Μενού
alexis-georgoulis
Αλέξης Γεωργούλης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αντιμέτωπος με βαρύτατα αδικήματα, με βάση την εις βάρος του καταγγελία για βιασμό και ξυλοδαρμό, είναι ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης, με τις βελγικές ανακριτικές Αρχές να ερευνούν τη φερόμενη τέλεση των συγκεκριμένων πράξεων το 2020. Πέρα όμως από την προφανή σοβαρότατη ποινική διάσταση της υπόθεσης το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας Γεωργούλη εξελίσσεται, όπως ήταν αναμενόμενο, σε μείζον πολιτικό θέμα στο πεδίο της προεκλογικής αντιπαράθεσης των κομμάτων αναφορικά με το εάν, από πότε και σε ποιο βαθμό υπήρχε γνώση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη καταγγελία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι κατηγορίες για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση εναντίον του πρώην ευρωβουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχονται να προστεθούν στην εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο Qatar Gate, που οδήγησε στην προφυλάκιση της, πλήττοντας περαιτέρω την εικόνα της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Την ώρα που το θέμα της άρσης της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη παραπέμπεται στην αρμόδια επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να κριθεί και να αποφασιστεί η τύχη του αιτήματος αυτού, η φύση των αδικημάτων, για τα οποία κατηγορείται ο Ελληνας ευρωβουλευτής, έχουν προκαλέσει σοκ στις Βρυξέλλες. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά η προστασία των γυναικών από όλες τις μορφές βίας αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όλων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλωστε, ο ίδιος ο Αλέξης Γεωργούλης μαζί με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2019 είχαν υποστηρίξει, εκπροσωπώντας την ευρωπαϊκή Αριστερά, πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και άλλων μέτρων για την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου. Στο ψήφισμα αυτό η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκαζε όλες τις μορφές βίας με βάση το φύλο εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι γυναίκες και κορίτσια συνεχίζουν να εκτίθενται σε ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική και οικονομική βία, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης, της διαδικτυακής βίας, της καταδίωξης και του βιασμού.

Τι περιείχε το ψήφισμα

Στο ψήφισμα αυτό καλούνταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ολοκληρώσει επειγόντως την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την ΕΕ στη βάση μιας ευρείας προσχώρησης χωρίς περιορισμούς και να υποστηρίξει την επικύρωση της από όλα τα κράτη μέλη. Παράλληλα, καλούνταν τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την ορθή εφαρμογή και επιβολή της Σύμβασης και να διαθέσουν επαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της βίας λόγω φύλου, καθώς και για την προστασία των θυμάτων προτρέποντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη τις συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της βίας κατά των γυναικών.

Επιπρόσθετα, οι ευρωβουλευτές ζητούσαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την κατάλληλη εκπαίδευση, διαδικασίες και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το φύλο, που θέτουν τα δικαιώματα του θύματος στο επίκεντρο όλων τους επαγγελματιών, που ασχολούνται με τα θύματα όλων των πράξεων βίας με βάση το φύλο, προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις, ο τραυματισμός ή η εκ νέου θυματοποίηση κατά τη διάρκεια δικαστικών, ιατρικών και αστυνομικών διαδικασιών. Στόχος αυτής της παρέμβασης ήταν να υπάρξουν βελτιώσεις προκειμένου να ενθαρρυνθούν τα θύματα να καταγγέλλουν τις κακοποιητικές πράξεις ώστε να αυξηθεί το ποσοστό αναφοράς τέτοιων εγκλημάτων.

Μάλιστα, στο ψήφισμα αυτό καλούνταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το προεδρείο και η διοίκηση του να συνεχίσουν να εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας χώρος εργασίας απαλλαγμένος από παρενόχληση και σεξισμό και να εφαρμόσουν τα ακόλουθα μέτρα, σύμφωνα με τα αιτήματα, που εγκρίθηκαν στο σχετικό ψήφισμα του 2017 για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στην ΕΕ: 

  1. Να αναθέσει εξωτερικό έλεγχο των δύο υφιστάμενων επιτροπών κατά της παρενόχλησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να κοινοποιούν δημόσια τα αποτελέσματα τους.
  2. Την ανασύνθεση των φορέων κατά της παρενόχλησης με τη συμπερίληψη εξωτερικών νομικών, ιατρικών και θεραπευτικών εμπειρογνωμόνων με πλήρη δικαιώματα ψήφου
  3. Την εφαρμογή υποχρεωτικών μαθημάτων κατάρτισης για το σεβασμό και την αξιοπρέπεια στον χώρο εργασίας για όλους τους βουλευτές και όλες τις κατηγορίες προσωπικού. 

Δεν είναι τυχαίο πως ο Αλέξης Γεωργούλης, όπως και όλοι οι ευρωβουλευτές, υπέγραψε όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του τη δήλωση «σχετικά με την αρμόζουσα συμπεριφορά των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», η οποία αναρτάται υποχρεωτικά στην επίσημη ιστοσελίδα του κοινοβουλίου. Σε αυτή τη δήλωση αναφέρεται ότι «εφόσον είναι αναγκαίο, οι βουλευτές θα συνεργάζονται άμεσα και πλήρως στο πλαίσιο των ισχυουσών διαδικασιών για τη διαχείριση περιπτώσεων διαφορών ή παρενόχλησης (ηθικής ή σεξουαλικής), μεταξύ άλλων, απαντώντας άμεσα σε οιεσδήποτε κατηγορίες για παρενόχληση. Οι βουλευτές θα πρέπει να συμμετέχουν σε ειδική κατάρτιση, που οργανώνεται γι’ αυτούς σχετικά με την πρόληψη διαφορών και περιπτώσεων παρενόχλησης στον χώρο εργασίας και με τη χρηστή διαχείριση γραφείου. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι «οι βουλευτές, που δεν θα έχουν υπογράψει τη δήλωση που αφορά τον παρόντα κώδικα δεν θα μπορούν να εκλεγούν σε αξίωμα στο Κοινοβούλιο ή σε όργανο του, να οριστούν εισηγητές ή να συμμετάσχουν σε επίσημη αντιπροσωπεία ή σε διοργανικές διαπραγματεύσεις».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA