Μενού
mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Εύβοια | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Στυλίδα και έστειλε μήνυμα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε υψηλότερο ποσοστό προκειμένου το κόμμα του να πάρει την αυτοδυναμία.

«Αν αρχίσει ο κ. Τσίπρας τα mea culpa, δεν ξέρω πού θα σταματήσει. Γιατί έχει πολλά mea culpa να πει» είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη χθεσινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για την απλή αναλογική

Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους κατοίκους

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στους πολίτες της Στυλίδας: Σας ευχαριστώ πολύ γι΄ αυτή την ωραία υποδοχή και σας ευχαριστώ πρώτα και πάνω απ΄ όλα για τη στήριξη στη μεγάλη μας παράταξη, στη Νέα Δημοκρατία μας.

Δώσατε εξαιρετικά ποσοστά και μας επιτρέψατε να «καβαλήσουμε» εθνικά το 40%, να αυξήσουμε τα ποσοστά μας από αυτά που είχαμε πετύχει το 2019 και να ατενίζουμε, φίλες και φίλοι, το μέλλον με ακόμα περισσότερη αισιοδοξία.

Και τώρα που βάλαμε τον πήχη ψηλά, ξέρουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πιο πολύ, ώστε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου εμείς να είμαστε οι νικητές με ακόμα υψηλότερο ποσοστό, για να εξασφαλίσουμε την αυτοδυναμία, η οποία είναι προϋπόθεση για μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, που θα συνεχίσει το σημαντικό έργο το οποίο επιτελέσαμε την περασμένη τετραετία.

Πρέπει να σας πω, φίλες και φίλοι, ότι το αποτέλεσμα το εκλογικό μπορεί να εξέπληξε πολλούς. Εμένα όμως δεν με εξέπληξε. Και δεν με εξέπληξε γιατί ξέρω πολύ καλά ότι σε αυτές τις εκλογές άλλαξε το υπόδειγμα της άσκησης της πολιτικής.

Οι πολίτες είπαν όχι στην τοξικότητα, όχι στη χυδαιότητα, όχι στο διχασμό. Eπιβράβευσαν την ενότητα, τη σκληρή δουλειά, τον τεκμηριωμένο προγραμματικό λόγο και κυρίως το αποτέλεσμα, το μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Διότι αν για κάτι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, φίλες και φίλοι, είναι ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που μας έτυχαν την περασμένη τετραετία -και δεν ήταν και λίγες-, καταφέραμε και τηρήσαμε όλες τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις μας, με σημαντικότερες αυτές που είχαμε δώσει για την οικονομία.

Είπαμε ότι θα μειώσουμε φόρους και μειώσαμε φόρους και εισφορές, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά. Αυτή η μείωση των φόρων συνοδεύθηκε, φίλες και φίλοι, και από μία έκρηξη στις επενδύσεις, που επέτρεψε σήμερα στη χώρα, να έχει πια πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αυτό έχει την ξεχωριστή του σημασία, διότι αν δεν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, φίλες και φίλοι, δεν μπορούμε να μειώσουμε την ανεργία, δεν μπορούμε να προσβλέπουμε σε περισσότερες και καλύτερα πληρωμένες θέσεις εργασίας και δεν θα υπάρχει επίσης και πλεόνασμα για να στηρίξουμε την υγεία, να στηρίξουμε την παιδεία και να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία σε κάθε απρόοπτο. Και μας έτυχαν πολλά απρόοπτα -όπως ξέρετε- την τελευταία τετραετία.

Και αυτή η οικονομική πολιτική, η επιτυχία της θα έλεγα, αποτυπώνεται κι εδώ, στη δική σας την περιοχή. Καινούριες επενδύσεις παραγωγικές οι οποίες έχουν έρθει εδώ στη Στυλίδα, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Φθιώτιδας, δημιούργησαν θέσεις εργασίας. Σε συνδυασμό -κι έχει δίκιο η Δήμαρχος να το λέει- με μια πρωτοφανή στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία σας έδωσε δυνατότητα και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνετε σημαντικά έργα υποδομής που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων.

Και βέβαια, με ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο το οποίο δρομολογείται, που δεν είναι άλλο από το νέο εμπορικό λιμάνι της Στυλίδας. Ένα έργο το οποίο θα εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα μπορέσει να δώσει νέες προοπτικές στο λιμάνι της Στυλίδας, ώστε να εισάγονται από εδώ, αλλά κυρίως να εξάγονται, τα σημαντικά προϊόντα τής ευρύτερης περιοχής σας.

Και μιας και μιλάμε για λιμάνια, θυμάμαι εδώ, με τους εκλεκτούς υποψηφίους μας, τον Χρήστο, τον Γιάννη, τον Γιώργο και το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο, είχαμε βρεθεί στον Άγιο Κωνσταντίνο πριν από λίγους μήνες και είχαμε πει ότι το λιμάνι θα παραδοθεί στην ώρα του. Το λιμάνι παραδόθηκε στην ώρα του, γιατί εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και αυτό οι πολίτες το ξέρουν. Και γι’ αυτό όταν μιλάμε και παρουσιάζουμε τον προγραμματικό μας λόγο για την επόμενη τετραετία, το κάνουμε με απόθεμα αξιοπιστίας. Διότι εμείς ξέρουμε πολύ καλά πως ό,τι πούμε σήμερα είναι μέρος της «συμφωνίας αλήθειας» την οποία καλούμαστε να επανεπιβεβαιώσουμε.

Και αυτή τη «συμφωνία αλήθειας» η οποία στηρίζεται πρώτα και πάνω από όλα στην εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και πολιτικού συστήματος και πολιτικών εκπροσώπων, δεν είμαι διατεθειμένος να την διαπραγματευτώ. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο πολύ καλά δουλεμένο για την οικονομία, κοστολογημένο. Γιατί είναι κοστολογημένο; Διότι, πολύ απλά, αποτελεί μέρος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το οποίο έχουμε ήδη αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι μπορούμε να ξοδέψουμε και να δαπανήσουμε εννέα δισεκατομμύρια την επόμενη τετραετία και να χρηματοδοτήσουμε τις παρεμβάσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αν πέσουμε έξω, θα πέσουμε έξω προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο, όπως το κάναμε πάντα μέχρι σήμερα, ξεπερνούσαμε τους στόχους τους οποίους είχαμε θέσει.

Και κάθε φορά που ξεπερνούσαμε τους στόχους, λέγαμε: «πολύ ωραία, έχουμε ένα πλεόνασμα το οποίο είναι πλεόνασμα ανάπτυξης» - προσέξτε, όχι πλεόνασμα φόρων -εμείς δεν τσακίσαμε τη μεσαία τάξη, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες στους φόρους- «αυτό το πλεόνασμα ανάπτυξης να πάμε να το επιστρέψουμε στην κοινωνία και να στηρίξουμε αυτούς οι οποίοι το έχουν περισσότερο ανάγκη». Το κάναμε, παραδείγματος χάρη, λίγο πριν τις εκλογές, με την έκτακτη ενίσχυση για όσους έχει τσακίσει η προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου και είπαμε ότι θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτούς τους συνταξιούχους, έως ότου η προσωπική διαφορά αυτή σβήσει.

Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, φίλες και φίλοι, μιας παράταξης η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και η οποία γνωρίζει ότι για να μοιράσεις τον πλούτο πρέπει πρώτα να τον δημιουργήσεις. Εμείς δημιουργούμε πλούτο, νέο πλούτο και στη συνέχεια ερχόμαστε να τον μοιράσουμε δίκαια στην κοινωνία, αλλά να στηρίξουμε και την κοινωνία κάθε φορά που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Και εδώ θυμάμαι πολύ καλά τις συζητήσεις τις οποίες κάναμε σε κεντρικό επιτελείο και με τον Χρήστο, όταν μας έτυχε η πανδημία. Και έπρεπε, προσέξτε, να δαπανήσουμε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, να στηρίξουμε την παραγωγή, να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα.

Ο πρωτογενής τομέας έχει και το λέει ότι τέτοια στήριξη και λόγω του Covid αλλά και λόγω της Ουκρανίας δεν είχε ξανά από κυβέρνηση. Γιατί ακριβώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στα δύσκολα, στα απρόοπτα το κράτος πρέπει να είναι κοντά στους πολίτες.

Και το κάναμε αυτό χωρίς -και αυτή είναι μια άλλη σημαντική επιτυχία της οικονομικής πολιτικής- χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα. Διότι για ένα πράγμα μπορεί να είστε σίγουρες και σίγουροι με αυτή την κυβέρνηση. Εμείς πληρώσαμε και ξέρουμε πολύ καλά πόσο τραυματική ήταν η εμπειρία των μνημονίων και εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν διαπραγματευόμαστε τη δημοσιονομική σταθερότητα. Η χώρα ποτέ ξανά δεν θα γυρίσει στα πέτρινα χρόνια, να χρειάζεται στήριξη από το εξωτερικό για να μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Όχι, θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα πολύ σύντομα, με το που θα έχουμε ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό έχει ξεχωριστή σημασία για όλες και για όλους. Έχει σημασία διότι τη στιγμή που θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα θα πέσει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, για τα νοικοκυριά, για την ίδια την Ελληνική Δημοκρατία.

Αλλά γιατί θα είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης για όλους αυτούς τους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και μπορεί ακόμα να είναι συγκρατημένοι. Τα καλύτερα, λοιπόν, φίλες και φίλοι, στην οικονομία -για την ανάπτυξη, για τις θέσεις εργασίας, για τους καλύτερους μισθούς- είναι ακόμα μπροστά μας. Αλλά με μια προϋπόθεση: το βράδυ της 25ης Ιουνίου ο χάρτης της Ελλάδος να είναι πάλι γαλάζιος και η Νέα Δημοκρατία να έχει μια ισχυρή αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή.

Και προσέξτε, εάν στις προηγούμενες εκλογές ίσχυε ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή πάλι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αυτή την ισχυρή κυβέρνηση η χώρα θα την είχε ήδη. Αλλά το μόνο που σας ζητώ είναι να πάμε να ξανακάνουμε ακριβώς το ίδιο με αυτό που κάναμε την 21η Μαΐου και κάτι παραπάνω, για να έχουμε ακόμα υψηλότερο ποσοστό και να κλείσουμε οριστικά αυτόν τον τραυματικό κύκλο της απλής αναλογικής.

Μια νάρκη στα θεμέλια της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος για την οποία, βέβαια, εμείς είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει. Είχαμε πει τα προβλήματα της απλής αναλογικής. Είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει κυβέρνηση από αυτά τα κόμματα.

Κάποιοι δεν μας άκουσαν. Τώρα άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει «mea culpa», «συγγνώμη», δηλαδή, για την απλή αναλογική. Κοιτάξτε, αν αρχίσει ο κ. Τσίπρας τα mea culpa, δεν ξέρω πού θα σταματήσει. Γιατί έχει πολλά mea culpa να πει.

Έχει πολλά mea culpa να πει για την εξαπάτηση των Ελλήνων, για τα ψέματα με τα οποία τάισε πάλι τους πολίτες σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Θα έπρεπε να πει ένα mea culpa για την τοξικότητα και την μαύρη προπαγάνδα με την οποία μας βομβάρδισε και στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία.

Είμαι εδώ και μιλάω σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή και θυμάμαι -θα το θυμάστε και εσείς- ένα σποτ το οποίο έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις προηγούμενες εκλογές, με έναν αγρότη σε ένα ημιφορτηγό που κουβαλούσε κάτι αγκινάρες, και μέχρι και οι αγκινάρες ήταν μαύρες.

Και αναρωτιόμουν: μα είναι αυτή η εικόνα της Ελλάδος σήμερα; Δεν λέω ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Αλλά εδώ, μου δώσατε ένα πολύ ωραίο καλάθι με τις ποιοτικές σας ελιές. Ωραίες, τυποποιημένες, με ονομασία προέλευσης, με καλές τιμές στο εξωτερικό. Δεν είναι αυτή η εικόνα την οποία παρουσίασε η αντιπολίτευση πριν από τις εκλογές -μιας μαύρης Ελλάδος στην οποία περίπου οι πολίτες πεινάνε και υποφέρουν.

Δεν λέμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, φίλες και φίλοι, αλλά σίγουρα για ένα πράγμα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και το επιβεβαίωσαν οι πολίτες στην κάλπη της 21ης Μαΐου: η Ελλάδα το 2023 είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019 και τα καλύτερα είναι ακόμα μπροστά μας.

Επομένως, η κάλπη αυτή είναι κρίσιμη. Είναι κρίσιμη και δεν πρέπει να χαθεί καμία ψήφος. Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι και με την πιθανότητα να βρεθούν στη Βουλή περισσότερα κόμματα, ο πήχης της αυτοδυναμίας αυξάνει.

Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε ένα πολύ ισχυρό ποσοστό. Ένα ακόμα καλύτερο ποσοστό από αυτό το οποίο πετύχαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, για να έχουμε την ισχυρή αυτοδυναμία που -θα επαναλάβω- είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές τις οποίες χρειάζεται η χώρα.

Και εμείς έχουμε πρόγραμμα, όχι απλά κοστολογημένο, αλλά παρουσιασμένο πολύ αναλυτικά, ήδη από τις προηγούμενες εκλογές, για μια Ελλάδα παραγωγική, δίκαιη, κοινωνική, ψηφιακή, πράσινη -περιβαλλοντικά πράσινη, γιατί η Ελλάδα είναι μπλε, όλη η Ελλάδα είναι μπλε πολιτικά.

Για μια Ελλάδα επίσης ασφαλή και ισχυρή. Διότι η ισχύς της πατρίδας μας στο εξωτερικό, το γεγονός ότι σήμερα η άποψη της πατρίδας μας, η θέση της πατρίδας μας, η αξιοπιστία της πατρίδας μας μετράει περισσότερο στις Βρυξέλλες, έχει τελικά αντανάκλαση. Έχει αντανάκλαση στις ζωές όλων σας, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε και εξασφαλίσαμε τους πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Θυμάστε την περιβόητη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα, όταν μας είπε ότι πήγε και διαπραγματεύτηκε πόσες, 17 ώρες στις Βρυξέλλες το 2015 και μας φόρτωσε το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο.

Και εγώ πήγα και διαπραγματεύτηκα, πέντε μέρες, το 2020, μόνο που έφερα πίσω για την πατρίδα μου 31 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτά είναι χρήματα που δεν υπήρχαν. Με αυτά τα χρήματα θα φτιαχτεί το λιμάνι της Στυλίδας.

Ένα μόνο παράδειγμα του πώς τα χρήματα αυτά έχουν πραγματικό αποτύπωμα στην καθημερινή σας ζωή. Ή πάρτε παράδειγμα το καινούργιο ΕΣΠΑ, το καινούριο ΠΕΠ της Περιφέρειας -πολύ αυξημένο. Κάποιοι το διαπραγματεύτηκαν αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επειδή η Ελλάδα έχει αξιοπιστία σήμερα, μπορεί να διεκδικεί περισσότερα από την Ευρώπη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.