Μενού
dendias
Νίκος Δένδιας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στις 11.00 σήμερα θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται όπως είναι φυσικό να διαπιστωθεί, οπότε η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων είναι η σύγκληση της Βουλής την Κυριακή, η εκλογή Προεδρείου και έπειτα η προκήρυξη των εκλογών για τις 25 Ιουνίου.

Θυμίζω ότι αντίστοιχο συμβούλιο αρχηγών πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2012 υπό τον Κάρολο Παπούλια σε πολύ πιο δραματικές στιγμές για τη χώρα που όμως δεν οδήγησε σε σχηματισμό κυβέρνησης.

Μένει ο πρόεδρος Τασούλας;

Υπάρχει ένα ερώτημα για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος της μιας μέρας, καθώς, αν είναι ένα καινούργιο πρόσωπο, όπως ήταν ο Βύρων Πολύδωρας το 2012, θα απολαμβάνει προνομίων εφ' όρου ζωής με μια μόνο μέρα υπηρεσίας. Εξ ου και μαθαίνω ότι κερδίζει έδαφος το σενάριο να είναι και πάλι πρόεδρος ο Κώστας Τασούλας και από τη νέα πλειοψηφία της Βουλής να προταθεί ένα πρόσωπο για τη θέση.

Νέα ομάδα κρούσης του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου η πρώτη κίνηση όπως μαθαίνω είναι η επιλογή των Αχτσιόγλου, Χαρίτση και Ηλιόπουλου ως βασική ομάδα κρούσης τις επόμενες 25 μέρες. Και αυτό διότι οι τρεις τους φέρουν τα απαραίτητα πολιτικά χαρακτηριστικά: είναι νέοι, δεν έχουν υπάρξει τοξικοί και μπορούν να μιλήσουν σε ένα περισσότερο μετριοπαθές κοινό. Για την Εκπρόσωπο Τύπου Πόπη Τσαπανίδου δεν έχω μάθει εάν προτίθεται να εμφανιστεί σύντομα στην τηλεόραση, αν και υποπτεύομαι πως αυτό μπορεί να γίνει μετά την αυριανή Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Τι θα κάνει ο Δένδιας;

Το απόλυτο ρεκόρ κατέγραψε ο Νίκος Δένδιας στο Νότιο Τομέα της Αθήνας πιάνοντας διπλάσιο αριθμό σταυρών από τον δεύτερο Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο ίδιος εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος και, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, δεν πρόκειται να σταματήσει τον αγώνα για τη στήριξη του κόμματος ενόψει των νέων εκλογών.

Αναφορικά με το επόμενο κυβερνητικό πόστο ο κ. Δένδιας διευκρινίζει πως είναι απόλυτο προνόμιο του Πρωθυπουργού, σημειώνει πάντως πως εφόσον του προταθεί κάτι, ο ίδιος διατηρεί το δικαίωμα να εκφράσει την άποψη επ' αυτού. Πάντως, στη διάρκεια της παρουσίας του στην ΕΡΤ το βράδυ των εκλογών ο κ. Δένδιας τόνισε πως έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να διεκδικήσει και τρίτη θητεία, το 2027.

Η ΝΔ κέρδισε 325 δήμους

Η ανάλυση των αριθμών της ΝΔ στις εκλογές που πέρασαν πραγματικά… δεν υπάρχει. Ένα στοιχείο είναι ενδεικτικό: η ΝΔ κέρδισε 325 από τους 332 δήμους της χώρας! Έχασε μόνο τους τρεις μειονοτικούς, το Οροπέδιο Λασιθίου, τα Βόρεια Τζουμέρκα, τον Δήμο Ερυμάνθου (εκεί είναι το Καλέντζι) και την Ικαρία. Κέρδισε μέχρι και… τον Άι Στράτη.

Ραντεβού με τους υποψηφίους

Την Πέμπτη στα γραφεία της ΝΔ έχουν κληθεί όλοι οι βουλευτές της Αττικής, ενώ στη συνεδρίαση αυτή θα συμμετέχουν ηλεκτρονικά και όλοι οι υποψήφιοι εκτός Αττικής. Ο στόχος για τα οργανωτικά στελέχη του κόμματος είναι να ξορκίσουν τον εφησυχασμό και να βάλουν άπαντες σε μια σειρά, καθώς οι επόμενες εκλογές δεν έχουν σταυρό και η απουσία του σταυρού είναι πάντα μια συνθήκη που εγκυμονεί κινδύνους γιατί φέρνει χαλαρότητα. Συνεπώς, στη ΝΔ θέλουν όλοι οι βουλευτές και οι υποψήφιοι να τρέξουν, να κάνουν εκδηλώσεις, ενώ κλιμάκια βουλευτών θα κάνουν και περιοδείες παράλληλα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πώς θα προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση;

Από το 2024 και έπειτα, οπότε και θα έχει περάσει η πενταετία από την προηγούμενη Αναθεώρηση πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Βασικό πεδίο αλλαγών θα είναι σίγουρα το άρθρο 16 ενώ υπάρχουν σκέψεις αλλαγών και για τον εκλογικό νόμο ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της απλής αναλογικής. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει σύντομα -μέσα στην προεκλογική περίοδο- τα χαρτιά του αναφορικά με το τι σκέφτεται σε αυτό το πεδίο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.