Μενού
mitsotakis-drama
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δράμα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στο σκληρό δίλημμα ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση ή «νομοτελειακά» νέες εκλογές τον Αύγουστο και αστάθεια επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάγοντας σε «αντίπαλο» της σταθερότητας τη «ξαπλώστρα, την παραλία και τον εφησυχασμό». Έχοντας αναλύσει τα τελευταία focus group που αποτυπώθηκαν και στην τελευταία (χθεσινή) δημοσκόπηση της MRB για το OPEN, ο Πρόεδρος της ΝΔ βλέπει μεν τον αέρα στα πανιά της παράταξης για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αλλά αντιλαμβάνεται πολύ καλά τρία κρίσιμα στοιχεία.

Πρώτον ότι μία 7κομματική Βουλή ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας. Δεύτερον, ότι αν δε διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δε θα καταστεί δυνατό να υλοποιήσει χωρίς καθυστερήσεις και εμπόδια τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί με ορίζοντα την επόμενη 4ετία. Και τρίτον και κυριότερο; Ότι παρά την άνετη πλειοψηφία ακόμη και 161 εδρών, που προδιαγράφουν τα δημοσκοπικά ευρήματα «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα» καθώς η κάλπη θα είναι αυτή τη φορά άδεια και όπως πάντα απρόβλεπτη. Άρα η μάχη δε θα σταματήσει πριν κλείσουν οριστικά οι κάλπες το βράδυ της 25ης Ιουνίου.

Υπό αυτό το τελευταίο δεδομένο, ο ίδιος, επιδιώκει όχι απλώς να «μπετονάρει» το 40,79% που απέσπασε η Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 21ης Μαΐου, αλλά να το «αυγατίσει» προσελκύοντας και πολίτες που λειτούργησαν με διαφορετικά κριτήρια στην πρώτη κάλπη και τώρα τους καλεί να αντιληφθούν ότι ψηφίζουν για κυβέρνηση, συνεπώς πρέπει να αξιολογήσουν τα δεδομένα με άλλο μάτι.

Στο γαλάζιο «μικροσκόπιο» έχουν μπει αφενός οι κεντρώοι ψηφοφόροι που μπορεί να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης τους στη ΝΔ ή την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυσή του στο μπρα ντε φερ με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεμονία της Κεντροαριστεράς, αφετέρου οι πολίτες που επέλεξαν στην κάλπη της απλής αναλογικής μικρά κόμματα δεξιότερα της ΝΔ.

Στους μεν πρώτους ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί πίεση «καρφώνοντας» τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι «τάζει» το ΠΑΣΟΚ «σώνει και ντε» στην αντιπολίτευση με στόχο να γίνει απλώς «ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ» και να ανέβει πρώτος στο «ρετιρέ» της κεντροαριστερής πολυκατοικίας, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο ακυβερνησίας της χώρας. Αλλά και με αναφορές στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ που καταδεικνύουν όπως επισημαίνει «ποιος έχει αποδείξει ότι είναι προοδευτικός στην πράξη και ποιοι στα λόγια» και ποια παράταξη απέδειξε ότι μπορεί να ασκήσει μια πολιτική που «συνδυάζει την ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη».

Η ανάγκη της σταθερότητας και η αποφυγή νέων περιπετειών

Όσον αφορά σ’ εκείνους που γοητεύτηκαν από το θεωρητικά πολλά υποσχόμενο «φρέσκο» ή «φωνακλάδικο» μικρότερων κομμάτων εκ δεξιών της ΝΔ όπως η Νίκη και η Ελληνική Λύση - που ουδέποτε κατονομάζει - ο κ. Μητσοτάκης απευθύνει σε αυτές τις εκλογές προσκλητήριο συστράτευσης με τη ΝΔ, καλώντας τους να κλείσουν τα αυτιά στις «σειρήνες» εκείνων που επιδιώκουν να «φυλακίσουν την ορθόδοξη πίστη» στα δικά τους στεγανά ή «ενδύονται το μανδύα των υπερπατριωτών» και να αξιολογήσουν το γεγονός ότι «οι πραγματικοί πατριώτες» δεν κρίνονται από τα «θα…» που διατυπώνουν με κραυγές στα τηλεοπτικά πάνελ αλλά «στην πράξη». «Αυτή η κυβέρνηση επέδειξε μεγάλη πατριωτική ευαισθησία σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας», επισήμανε χθες από τον Ασπρόπυργο. Σε αυτή τη δεξαμενή θα απευθυνθεί ακόμα πιο έντονα εντός του Σαββατοκύριακου που θα περιοδεύει σε Κιλκίς και Κατερίνη. 

Σε αμφότερα τα δύο ακροατήρια πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει το μείζον. Δηλαδή, την ανάγκη σταθερότητας για τη χώρα και της αποφυγής νέων περιπετειών, εχέγγυο για την οποία αποτελεί μόνο η παράταξη της ΝΔ, που όπως επαναλαμβάνει με ένταση διατυπώνει και τη μοναδική πειστική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα, έχοντας θέσει υπόψη της κοινωνίας από την πρώτη στιγμή ένα καθαρό ρεαλιστικό σχέδιο για τη διασφάλιση της ευημερίας όλων των Ελλήνων. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΝΔ περνάει μέσα από την «ασφαλή» αυτοδυναμία, η οποία οριοθετείται σε έναν αριθμό τουλάχιστον 158 βουλευτών που διέθετε η ΝΔ στην πρώτη της 4ετία.

Το διακύβευμα για τους πολίτες σύμφωνα με τον ίδιο είναι απλό και συνοψίζεται στο δίλημμα: «Μπορεί η χώρα να παραμείνει ουσιαστικά κι άλλο ακυβέρνητη μετά τη νάρκη της απλής αναλογικής την οποία ήδη απορρίψατε; Ή μπορεί να εξασφαλίσει την πορεία της δυναμικής τροχιάς ανάπτυξης, την αύξηση των μισθών και την αναβάθμιση του ΕΣΥ με μία ισχνή πλειοψηφία;». Σε αυτό το ερώτημα καλεί κατ’ ουσίαν άπαντες να απαντήσουν με το χέρι στην καρδιά στις 25 Ιουνίου, εξηγώντας σε κάθε ευκαιρία πως το υψηλό ποσοστό της ΝΔ δε μεταφράζεται σε «λευκή επιταγή» ή σε «αλαζονεία» αλλά σε μεγαλύτερη «ευθύνη» για τον ίδιο για τη διόρθωση των όποιων λαθών και την ταχύτερη υλοποίηση των αλλαγών που απαιτεί η χώρα για τη σύγκλισή της με το μέσο όρο της Ε.Ε. σε όλα τα επίπεδα.

Ένα είναι βέβαιο. Ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση η μέγιστη δυνατή συσπείρωση είναι ακόμη πιο ζωτική από εκείνη του Μαΐου. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέτει με ακόμη πιο επείγον χαρακτήρα τα διλήμματα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.