Μενού
bouli-orkomosia
Βουλή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Για σήμερα στις 18:00 είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία της Βουλήςμίας από τις πιο σύντομες της περιόδου της Μεταπολίτευσης, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου που έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας (29/5), επίσης, θα γίνει εκ νέου διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιουνίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ποια θα είναι τα νέα πρόσωπα στην ορκωμοσία

Άξιο αναφοράς είναι ότι το 1/3 των βουλευτών που θα ορκιστεί στην σημερινή διαδικασία δεν ήταν στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής. Άφησαν πίσω τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και ρίχτηκαν στη «μάχη» του σταυρού με επιτυχία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Διαμαντής Γκολιδάκης ο οποίος εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος έκανε λόγο για «σκληρό αγώνα που απαιτεί πολλούς κόπους και θυσίες όταν είσαι επαγγελματίας».

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά θα βρεθεί στα έδρανα του Κοινοβουλίου και ο Πέτρος Παππάς, ο οποίος εξελέγη με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκλογική περιφέρεια του Κιλκίς. Ο ίδιος είναι 44 ετών και εργάζεται ως γιατρός στο τοπικό νοσοκομείο.

Αντίστοιχα, η Κατερίνα Ταγαρά, δικηγόρος στο επάγγελμα, είναι η πρώτη φορά που θα κάτσει στα έδρανα της Βουλής μετά και την εκλογή της στον νομό Κορινθίας με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής. Πρώτη φορά στη Βουλή θα μπει και ο Βασίλης Μεταξάς, ο οποίος εξελέγη με το ΚΚΕ στον νομό Μαγνησίας.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης προσωρινός πρόεδρος

Σύμφωνα με πληροφορίες προσωρινός πρόεδρος της Βουλής θα είναι ο εκλεγμένος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος στο προηγούμενο Κοινοβούλιο ήταν ο Α' Αντιπρόεδρος. 

Τη Δευτέρα, μάλιστα, οι διαδικασίες δεν αναμένεται να σταματήσουν καθώς θα γίνει η εκλογή του νέου Προεδρείου, με τις προτάσεις των κομμάτων να διαμορφώνονται ως εξής: 

  • Νέα ΔημοκρατίαΚωνσταντίνος Τασούλας, τέως Πρόεδρος της Βουλής, ενώ ως Αντιπροέδρους έχει προτείνει τους Νικήτα ΚακλαμάνηΧαράλαμπο Αθανασίου και Αθανάσιο Μπούρα
  • ΣΥΡΙΖΑ: Μερόπη Τζούφη
  • ΠΑΣΟΚ: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
  • ΚΚΕ: Γιώργος Λαμπρούλης
  • Ελληνική Λύση: Κωνσταντίνος Χήτας
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.