Μενού
kyriakos-mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Εβρο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στο Διδυμότειχο βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου είχε μεταξύ άλλων την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στον Εβρο και τον φράχτη. Μάλιστα έριξε τα «καρφιά» του τόσο στον Δημήτρη Παπαδημούλη όσο και στους ευρωπαίους που αντιτίθενται στους φράχτες.

«Θέλω να σας πω ότι είμαι πραγματικά ενοχλημένος. Και χρησιμοποιώ μία ήπια λέξη από το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι σήμερα που στην Ευρώπη δίνουν αγώνα ώστε το έργο αυτό να μη χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους και να το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος. Ακριβώς αυτό έκανε ο κ. Παπαδημούλης και ο ΣΥΡΙΖΑ προσυπογράφοντας  σχετική τροπολογία κάποιων συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη» είπε και συνέχισε ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «Ντροπή» λέγοντας: «Οι οποίοι μπορεί ξέρετε να αισθάνονται καλά να πίνουν τον εσπρέσο τους και να τρώνε τα κρουασάν τους στις πλατείες των Βρυξελλών. Ας έρθουν από εω πέρα να δουν στον Έβρο τι σημαίνει να προστατεύεις τα σύνορα της Ευρώπης και τότε ίσως αλλάξουν άποψη».

Παράλληλα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσει το έργου του φράχτη ή θα επιστρέψει στο 2015. «Και έχει έρθει η ώρα επιτέλους να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά και να σταματήσουμε τα μισόλογα. Και εδώ από το Διδυμότειχο απευθύνω για άλλη μία φορά το ερώτημα προς την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά προς τον κ. Τσίπρα εάν θα συνεχίσει το έργο του φράχτη του Έβρου ή όχι. Αν θα συνεχίσει σε μια πολιτική προστασίας των συνόρων ή θα επιστρέψουμε στη λογική του 2015 , όπου ο καθένας έμπαινε και έβγαινε – δεν έβγαινε βασικά – έμπαινε όπως ήθελε και όποτε ήθελε και καταλήξαμε να έχουν περάσει από την πατρίδα μας παραπάνω από 1εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες…» είπε.

«Σημαντικός για την όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη ο φράχτης»

Μπορεί ο Έβρος γεωγραφικά να λογίζεται ως ακριτική Ελλάδα. Θέλω να ξέρετε όμως ότι είστε στο κέντρο της δικιάς μου καρδιάς. Γι’ αυτό επέλεξα να είμαι υποψήφιος μαζί σας στον Έβρο για να δώσουμε τον αγώνα για μια ισχυρή Ελλάδα σταθερά τολμηρά μπροστά με τη ΝΔ νικήτρια στις εκλογές της 21ης Μαΐου» ανέφερ αρχιξά στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

«Θυμήθηκα και στην Ορεστιάδα ότι πάντα ξεκινώ τις προεκλογικές μου εκστρατείες εδώ από το Βόρειο Εβρο το έκανα. Πάντα μου φέρνετε γούρι. Και τώρα γουρλήδες θα είστε για να πετύχουμε μία ακόμα μεγάλη νίκη. Είμαι εδώ και για έναν ακόμα λόγο πολύ σημαντικό όχι μόνο για τον Έβρο, συνολικά για την πατρίδα μας αλλά τολμώ να πω και για την Ευρώπη. Θα υπογράψω την επέκταση τοιυ φράχτη του Έβρου» συνέχισε.

Και συμπλήρωσε: «Να θυμηθούμε μαζί τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε 2020 με υβριδική επίθεση με εργαλειοποίηση μεταναστών… Εκείνη τη στιγμή υψώσαμε το ανάστημά μας. Προστατεύσαμε τα σύνορα  και κάναμε την πατρίδα μας πιο ασφαλή. 
Σας ευχαριστώ γιατί σας είχαμε στο πλευρό μας και τότε πήραμε τη μεγάλη απόφαση ότι χρειαζόμαστε ένα αποτρεπτικό εμπόδιο, ένα φράχτη, καθ’ όλο το μήκος του Έβρου προκειμένου να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα φυλάμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τα σύνορά μας. Και αυτό το έργο μας το κάνουμε πράξη.

Δεν είναι όμως μόνο ο φράχτης είναι και οι συνοριοφύλακες που προστέθηκαν στις δυνάμεις ΕΛΑΣ και όλα τα συστήματα τα ηλεκτρονικά που μας επιτρέπουν να εξασφαλίζουμε αποτελεσματική φύλαξη συνόρων επικράτειάς μας».

Καρφιά για εκείνους που δεν θέλουν τον φράχτη

«Θέλω να σας πω ότι είμαι πραγματικά ενοχλημένος. Και χρησιμοποιώ μία ήπια λέξη από το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι σήμερα που στην Ευρώπη δίνουν αγώνα ώστε το έργο αυτό να μη χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους και να το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος. Ακριβώς αυτό έκανε ο κ. Παπαδημούλης και ο ΣΥΡΙΖΑ προσυπογράφοντας  σχετική τροπολογία κάποιων συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. 

Οι οποίοι μπορεί ξέρετε να αισθάνονται καλά να πίνουν τον εσπρέσο τους και να τρώνε τα κρουασάν τους στις πλατείες των Βρυξελλών. Ας έρθουν από εω πέρα να δουν στον Έβρο τι σημαίνει να προστατεύεις τα σύνορα της Ευρώπης και τότε ίσως αλλάξουν άποψη. Όπως άλλαξε άποψη η Ευρώπη. Εδώ και 3 χρόνια δίνουμε μάχη να πείσουμε την Ευρώπη ότι δεν μπορούμε να έχουμε αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική αν δεν προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Στην αρχή ήμασταν λίγοι που προσυπογράφαμε αυτή την άποψη. 

Κάποιοι ίσως βολεύονταν και στην Ευρώπη με μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι, με ανοιχτά σύνορα που θα έμπαινε ο καθένας και θα έβγαινε όπως ήθελε. Πείσαμε όμως την ΕΕ και στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πήραμε σημαντικές αποφάσεις και δηλώσαμε ως ηγέτες ότι πρέπει να αρχίζει η μεταναστευτική πολιτική ΕΕ από προστασία εξωτερικών συνόρων.  και αυτή είναι μια σημαντική επιτυχία της Ελλάδας στην Ευρώπη. Και θέλω να γνωρίζετε ότι σε αυτή την πολιτική θα επιμείνουμε. Αλλά αυτή η πολιτική θα είναι αντικείμενο συζήτησης στις εκλογές που έρχονται γιατί δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη με εμάς» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Θα επιστρέψουμε στη λογική του 2015;»

«Και έχει έρθει η ώρα επιτέλους να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά και να σταματήσουμε τα μισόλογα. Και εδώ από το Διδυμότειχο απευθύνω για άλλη μία φορά το ερώτημα προς την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά προς τον κ. Τσίπρα εάν θα συνεχίσει το έργο του φράχτη του Έβρου ή όχι. Αν θα συνεχίσει σε μια πολιτική προστασίας των συνόρων ή θα επιστρέψουμε στη λογική του 2015 , όπου ο καθένας έμπαινε και έβγαινε – δεν έβγαινε βασικά – έμπαινε όπως ήθελε και όποτε ήθελε και καταλήξαμε να έχουν περάσει από την πατρίδα μας παραπάνω από 1εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες… 

Και δεν είχαμε το πρόβλημα μόνο εδώ στον Έβρο. Το είχαμε και στα νησιά του Αιγαίου και στην Ειδομένη. Θυμηθείτε λίγο την κατάσταση που επικρατούσε στη Μυτιλήνη με παραπάνω από 20.000 μετανάστες σε άθλιες συνθήκες στην κατατρεγμένη και κολασμένη Μόρια. Για πηγαίνετε σήμερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να σας πουν οι νησιώτες ότι μειώσαμε τις ροές παραπάνω από 80%. 

Εμείς αυτή την πολιτική υπηρετούμε. Δεν απολογούμαστε γι’ αυτό. Την υπηρετούμε με πειθώ και με αυτοπεποίθηση. Ας έρθουν λοιπόν να μας πουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ποιες είναι οι πολιτικές τους για το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Ώστε να γνωρίζετε κι εσείς εδώ στον Έβρο και να παίξει αυτή η επιλογή των πολιτικών δυνάμεων καθοριστικό ρόλο πιστεύω και στη δικιά σας ψήφο». 

«Δεν είμαστε πατριώτες στα λόγια»

«Γιατί εμείς φίλες και φίλοι δεν είμαστε πατριώτες στα λόγια. Πιστεύουμε στον ευρωπαϊκό πατριωτισμό, πιστεύουμε στην ανάγκη της χώρας να μπορέσει να παίξει το ρόλο που της αρμόζει σε μία Ευρώπη η οποία αλλάζει. Και αυτή την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, αυτή την ισχυρή Ελλάδα τη χτίζουμε βήμα - βήμα. Έχουμε ολοκληρώσει την προσπάθειά μας; Όχι. Αλλά δεν σας υποσχέθηκα το 2019 ότι θα κάνω θαύματα. Σας υποσχέθηκα όμως ότι 4 χρόνια μετά η Ελλάδα θα είναι πιο ισχυρή απ’ ότι την παραλάβαμε. Και αυτή τη δέσμευση την τηρήσαμε. Τέσσερα χρόνια γίναμε δεκαθλητές στη διαχείριση κρίσεων. Κρατήσαμε το τιμόνι του σκάφους της πατρίδας μας σε σταθερή πορεία …».

«Οι 3 δεσμεύσεις που έγιναν πράξη»

Το 2019 είχα υποσχεθεί ασφαλή και ισχυρή Ελλάδα. Ότι θα μειώσω τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και τους μείωσα. Και ότι πρέπει να βάλουμε την Ελλάδα σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, να ξεφύγουμε από τη θέση του ουραγού που μας είχε κατατάξει ΣΥΡΙΖΑ και την κάναμε πράξη., είμαστε πρωταθλητές στην ανάπτυξη σήμερα.

Εγώ θέλω όμως την ανάπτυξη να τη βιώνει κάθε πολίτης. Και εκεί στο Βόρειο Έβρο έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Εμείς μετατρέψαμε την Αλεξανδρούπολη σε γεωπολιτικό κόμβο… Θέλω η ανάπτυξη αυτή όμως να φτάσει σε κάθε γωνιά του έργου… Θα γίνουν γιατί διεκδικήσαμε και αυξήσαμε τους πόρους του ΕΣΠΑ… 

Να χρησιμοποιήσουμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αναβαθμίσουμε τα νοσοκομεία μας. Γιατί έχουμε θέματα ακόμα με τις υποδομές. Θα κατευθυνθούν πόροι στη βελτίωση των υποδομών.

Η βελτίωση του ΕΣΥ είναι ένα προσωπικό στοίχημα για την επόμενη 4ετία για μένα. Ολες αυτές οι πολιτικές πρέπει να συνεχίσουν. Και θα ήταν κρίμα αυτή η πορεία ανάταξης του τόπου να μείνει ημιτελής. Δεν θα μείνει όμως ημιτελής γιατί έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού. 

Πιστεύω ότι οι πολίτες - και αυτοί που δεν μας ψηφίζουν - κρίνουν και συγκρίνουν. Πώς ήταν η Ελλάδα το 2015 πώς το 2019. Τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση τα ζήσατε στο πετσί σας και τι έκανε η δική μας κυβέρνηση από το0 2019 μέχρι σήμερα».

«Ισχυρή και αυτοδύναμη ΝΔ»

«Και γνωρίζουν και ότι άλλη πρόταση διακυβέρνησης πλην της ΝΔ δεν υπάρχει. Μας λένε κάποιοι στις 22 Μαιου προοδευτική διακυβέρνηση και ρωτώ πολύ απλά: Ποιοι, με ποιους και με ποιον Πρωθυπουργό; Και απάντηση δεν παίρνω γιατί πολύ απλά απάντηση δεν υπάρχει. Μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης υπάρχει σήμερα για τη χώρα. Η ισχυρή ΝΔ η αυτοδύναμη ΝΔ για την αυτοδύναμη Ελλάδα.

Σας καλώ και πάλι να στρέψουμε όλες μας τις δυνάμεις στην κάλπη της 21ης Μαΐου γιατί ακούω και κάποια άλλα επιχειρήματα. Επειδή λέει δήθεν είμαστε βέβαιοι – και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συμβεί – θα πάμε σε δεύτερες εκλογές επειδή δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση η κάλπη η πρώτη δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία και έχει η 2η. Είναι τεράστιο λάθος αυτό. Πρέπει να αποκρούσουμε τον εφησυχασμό κάποιων ότι η πρώτη κάλπη δεν είναι σημαντική. Η πρώτη κάλπη θα τα καθορίσει όλα. 

Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιο θα είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά. Η πρώτη κάλπη τελικά θα καθορίσει ποιος πρέπει να είναι Πρωθυπουργός και ποιος πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη τη δεύτερη 4ετία.Αυτό θα το κρίνει ο ελληνικός λαός. Αλλά η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη. 

Και η 21η Μαίου θα είναι η μέρα που ο ελληνικός λαός θα στείλει ένα μήνυμα. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο αλλά ακόμα πιο τολμηρά. Λκαι το λέω το πιο τολμηρά γιατί σήμερα είμαστε πιο έμπειροι. Έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Έχω κάνει την αυτοκριτικήη μου. Ποτέ δεν κρύφτηκα από το λαό. Σε κάθε σφάλμα και τραγωδία βγήκα μπρσοτά και ανέλαβα την ευθύνη. Γιατί έτσι αντιλαμβάνομαι την ηγεσία. 

Γιατί στις 21 Μαΐου ψηφίζετε για κόμμα, ψηφίζετε και για Πρωθυπουργό, ψηφίζετε και για πρόταση διακυβέρνησης. Και ναι ψηφίζετε όπως είπα και για ιδεολογία. Για διαφορετικές πολιτικές στο μεταναστευτικό. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Άλλα θα έκανε στο μεταναστευτικό αν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλα εμείς. Άρα αυτές οι διαχωριστικές γραμμές πρέπει να είναι καθαρές».
 
«Να μιλήσετε και σ’ αυτούς που ενδεχομένως μπορεί να αλληθωρίζουν προς διάφορα κόμματα σχήματα ή κομματίδια προς τα δεξιά της ΝΔ και να τους θυμίσετεποιοι είναι οι πατριώτες στα λόγια και ποιοι στις πράξεις. ποιοι επένδυσαν στην εθνική άμυνα, ποιοι προστάτευσαν τα σύνορα και στήριξαν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αξιολόγηση και αξιοκρατία στο δημόσιο για να μην ξαναζήσουμε ποτέ όσα ζήσαμε. Σας ζητώ να δώσουμε αυτό τον αγώνα μαζί παντού. Να επιχειρηματολογήσουμε. Να αναγνωρίσουμε σφάλαματα αλλά να μη μηδενίσουμε το έργο που έχει γίνει αυτή την 4ετία την πρόοδο που έχει επιτελέσει η χώρα».
 
«Θα το κάνουμε με ευπρέπεια, αυτοπεποίθηση, με σεβασμό στην άλλη άποψη. Δεν θα αφήνουμε τίποτα αναπάντητο. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να μας γεμίζουν fake news και αυτά να μένουν αναπάντητα κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Πρώτα απ’ όλα όμως θα κρατήσουμε υψηλό το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κυλιστούμε στο βούρκο και σε μια αντιπαράθεση που δεν ταιριάζει στο αξιακό ήθος της παράταξής μας. Γιατί μπορούμε να μιλήσουμε και για το παρελθόν μας και για το μέλλον μας. Οι αντίπαλοί μας δεν θέλουν να μιλήσουν για το παρελθόν τους γιατί θα ξαναθυμήσουν όλα όσα έγιναν στη χώρα και δεν μπορούν να μιλήσουν για το μέλλον γιατί δεν έχουν ουσιαστικά καμία πρόταση για το πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει καλύτερη χώρα».