Μενού
israil gaza
Επιχείρηση Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας | AP
  • Α-
  • Α+

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 συνεδρίασαν σήμερα, Τετάρτη (8/11), και κάλεσαν σε συμφωνία για «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, για να υπάρξει μία εκτόνωση της κατάστασης, όσον αφορά στους αμάχους και να ενισχυθεί η προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων. 

Μετά το τέλος των διήμερων συνομιλιών στο Τόκιο και ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις «σφυροκοπούν» τη Γάζα, η G7 (συμμετέχουν Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ) επεσήμανε, σε κοινή ανακοίνωση, πως το «Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Αλλά, υπογράμμισε την «ανάγκη προστασίας των αμάχων και τη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Στην ίδια δήλωση αναφέρθηκε πως τα μέλη της ομάδας είναι έτοιμα να προετοιμάσουν μακροπρόθεσμες λύσεις για τη Γάζα  και να επιστρέψουν σε μια ευρύτερη ειρηνευτική διαδικασία στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση «σύμφωνα με τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους». 

Οι υπουργοί τόνισαν πως η «λύση των δύο κρατών (...) παραμένει ο μόνος δρόμος για μια δίκαιη, διαρκή και ασφαλή ειρήνη». 

Αυτή είναι μόλις η δεύτερη κοινή δήλωση της G7, μετά την εισβολή ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, έχουν σκοτωθεί 1.400 άτομα και αιχμαλωτίστηκαν περίπου 240 άτομα, που κρατούνται όμηροι. Από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους 10.000 Παλαιστίνοι, με το 40% - περίπου - να είναι παιδιά. 

Ερωτηθείς αν όλα τα μέλη της G7 ζητούν ανθρωπιστική παύση ή αν κάποιοι τάσσονται υπέρ μιας πλήρους κατάπαυσης του πυρός, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η δήλωση αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τα όσα συζητήθηκαν και ότι υπάρχει «πραγματική ενότητα» μεταξύ του μπλοκ.

 

Δείτε επίσης:

Οι δισεκατομμυριούχοι της Χαμάς - Παραμυθένιες ζωές και πλούτη στον αθέατο κόσμο της τρομοκρατίας

Πώς έγινε το επεισόδιο με την Κωνσταντοπούλου που δεν ήθελε να κάτσει δίπλα στην Αχτσιόγλου

Ευτράπελο στον «αέρα» της ΕΡΤ: Έμειναν άναυδοι με το «είστε για τον π...»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA