Μενού
ekloges-kalpes
Εκλογές | Eurokinissi
 • Α-
 • Α+

Το εκλογικό διαμέρισμα που θα ψηφίσει στις εκλογές 2023 στις 21 Μαΐου μπορεί να εντοπίσει κάθε πολίτης, μέσω της ειδικής εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών. Χρησιμοποιώντας είτε τον ειδικό εκλογικό αριθμό είτε τα στοιχεία της ταυτότητας, παρουσιάζεται το μέρος, το εκλογικό διαμέρισμα, που θα ψηφίσει κάποιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Οι κατάλογοι περιλαμβάνουν και τους ετεροδημότες που έκαναν εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου και πλέον θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονή τους.

Μάθε πού ψηφίζεις

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν με δύο τρόπους:

 • Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις»
 • Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Από το ΥΠΕΣ, για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

poy-psifizo-1

Πού ψηφίζω - Βρες το με την ημερομηνία γέννησης

Ακόμη και αν ο εκλογέας δεν γνωρίζει ακριβώς τα στοιχεία που πρέπει να εισάγει στην εφαρμογή για το «Πού ψηφίζω» μπορεί να βρει όσα αναζητά ακόμη και την ημερομηνία γέννησης.

Ειδικός εκλογικός αριθμός - Πού θα τον βρεις 

Ο ειδικός εκλογικός αριθμός είναι μοναδικός για τον κάθε πολίτη που ακόμη και να δεν τον γνωρίζει μπορεί να τον βρει μέσα από τη σελίδα του Υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί, στην ειδική εφαρμογή αρκεί κάποιος να συμπληρώσει τα βασικά προσωπικά του στοιχεία.

poy-psifizo-2

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα αναζήτησης επιστρέψει πολλαπλές εγγραφές με ίδιο εκλογικό αριθμό (περίπτωση διπλοεγγραφής εκλογέα), ο εκλογέας επιτρέπεται να ψηφίσει σε ένα εκ των δύο εκλογικών τμημάτων. Κατά την παρουσία του στο εκλογικό τμήμα, θα του ζητηθεί να υπογράψει σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Θα χρειαστεί να συμπληρωθούν τα πεδία:

 • Επώνυμο,
 • Όνομα,
 • Όνομα Πατέρα,
 • Έτος Γέννησης.
eidikos_eklogikos_arithmos

Στη συνέχεια πατώντας «αναζήτηση» θα εμφανιστούν

 • Ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός
 • Ο Αριθμός Δημοτολογίου
 • Το Εκλογικό Διαμέρισμα
 • Ο Δήμος που ανήκει
 • Η Περιφερειακή ενότητα και η Περιφέρεια

Πού ψηφίζω  - Βρες το εκλογικό σου διαμέρισμα

Αντίστοιχα, στην ίδια εφαρμογή του ΥΠΕΣ ο ψηφοφόρος μπορεί να εντοπίσει και το εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο θα ψηφίσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ όλα τα εκλογικά τμήματα ανά την Ελλάδα

Πού ψηφίζω ως ετεροδημότης

Με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι ετεροδημότες ψηφίζουν: σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Ειδικά Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών

Συστήνονται μόνον για τις Εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές και διακρίνονται σε:

 • μεικτά, όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από περισσότερες της μιας εκλογικές περιφέρειες,
 • αμιγή όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από μια εκλογική περιφέρεια.

Μάθε πού ψηφίζεις και μέσω GOV

Οι πολίτες (Έλληνες και Ευρωπαίοι) που έχετε δικαίωμα να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τον τόπο που ψηφίζετε μέσω του govgr.

Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

 • είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)  
 • είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας 

Πού ψηφίζω πρώτη φορά

Για τους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις φετινές βουλευτικές εκλογές, ισχύουν ακριβώς τα ίδια και για όσους έχουν ψηφίσει ξανά στο παρελθόν.

Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

 • α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και
 • β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Οι Εκλογές 2023 είναι στο reader.gr!

Μείνε ενημερωμένος για ό,τι συμβαίνει στα στρατόπεδα των κομμάτων και τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ειδήσεις για τις Εκλογές 2023 και αναλυτικοί οδηγοί για τους ψηφοφόρους στο reader.gr

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.