Μενού
mitsotakis synodos.jpg
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Στο Παρίσι θα ταξιδέψει αύριο, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θα συμμετάσχει στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους Αμάχους στη Γάζα, που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση που δέχθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για να δώσει το παρών στην κρίσιμη συζήτηση, με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΕΡΤ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί ηγέτες και εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και χωρών του Κόλπου. Επίσης, προσκλήθηκαν η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Αραβικός Σύνδεσμος, αλλά και ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Κατά την δημόσια τηλεόραση, στόχοι της Διάσκεψης για την κρίση στη Γάζα είναι η κινητοποίηση οικονομικών πόρων, το άνοιγμα επιπλέον ανθρωπιστικών διαδρόμων, η χάραξη καταρχάς, η συζήτηση και η ενεργοποίηση μιας πιθανής θαλάσσιας διαδρομής για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Χωρίς το Ισραήλ»

Σύμφωνα με τους Times of Israel, «το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Γάζα που διοργανώνει ο Μακρόν». Όπως τονίζεται σε σχετικό δημοσίευμα, «ο Μακρόν είχε επικοινωνία την Τρίτη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα μιλήσουν ξανά μόλις ολοκληρωθεί η διάσκεψη».

«Η διάσκεψη της Πέμπτης οργανώθηκε βιαστικά στο περιθώριο του Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού στις 10-11 Νοεμβρίου, μια ετήσια εκδήλωση που καθιέρωσε ο Μακρόν», τονίζεται επίσης στο ίδιο άρθρο.

Η Σύνοδος στο Κάιρο

Η πρώτη διπλωματική προσπάθεια για εκεχειρία στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς έγινε στις 21 Οκτωβρίου στη «Σύνοδο για την Ειρήνη» που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η κατάπαυση του πυρός, η προστασία των αμάχων, η απελευθέρωση των ομήρων και η ανάγκη να αποφευχθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση.

«Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό.

Την ανάγκη αποκλιμάκωσης και τη σημασία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή βοήθειας στους αμάχους, επισήμαναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε και τα δύο μέρη για κατάπαυση του πυρός.

Δείτε επίσης: 

Οι δισεκατομμυριούχοι της Χαμάς - Παραμυθένιες ζωές και πλούτη στον αθέατο κόσμο της τρομοκρατίας

Πώς έγινε το επεισόδιο με την Κωνσταντοπούλου που δεν ήθελε να κάτσει δίπλα στην Αχτσιόγλου

Ευτράπελο στον «αέρα» της ΕΡΤ: Έμειναν άναυδοι με το «είστε για τον π...»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA