Μενού
kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Πυρετός» οργανωτικών συσκέψεων επικρατεί από χθες στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας επί της οδού Πειραιώς, που μετά την παράδοση της σκυτάλης των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Ιωάννη Σαρμά και τη μετακόμιση του ίδιου εκεί, μετατρέπεται στο «στρατηγείο» του κόμματος όπου χαράσσεται η στρατηγική του προεκλογικού αγώνα της παράταξης με διακύβευμα μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Το «ρυθμό» για τα σωστά βήματα γαλάζιων βουλευτών και πολιτευτών στον προγραμματισμός, δίνουν Παύλος Μαρινάκης, Γιάννης Σμυρλής και Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ από σήμερα ρόλο «δασκάλου» ως προς τα μαθήματα επικοινωνίας και της παρουσίασης του προγράμματος του κόμματος για την επόμενη 4ετία, αναλαμβάνει ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος. Στις 3 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των υποψήφιων βουλευτών στις εκλογικές περιφέρειες εκτός Αττικής, προκειμένου άπαντες να πάρουν «φύλλο πορείας» για γειτονιές και πόλεις στις οποίες θα πρέπει να εξορμήσουν τον επόμενο ένα μήνα μέχρι τις κάλπες. Στις 16.00 θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του κ. Σκέρτσου και το σύνολο των υποψηφίων της ΝΔ σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Φύλλα πορείας» για γειτονιές και πόλεις ανά την Ελλάδα

Ήδη από χθες η ισχυρή τριάδα του Γραμματέα του κόμματος, του Γενικού Διευθυντή της ΝΔ και του εκ των κομβικών προσώπων στην εκλογική επιτροπή, μοίρασαν καθήκοντα στους υποψηφίους στις περιφέρειες της Αττικής. Άπαντες έλαβαν συγκεκριμένο πρόγραμμα ομιλιών σε προσδιορισμένους Δήμους, αλλά και πρόγραμμα εξορμήσεων σε λαϊκές και εμπορικές αγορές όπου εκλέγονται, ώστε να έρθουν ξανά σε στενή επαφή με τους πολίτες και να εκπέμψουν με ένταση το μήνυμα ότι το κρίσιμο διακύβευμα και αυτών των εκλογών παραμένει η αυτοδυναμία της ΝΔ, η οποία εξαρτάται από τη δική τους συμμετοχή και την επαναβεβαίωση της επιλογής τους.

Στόχος είναι να υπάρξει προσωπική παρουσία των στελεχών της ΝΔ και στους 52 νομούς της χώρας, που είναι αδύνατον να καλύψει τόσο σύντομα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βάσει σχεδιασμού μάλιστα οι επισκέψεις θα υπηρετούν συγκεκριμένες στοχεύσεις, ανάλογα με το ακροατήριο που θα απευθυνθεί το κάθε στέλεχος. Ο πρώην Υπουργός Τουρισμού για παράδειγμα αναμένεται να εστιάσει σε νησιά των Κυκλάδων που έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές δραστικής αύξησης του τουρισμού. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας περιοχές του Έβρου, όπου έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η μεταναστευτική πολιτική της ΝΔ και η επέκταση του φράχτη. Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης θα ανηφορίσουν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μεγάλη μερίδα των πολιτών δίνει έμφαση στον υπεύθυνο πατριωτισμό. Ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα εξορμήσει σε νομούς της Κρήτης που ήταν παραδοσιακά πασοκογενείς για να στηρίξει το στοίχημα της διατήρησης του γαλάζιου χρώματος του νησιού στον εκλογικό χάρτη.

Οι απόντες από τον αγώνα δε συγχωρούνται

Παράλληλα, οι βουλευτές έγιναν αποδέκτες και της ξεκάθαρης και αυστηρής εντολής του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ουδείς απών από τον εκλογικό αγώνα. Δραστηριοποιηθείτε ωσάν να κυνηγούσατε ξανά σταυρό. Απαιτώ η συμμετοχή σας στο συλλογικό αγώνα να είναι εξίσου δυναμική με εκείνον που δώσατε προσωπικά στην πρώτη κάλπη». Μια εντολή που μεταφέρθηκε σε όλους και συνοδευόταν από την προειδοποίηση ότι άπαντες θα παρακολουθούνται στενά – ο Πρόεδρος θα ενημερώνεται και στο τέλος θα αξιολογήσει τη στάση του καθενός.

Προς αποφυγή λαθών και παρερμηνειών επίσης, οι βουλευτές παροτρύνθηκαν να υπενθυμίσουν στους ψηφοφόρους ότι οι εκλογές του Ιουνίου γίνονται με λίστα βάσει της σειράς εκλογής στην κάλπη του Μαΐου, συνεπώς τυχόν ψηφοδέλτια που είχαν μοιραστεί είναι άκυρα.

Μπαράζ περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο εκλογικός σχεδιασμός περιλαμβάνει φυσικά και τις επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ανά την επικράτεια. Το υφιστάμενο πρόγραμμα προβλέπει να ξαναβγεί στο δρόμο από Δευτέρα στη Δυτική Αθήνα όπου και ήταν υποψήφιος, την Τρίτη και την Τετάρτη στην Κρήτη και Παρασκευή – Σάββατο στη Θεσσαλία. Σε εκλογικές περιφέρειες δηλαδή όπου η ΝΔ είτε ενίσχυσε τα ποσοστά της σε σχέση με το 2019, είτε ξεπέρασε τον εθνικό μέσο όρο της του 40,79%, είτε βάφτηκαν μετά από δεκαετίες γαλάζιες, σε μια ένδειξη ευγνωμοσύνης του κόμματος και του ίδιου προσωπικά για την ψήφο εμπιστοσύνης που τους έδωσαν οι πολίτες στις 21 Μαΐου. Αλλά και για να παραμείνει στα ύψη η συσπείρωση.

Αποδόμηση των πολιτικών αντιπάλων

Ταυτόχρονα με το πρόγραμμα εξορμήσεων, στη ΝΔ έχουν σκιαγραφήσει ήδη και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενόψει της κρίσιμης τελικής εκλογικής αναμέτρησης. Τον τόνο έδωσε από χθες ο Άκης Σκέρτσος με δύο διαδοχικές ανακοινώσεις. Για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλόγισε έλλειψη αυτοκριτικής - αδυναμία ανάγνωσης των πραγματικών αιτιών της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ - επανάληψη των ίδιων ψεμάτων που έλεγε επί μία 4ετία και απουσία απαντήσεων στα μείζονα υπό το σκωπτικό σχόλιο «και στραβός είναι ο γιαλός και τυφλός είναι ο λαός κατά τον κ. Τσίπρα». Και για τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στον ΑΝΤ1, στον οποίο «χρέωσε» ότι έχει ως μοναδική έγνοια «να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ».  Προφανής στόχος ήταν να αναδείξει ότι μοναδική πειστική και ρεαλιστική πρότασης διακυβέρνησης που εξασφαλίζει την πρόοδο του τόπου είναι αυτή της ΝΔ.