Μενού
kuriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε συνέντευξη εφ'όλης της ύλης προχώρησε το πρωί της Τρίτης (09/05) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Η συνέντευξη ξεκίνησε με αναφορά στην τραγωδία της Καλλιθέας, όπου 12χρονη παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και έχασε τη ζωή της.

Μείωση εισφορών κατά μία μονάδα

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «έχουμε έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο να μειώσουμε κατά 50% τους θανάτους από τροχαία έως το 2030, με μια σειρά παρεμβάσεων, όχι μόνο δρόμους, αλλά και αλλαγή της κουλτούρας. Να επιμείνω και στο κράνος - ζώνη μπρος πίσω, να είμαστε αυστηροί στον ΚΟΚ. Υπάρχει συχνά σύγχυσή αρμοδιοτήτων, έχουν γίνει βήματα, αλλά οι πόλεις μας δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε».

Μάλιστα προανήγγειλε ότι η γραμμή 4 του μετρό θα είναι έτοιμη πριν το τέλος της δεκαετίας ενώ ανακοίνωσε και μείωση εισφορών κατά μία μονάδα.

«Τουλάχιστον μία μονάδα θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Το ζήτημα της ευθυγράμμισης των αναγκών της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση είναι στόχος για την επόμενη θητεία. Συνιστά πρόοδο ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους. Η απάντησή μου στους εργοδότες είναι πληρώστε περισσότερο και θα βρείτε εργαζόμενους. Οι μισθοί ανεβαίνουν και όταν ζητούμε πιο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και αυτό δεν αφορά μόνο αποφοίτους πανεπιστημίου αλλά και τεχνικές ειδικότητες».

 Για τη σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα ο κ.Μητσοτάκης, σημείωσε: «Φτάσαμε στο όριο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων τον θεσμό των ΣΔΙΤ. Θα κατασκευαστούν σχεδόν 10.000 φοιτητικές εστίες με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα οι οποίες θα είναι έτοιμες σε 3-4 χρόνια για 5 πανεπιστήμια»

Συλλογικές διαπραγματεύσεις και μισθοί

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δουλεύουν όπως για τον τουρισμό. Και το χρέος του κράτους είναι να τις επεκτείνει. Το κάναμε στη Ρόδο και το Ηράκλειο και αυτό είναι μια κατάκτηση» πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι μπορεί να αυξηθεί ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα» ενώ στην ερώτηση αν θα επανέλθει ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων είπε ότι «αυτό θα ήθελα να γίνει αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι

Όσον αφορά συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Δώσαμε τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, ουδέποτε είχαμε πει ότι θα επεκταθούν τα δώρα και όλα για όσους δεν έχουν προσφύγει. Έχουμε πλαίσιο στήριξης των συνταξιούχων, σταδιακό και θα στηρίζουμε όσους έχουν προσωπική διαφορά  μέχρι να σβήσει αυτή η διαφορά. Θα έχουμε αυξήσεις, και νέο μισθολόγιο από την 1/1/24 για τους δημόσιους υπαλλήλους. Θα αυξήσουμε τα επιδόματα παιδιών, μεγαλύτερη έμφαση σε πριμ παραγωγικότητας και θέσεις ευθύνης. Τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας θα δούμε πως θα τα αξιοποιήσουμε, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την αξιολόγηση».

«Θα αυξηθεί το αφορολόγητο για κάθε παιδί»

Αναφερόμενος στη φτώχεια και τις ανισότητες, τόνισε: «Η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία σχετικά με τη φτώχεια και τις ανισότητες τα οποία δικαιώνουν απόλυτα την πολιτική μας. Το ποσοστό των Ελλήνων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Και μειώθηκαν όλοι οι δείκτες που σχετίζονται με τις ανισότητες».

Σε απάντηση της περιβόητης έκθεσης του ΟΟΣΑ, «τα στοιχεία της οποίας είναι λάθος και στηρίζονται σε προβλέψεις και γι' αυτό στείλαμε επιστολή» είπε.

«Ένας από τους κεντρικούς στόχους της επόμενης 4ετίας είναι η περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων. Όμως έως τότε πρέπει να στηρίζουμε τους ευάλωτους και να μειώνουμε την ανεργία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι θα αυξηθεί το αφορολόγητο για κάθε παιδί και θα επανεξετάσουμε τα τεκμήρια τα οποία, όπως ανέφερε είναι πολύ άδικα.

Το μπλόκο στον Κασιδιάρη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρης. «Θα έκανα και δεκατρείς νομοθετικές παρεμβάσεις για να μην μπουν στη βουλή οι μαχαιροβγάλτες. Δεν θέλω προσωπικές επιθέσεις, επιτίθενται ακόμη και στον πατέρα μου. Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ μου φαίνεται ότι ετοιμάζονται για την ήττα, είπαν ότι αν μπορούσαμε να κάνουμε νοθεία θα την κάναμε. Δεν πολυκοιτάζω δημοσκοπήσεις, κάνουμε συγκεντρώσεις και έρχεται κόσμος».

«Αν έβγαιναν τα κουκιά σίγουρα θα έκαναν κυβέρνηση των ηττημένων»

Ο πρωθυπουργός για ακόμη μία φορά εξαπέλυσε επίθεση τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό τσακώνονται για την πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Το γεγονός ότι υπάρχει μια απόλυτη σύγχυση της εναλλακτικής για τη Νέα Δημοκρατία δείχνει τα προβλήματα της απλής αναλογικής» τόνισε.

Για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «αν έβγαιναν τα κουκιά σίγουρα θα έκαναν κυβέρνηση των ηττημένων, δεν πιστεύω λέξη από όσα λένε. Η μόνη λύση είναι ισχυρή αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «δεν βλέπω περιθώριο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη που έχει πει ότι δεν θέλει για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πρώτο κόμμα έχει υπερτριπλάσιο ποσοστό έναντι του τρίτου. Δεν είναι, όμως, μόνο θέμα προσώπων αλλά και πολιτικών όπως η αλλαγή του άρθρου 16. Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη μου αποπνέει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ του '80 και το οποίο θέλουμε να αφήσουμε πίσω. Δεν βλέπω κανένα πεδίο συνεννόησης. Η μόνη πρόταση σταθερής διακυβέρνησης είναι αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Αυτοδύναμη κοινοβουλευτικά αλλά για ένα κόμμα που έχει ανοίξει πόρτες και παράθυρα και έχει μπολιαστεί με στελέχη από άλλους χώρους».

Οι Εκλογές 2023 είναι στο reader.gr!

Μείνε ενημερωμένος για ό,τι συμβαίνει στα στρατόπεδα των κομμάτων και τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ειδήσεις για τις Εκλογές 2023 και αναλυτικοί οδηγοί για τους ψηφοφόρους στο reader.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA