποντας για άλλη μία φορά το μήνυμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να συγκρουστεί ακόμα πιο τολμηρά με το βαθύ κράτος του αναχρονισμού σε όλα τα επίπεδα. Εκείνες, δηλαδή, τις νησίδες του κράτους που παραμένουν δέσμιες του κακού παρελθόντος.

«Αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κόμμα είναι το μόνο κόμμα το οποίο έχει δώσει διαπιστευτήρια ότι και μπορεί και θέλει να αλλάξει το κράτος», υπογράμμισε ο ίδιος προ τριημέρου από τις Βρυξέλλες κάνοντας μνεία στο gov.gr και τη δραστική επιτάχυνση των εκκρεμών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ χωρίς να αποσείει το μερίδιο των κυβερνητικών ευθυνών για την κατάσταση στο σιδηρόδρομο, ενώ στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη είχε αντιτάξει απέναντι στο ασαφές (κατά τη ΝΔ)  διακύβευμα της αλλαγής που θέτουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι «και μένα μ’ αρέσει η αλλαγή. Αλλαγή, ώστε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα μπροστά». Ο συνδυασμός «σταθερότητα» - «αλλαγή» και «σύγκρουση με την Ελλάδα που μας πληγώνει» θ’ αποτελέσει και πρωμετωπίδα της προεκλογικής μάχης της ΝΔ.

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με περιοδείες Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ μετά την κήρυξη κατ’ ουσίαν του προεκλογικού αγώνα από τον Πρωθυπουργό, ο ίδιος και η κυβέρνηση, θα επιδιώξουν από σήμερα μία σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με επανέναρξη των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιφέρεια, απ’ όπου θα θέσει πιο έντονα τα εκλογικά διλήμματα. Η αρχή θα γίνει σήμερα από τη Λαμία όπου στις 7 το βράδυ ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένη ομιλία στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων και θα εκπέμψει καθαρά όσα διακυβεύονται στις προσεχείς εκλογές για το μέλλον της χώρας, ενώ την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα περιοδεύσει στα Γιάννενα.

Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως αφήνουν να εννοηθεί ότι το βαρύ πένθος για τα θύματα των Τεμπών, δεν επιτρέπουν μια προεκλογική περίοδο στο πανηγυρικό κλίμα που είχαν όσες έγιναν πριν τη μοιραία 28η Φεβρουαρίου, προϊδεάζοντας περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη όπου θα επικρατούν πιο ήπιοι τόνοι και διαφορετικό ύφος, χωρίς να μειώνεται η ένταση των διλημμάτων της πρώτης και της δεύτερης κάλπης.