Μενού
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Γραφείο Τύπου ΠΘ
  • Α-
  • Α+

Όλα τα «όπλα» και τα διλήμματα ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη της συσπείρωσης των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και της προσέλκυσης των αναποφάσιστων και των ψηφοφόρων του κέντρου που θα κρίνουν εν πολλοίς το στοίχημα της αυτοδυναμίας.  Φράση «κλειδί» στην προεκλογική στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η «σταθερότητα», την οποία ταυτίζει με μία ισχυρή και συμπαγή κυβέρνηση της ΝΔ η οποία όμως «δε θα έχει ένα χρώμα»,  αναδεικνύοντας παράλληλα τον κίνδυνο της αστάθειας, της ακυβερνησίας και των περιπετειών που ενέχουν για τη χώρα οι συνεργασίες που προτείνουν οι αντίπαλοί του.

Σταθερότητα VS «τερατογένεσης»

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επαναφορά στο προσκήνιο του χαρακτηρισμού «πολιτική τερατογένεση» που είχε βάλει στο κάδρο από τη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, για μία κυβέρνηση «ηττημένων» με τη συνεργασία Αλέξη Τσίπρα - Νίκου Ανδρουλάκη και Γιάνη Βαρουφάκη.  «Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουν οι πολίτες ότι παρά τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας, μαθηματικά το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει», προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός χθες από τη Γλυφάδα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μήνυμα κατά των επιπόλαιων και απερίσκεπτων ψήφων στην κάλπη της 21ης Μαΐου, η οποία όπως επισημαίνει θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει ώστε οι δεύτερες εκλογές του Ιουλίου να υποδείξουν το πώς. «Για να κλείσουμε, λοιπόν, τελείως την πόρτα σε ασταθείς κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα πίσω, υπάρχει μόνο ένας δρόμος: όλοι στην κάλπη. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο ίδιος. Απορρίπτοντας, δε, ως μη σοβαρή την επιμονή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρωθυπουργό «άγνωστο Χ» υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι στις εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν και για Πρωθυπουργό, ενώ αντιστρέφει τα πυρά του κ. Ανδρουλάκη για το κράτος κατηγορώντας τον ότι ο ίδιος υπερηφανεύεται για την κληρονομιά του «κρατισμού».

Οι 17ρηδες και οι πικραμένοι

Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνονται διαρκώς τόσο σε πολίτες οι οποίοι εμφανίζονται θετικοί απέναντι στη ΝΔ, αλλά δεν την ψήφισαν εντέλει το 2019, προβάλλοντας τη χειροπιαστή πλέον συνέπεια στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, ως εχέγγυο για την επόμενη 4ετία για την οποία ζητά την εμπιστοσύνη τους.

Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» του γαλάζιου επιτελείου μπαίνουν όσοι αισθάνονται όπως είπε και ο Πρωθυπουργός «πικραμένοι» από ορισμένα στραβοπατήματα της ΝΔ ή γιατί δεν αντιμετώπισε με την επιθυμητή ταχύτητα τα κακώς κείμενα σε όλα τα πεδία του κράτους. Σε αυτή τη δεξαμενή ψηφοφόρων το μήνυμα που εκπέμπεται είναι αυτό της εντιμότητας. Της αναγνώρισης δηλαδή των όποιων αστοχιών ή λαθών κατά την κυβερνητική θητεία, της ανάληψης της ευθύνης που αναλογεί στην κυβέρνηση και της τήρησης της υπόσχεσης για σκληρή δουλειά με στόχο την έμπρακτη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων. «Δεν υποσχέθηκα το 2019 ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Σας υποσχέθηκα, όμως, πολλή σκληρή δουλειά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Και με ήσυχη τη συνείδησή μου ότι δουλέψαμε πολύ σκληρά, ότι κρατήσαμε την χώρα ασφαλή σε δύσκολες συγκυρίες, θέτουμε το έργο μας στην κρίση του ελληνικού λαού», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γλυφάδα.

Την ίδια ώρα ανοίγματα κάνει η ΝΔ και στη νέα γενιά και δη αυτή των 17ρηδων που θα προσέλθουν για πρώτη φορά στην κάλπη το Μάιο. Η προσέγγιση αυτών των ψηφοφόρων είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλα τα κομματικά επιτελεία και δη για τη ΝΔ. Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, επικρατεί αισιοδοξία ότι μία σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες όπως η φθηνή στέγη για νέους, η ψηφιοποίηση του κράτους, η αναβάθμιση των Πανεπιστημίων και η πρόσληψη 21.000 εκπαιδευτικών, μπορούν να αγγίξουν αυτή την κατηγορία. Για την προσέγγισή τους, δε, αξιοποιούνται και τα δημοφιλή στους νέους social media όπως το instagram και το TikTok, στα οποία έχει ενεργοποιηθεί έντονα ο Πρωθυπουργός.

Πρόοδος VS όπισθεν…

Ψηλά στην προεκλογική καμπάνια της ΝΔ παραμένει το δίλημμα «θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω» με αιχμή τη σύγκριση των κυβερνητικών θητειών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο τα κυβερνητικά στελέχη όσο και προσωπικά ο Πρωθυπουργός προβάλλουν σε κάθε ευκαιρία πολιτικές των δύο κομμάτων σε κρίσιμα πεδία όπως της οικονομίας και του μεταναστευτικού, προκειμένου να καταδείξουν τις προοδευτικές πολιτικές της ΝΔ και να αποδομήσουν το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα περί προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως τον κατηγορούν «πασχίζει να αλλάξει ταχύτητα στην Ελλάδα, βάζοντας την όπισθεν».

Σε αυτό το μπρα ντε φερ αξιοποιούνται από τη μία τα προεκλογικά spot της ΝΔ με το νέο να τιτλοφορείται «σύνθημά μας είναι το έργο μας», παραπέμποντας στη μείωση 50 φόρων και εισφορών αυτή την τετραετία, την αύξηση μετά από μια 12ετία των συντάξεων και κατά 20% του κατώτατου μισθού, την ψηφιοποίηση του κράτους, την αμυντική θωράκιση της χώρας και τη μείωση των μεταναστευτικών ροών με φόντο το φράχτη στον Έβρο. Στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης προστέθηκαν επίσης χθες η επιτυχής έκδοση 5ετούς ομολόγου και η έγκριση του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια συστημάτων SPIKE- NLOS. Από την άλλη σταδιακά θα ριχτεί στη μάχη το σχέδιο της επόμενης 4ετίας για καλύτερους μισθούς, ενισχυμένο ΕΣΥ και φτηνή στέγη ιδίως για τους νέους.  

Στον αντίποδα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην επαναφορά της φορο-εξόντωσης της μεσαίας τάξης και της μεταναστευτικής πολιτικής των ανοιχτών συνόρων που θα μετατρέψει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι. Για να ενισχύσει τις κατηγορίες του μάλιστα το γαλάζιο επιτελείο περνάει από «κόσκινο» τις δηλώσεις και τις κινήσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως αυτές χθες του Γιάννη Δραγασάκη και του Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώ στη «μάχη» μπήκε και το σπίτι του Τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση στην Πάρο με δάνειο για τρίτεκνους και εξασφαλισμένη γενναία έκπτωση για την αποπληρωμή του, με την Πειραιώς να καλεί την Κουμουνδούρου να πάψει να ηθικολογεί υποκριτικά.

Ο φράχτης στον Έβρο στην προεκλογική αντιπαράθεση

Στο πεδίο της μετανάστευσης οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν αύριο με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Έβρο για την υπογραφή της επέκτασης του φράχτη που προστατεύει τα χερσαία σύνορά μας. Από εκεί είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφενός θα υπενθυμίσει τα αντανακλαστικά της χώρας μας στην προσπάθεια μαζικής εισβολής μεταναστών από την Τουρκία, αφετέρου θα συγκρίνει όσα άλλαξαν επί κυβέρνησης ΝΔ και ποια ήταν η κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα επί ΣΥΡΙΖΑ.