Μενού
syriza-bouleytes
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η συνάντηση των Σπετσών γέμισε ικανοποίηση τόσο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τους βουλευτές με την σκέψη να επαναληφθεί μια συνεδρίαση εκτός Αθηνών. Ακόμη και οι αρχικές επιφυλάξεις και επικρίσεις ακόμη και από στελέχη της  αξιωματικής αντιπολίτευσης κάμφθηκαν, με τους βουλευτές να χαρακτηρίζουν πετυχημένο το concept μιας και μέσα από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν και την συζήτηση έχουν όπλα στην φαρέτρα τους απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Στις τριήμερες εργασίες φαίνεται πως λύθηκε και το θέμα της κομματικής πειθαρχίας που είχε σχολιαστεί αρκετά από βουλευτές. Πληροφορίες αναφέρουν πως μόνο δυο μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναφέρθηκαν στο θέμα τονίζοντας ότι πριν την κατάθεση κάθε νομοσχεδίου θα συνιστούσαν να ερωτώνται οι βουλευτές.

 

Στη διαδραστική συζήτηση που έλαβε χώρα κατά την παρουσίαση των βουλευτών στο σπίτι του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τις περισσότερες ερωτήσεις φαίνεται πως έκαναν  ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Παύλος Πολάκης. Μάλιστα βάση του κλίματος που είχε διαμορφωθεί για ένα Σαββατοκύριακο στις Σπέτσες, περίπου σαν εκδρομή, τα μέλη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκαν της διαδικασίας σημειώνοντας πως ήταν ακριβώς το αντίθετο. Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως ήταν ένα διήμερο πολιτικής εργασίας και εξοντωτικής δουλειάς. Τόνιζαν δε το γεγονός πως κατάφεραν να έρθουν πιο κοντά και να επιβεβαιώσουν τον κοινό τους στόχο που είναι η επιτυχής έκβαση του Συνεδρίου και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Μια διαδικασία επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης του κόμματος που τόσο πολύ είχε ανάγκη να γίνει πράξη. Ενδεικτικό της επιτυχίας της συνάντησης των Σπετσών ήταν πως μόνο δυο βουλευτές έλειπαν, Ολγα Γεροβασίλη και Μαρίνα Κοντοτολη, και μάλιστα για λόγους ανωτέρας βίας. Ακόμη και η Έλενα Άκριτα, η Νίνα Κασσιμάτη και η Κυριακή Μάλαμα που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις τελικά έδωσαν το παρών

ΣΥΡΙΖΑ: Τριάντα βουλευτές – 20 ώρες συνεδρίαση

Τριάντα ήταν οι βουλευτές που συζήτησαν για περισσότερες απο 20 ώρες. Με οργανωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις τοποθετήθηκαν στα προβλήματα των πολιτών προτείνοντας προτάσεις νόμου που πρέπει να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το λόγο στο κλείσιμο της συνεδρίασης πήρε ο Σωκρατης Φάμελλος που τόνισε ότι «βασικό αντικείμενο της ΚΟ ήταν οι προτάσεις που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ  για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας ,για καλύτερο εισόδημα, καλύτερες δουλειές, καλύτερο περιβάλλον , καλύτερη  παιδεία,  καλύτερη υγεία σε συνδυασμό  μάλιστα  με την επεξεργασία των θέσεων για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη από την πλευρά της τόνισε  ότι  «προχωρούμε μπροστά περισσότερο συντονισμένοι και περισσότερο ενωμένοι. 

Οι Σπέτσες τράβηξαν το ενδιαφέρον όχι λόγω κάποιας γραφειοκρατικής διαδικασίας αλλά  αντίθετα επειδή υπήρχε μία διάθεση καινοτομίας και πειραματισμού .Αυτό  δεν προκύπτει από την ανάγκη μας να πρωτοτυπήσουμε ή να φανούμε σύγχρονη ή να τραβήξουμε τις  εντυπώσεις. Αυτό προκύπτει πρώτα απ’ όλα από την ανάγκη έκφρασης  ,για την ποιότητα της πολιτικής μας προτάσεις αλλά και τον τρόπο και την μορφή της έκφρασης της».

Ο Νίκος Παππάς μίλησε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και επιχείρησε να αποδομήσει τις κυβερνητικές αναφορές περι «οικονομικού και αναπτυξιακού θαύματος» σημειώνοντας πως «η Ελλάδα είναι 32η στους 36 της Ευρώπης σε ανάπτυξη (σε όρους ονομαστικού ΑΕΠ), το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 20 δις από το 2019, 250 χιλιάδες πλειστηριασμοί αναμένονται ως το 2026, η χώρα κάνει πρωταθλητισμό στην Ε.Ε. στην ακρίβεια (τρόφιμα, καύσιμα, ενέργεια, στέγαση), οι μισθοί παραμένουν χαμηλά, το ποσοστό των φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει ανέλθει στο 29% (ρεκόρ 27ετίας), η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ έφτασε το 40% (+7 δις) από το 2021, οι επενδύσεις αφορούν στην πλειονότητά τους την αγορά κόκκινων δανείων. Από την άλλη μεριά, όπως παρουσίασε, βρίσκονται οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο, οι οποίες είχαν πάνω από 10 δις ευρώ κέρδη το 2022, οι τράπεζες με κέρδη 7,5 δις για το 2022 και 2023, κ.ά.»

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της πρώην τομεάρχη παιδείας Αθηνά Λινού η οποία έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης  για ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία αποκάλεσε «γελοία απάτη» συμπληρώνοντας πως «ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη του τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα σοβαρά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό και τα κονδύλια τα οποία διαθέτουν και τα συγκρίνει με τις σχετικές  ανακοινώσεις της κυβέρνησης».

Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και ο Όθωνας Ηλιόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι  εάν το Χάρβαρτντ  ήθελε να κάνει παραρτήματα θα είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό  από την Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα στην τοποθέτηση του για τον απόδημο Ελληνισμό ο κ. Ηλιοπουλος τόνισε ότι «η  καθολική ψήφος των Ελλήνων εκτός επικράτειας και η ενδεχόμενη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές φέρνουν τον  απόδημο ελληνισμό πιο κοντά στην πατρίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει άμεσους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους προς όφελος των Ελλήνων εντός και εκτός επικράτειας». 

Από την πλευρά του ο Κώστας Μπάρκας ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι από τους εισηγητές του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο με βάση την κατατεθειμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος ο Γιάννης Σαρακιώτης, Τομεαρχης δικαιοσύνης,  αναφέρθηκε στους ποινικούς κώδικες λέγοντας «η 16η τροποποίηση στους Ποινικούς Κώδικες τα τελευταία 4 χρόνια αποτελεί απόδειξη της πλήρους αποτυχίας της ΝΔ στους τομείς τόσο της Δικαιοσύνης όσο και της Δημόσιας Τάξης». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA