Μενού
simitis
Κώστας Σημίτης, εκλογές | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μία ημέρα μένει μέχρι τη διεξαγωγή του debate των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών 2023, 27 ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεμαχία σε τηλεοπτικό στούντιο.

Ο λόγος για το τηλεοπτικό debate μεταξύ Κώστα Σημίτη και Μιλτιάδη Έβερτ το 1996, με τους επικεφαλής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προγραμματισμός του debate που προέβλεπε να συμμετέχουν μόνο οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των άλλων κομμάτων, με τους ηγέτες τους να διαμαρτύρονται έντονα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Μάλιστα, ο τότε πρόεδρος της «Πολιτικής Άνοιξης», Αντώνης Σαμαράς, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα αποφάσισε να μποϊκοτάρει τις εκλογές. Ωστόσο, αυτή η συζήτηση αποτέλεσε προηγούμενο και έγινε τακτικό φαινόμενο κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών.

Στο εν λόγω debate ο κάθε αρχηγός είχε στη διάθεσή του δύο λεπτά για να απαντήσει σε ερωτήσεις, ενώ δεν μπορούσε να απευθυνθεί στον αντίπαλό του. Στην πρώτη θέση, τα εθνικά θέματα στη σκιά της κρίσης των Ιμίων και η οικονομία.

Συντονιστής της τηλεμαχίας ήταν ο Πέτρος Ευθυμίου (μετέπειτα βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ), ενώ ερωτήσεις έκαναν οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος (μετέπειτα βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας), Παύλος Τσίμας και Γιάννης Παπουτσάνης.

Ο Κώστας Σημίτης είχε αντικαταστήσει τον εκλιπόντα Ανδρέα Παπανδρέου και ο Μιλτιάδης Έβερτ τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Με σύνθημα τον «Εκσυγχρονισμό» το ΠΑΣΟΚ τελικά κερδίζει στις εκλογές με 41,49% έναντι 38,12% της ΝΔ, γεγονός που οδηγεί αργότερα τον Έβερτ σε παραίτηση και εκλογή στην ηγεσία του κόμματος του Κώστα Καραμανλή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA