Μενού
rania-tzima
Ράνια Τζίμα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μπορεί να απέχουμε πλέον μερικές ώρες από το debate, τα παραλειπόμενα, όμως, συνεχίζονται. Πρέπει να ξέρετε, για παράδειγμα, ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι είχαν όλες κάποιο θέμα: η Ράνια Τζίμα είχε ένα οφθαλμοφανές θέμα με τη φωνή της λόγω φαρυγγίτιδας, με αποτέλεσμα να κάνει ενέσεις κορτιζόνης για να ρωτήσει, η Μάρα Ζαχαρέα έχει χαλάζιο στο μάτι, με αποτέλεσμα για μερικές μέρες να μην κάνει δελτίο, ενώ η Σία Κοσιώνη είχε να διαχειριστεί μια ψύξη που δεν της επέτρεπε να γυρίσει καλά. Οι άνδρες της σύνθεσης, πάντως, ήταν σε καλύτερη κατάσταση.

Εκτός script

Στο Μαξίμου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν έπαθαν και τίποτα από το debate, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγαίνει off script, όμως, μόνο σε ένα σημείο: αυτό των υποκλοπών, για το οποίο υπήρχε και μια εκτενής προετοιμασία το προηγούμενο διάστημα. Δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε πράγματα που είχαν προβαριστεί, είναι ότι είπε και κάτι έξτρα. Αυτό ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να βγει δύο φορές χθες και να πει ότι η λέξη «σκάνδαλο» που χρησιμοποίησε αναφερόταν στην έκθεση του Economist για την ποιότητα της Δημοκρατίας και όχι στην υιοθέτηση από μέρους του του χαρακτηρισμού.

Τα σενάρια διαχείρισης της ήττας του Τσίπρα

Μίλησα με άνθρωπό μου στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πιθανότητα ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Ο φίλος μου κατ' αρχάς μου είπε ότι δεν βλέπουν σενάριο ήττας αλλά οριακής νίκης. Του απάντησα πως το καταγράφω και πως δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω το αντίθετο! Όμως ρώτησα τι σκοπεύει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην περίπτωση ήττας σε μια ή δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η απάντηση που πήρα ήταν ξεκάθαρη: ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει νωπή λαϊκή εντολή από τους ψηφοφόρους για να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές και βέβαια μετά από αυτές. Υπό αυτή την έννοια με διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση υποβολής παραίτησης του Προέδρου σε περίπτωση ήττας - που όπως μου επισήμανε εκ νέου - δεν βλέπει. Οπότε τα όσα είπε χθες ο Μητσοτάκης ότι ίσχυαν στα γήπεδα μπάσκετ στις ΗΠΑ όταν σπούδαζε "όταν κερδίζεις μένεις, όταν χάνεις φεύγεις" που ήταν μια έμμεση σπόντα για Τσίπρα, μάλλον δεν αγγίζουν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο φόβος για την έδρα των αρχηγών 

Μεγάλη αγωνία έχουν υποψήφιοι βουλευτές που κατεβαίνουν στις ίδιες εκλογικές περιφέρειες με τους αρχηγούς τους, καθώς η όποια απόφαση θα λάβουν θα επηρεάσει την πιθανότητα εκλογής τους ή όχι. Πάντως στη Νέα Δημοκρατία έχω τη σχετική διαβεβαίωση από άνθρωπο στο κόμμα που υποστηρίζει πως ο Μητσοτάκης θα κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης όπου έχει αδειάσει και μια θέση λόγω απουσίας Κώστα Καραμανλή στα ψηφοδέλτια. Για το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνω όρκο για το τι θα γίνει. Αν πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατήσει την έδρα του Νότιου τομέα στην Αθήνα θα αφήσει έξω έναν εκ των Τόνια Αντωνίου ή Παύλο Χρηστίδη που αυτή τη στιγμή έχουν προβάδισμα. 

Ανεβαίνει η Ζωή

Τις τελευταίες μέρες, οι δημοσκόποι παρατηρούν μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα στα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη μοιάζει να έπιασε ταβάνι και τώρα πέφτει κάπως προς το όριο του 3%, με αποτέλεσμα να "τσιμπάει" η Ζωή Κωνσταντοπούλου που εμφανίστηκε ξανά με το κόμμα της Πλεύση Ελευθερίας που επί χρόνια είχε ατονήσει, με την ίδια να επικεντρώνεται στις νομικές της υποθέσεις. Κάτι, όμως, η υπόθεση στο Μάτι, κάτι η υπόθεση των Τεμπών, η κ. Κωνσταντοπούλου βγήκε ξανά στον αφρό και τώρα επιδιώκει να "μαζέψει" και αυτή σπόρια της αριστερής ψήφου, "ξυρίζοντας" όποιον μπορεί.

Το... φθηνό exit poll

Στα κανάλια υπάρχει μια συνεννόηση για το κόστος του exit poll και μάλιστα υπάρχει μια ακόμα διάσταση: οι ιδιοκτήτες έχουν διαμηνύσει στους δημοσκόπους ότι δεν πληρώνουν αστρονομικά ποσά για δύο κύματα exit poll που θα βγουν στις 19:00 και στις 19:45, από τη στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών και η Singular Logic δεσμεύονται ότι στις 20:00 θα δώσουν αποτέλεσμα στο 20% της επικράτειας με δεδομένο τον εφοδιασμό όλων των εκλογικών τμημάτων με tablets που θα συνδέονται απευθείας με την κεντρική βάση δεδομένων. 

Ψήφος με ψηφιακή ταυτότητα

Θυμάστε που κάποτε είχαμε εκλογικό βιβλιάριο; Και με αυτό πηγαίναμε στις εκλογές; Αυτό έχει καταργηθεί εδώ και μερικά χρόνια. Εγώ βέβαια το κρατάω στο αρχείο μου για ιστορικούς λόγους. Πάντως χθες εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα χρήσης και της ψηφιακής ταυτότητας, αυτής που χρησιμοποιήσαμε στη διάρκεια της πανδημίας. Όσοι ψηφοφόροι λοιπόν το έχουν εγκατεστημένο στο κινητό τους θα μπορέσουν να ταυτοποιηθούν από τον εκλογικό αντιπρόσωπο μέσα στο εκλογικό κέντρο. 

Οι Εκλογές 2023 είναι στο reader.gr!

Μείνε ενημερωμένος για ό,τι συμβαίνει στα στρατόπεδα των κομμάτων και τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ειδήσεις για τις Εκλογές 2023 και αναλυτικοί οδηγοί για τους ψηφοφόρους στο reader.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.