Μενού
loatki_vouli
Η σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έξω από τη Βουλή | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Έχοντας ήδη χαρτογραφήσει τις διαρροές στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης και δεδομένης της δυνατότητας ψήφου κατά συνείδηση που είχε δοθεί, το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός εστίασαν μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία στην ευρεία πλειοψηφία των 176 «ναι» που διαμορφώθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, για ένα «ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα» όπως το χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του.

Η προοδευτική - δημοκρατική Ελλάδα της ισότητας

Ο ίδιος εξάλλου είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ότι επρόκειτο για ένα ζήτημα στο οποίο «ζυγίζεται τελικά η δύναμη της Δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη της», για να καταλήξει αργά το βράδυ ότι η νομοθέτηση της ισότητας στο γάμο «αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες».

Αυτό το προοδευτικό πρόσημο το οποίο διευρύνει το κόμμα ήδη από το 2019 και η αντανάκλαση ενός Πρωθυπουργού και μίας κυβέρνησης που λειτουργούν για το γενικό καλό αντιμετωπίζοντας με τόλμη υπαρκτά κοινωνικά ζητήματα όλων των κοινωνικών ομάδων ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα που επιδίωκε να εκπέμψει ο Πρωθυπουργός και το οποίο συγκρατεί στα θετικά της κοινοβουλευτικής διαδικασίας το κυβερνητικό επιτελείο.

Η «αντιπολίτευση» του Αντώνη Σαμαρά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μη σταθεί στα 20 «όχι» και τις 31 αποχές των βουλευτών της ΝΔ, ούτε και στις βολές του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που επεκτάθηκαν εκτός από το παρών νομοσχέδιο στην εξωτερική πολιτική και δη τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και τους αγρότες. «Στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω», σχολίασε λακωνικά στους δημοσιογράφους μετά την ονομαστική ψηφοφορία, ενώ απέφυγε μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τον κ. Σαμαρά και ερωτηθείς αρκέστηκε να σημειώσει: «Αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του».

Η διάθεση να πέσουν οι τόνοι είχε διαφανεί νωρίτερα από κυβερνητικές πηγές που είπαν απλώς σιβυλλικά «κανένα σχόλιο». Αυτές οι δύο λέξεις βεβαίως ήταν φανερό ότι έκρυβαν φόρτιση και ενόχληση για τον τρόπο που ο πρώην Πρωθυπουργός εκδήλωσε την κατηγορηματική του αντίθεση με ένα νομοσχέδιο που για την κυβέρνηση συνιστά κατ’ εξοχήν ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας των παιδιών. Γιατί μπορεί η ΝΔ να μην εξέρχεται διχασμένη ή πληγωμένη από τη χθεσινή ψηφοφορία, η νέα δημόσια αντίθεση του Αντώνη Σαμαρά σε βασικές στρατηγικές επιλογές της όμως και μάλιστα με σκληρή γλώσσα που ασχέτως των χαμηλών τόνων προσιδίαζε σε ορισμένα σημεία με την πλέον σφοδρή αντιπολίτευση, σίγουρα προκαλεί προβληματισμό και δυσφορία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο κ. Σαμαράς άλλωστε δεν είπε απλώς «όχι» στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που όπως υποστήριξε δεν συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα. Επιχείρησε να αποδομήσει ένα προς ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, της καταλόγισε «ψέματα» και «προσχηματική ρητορική», «κάρφωσε» εμμέσως προσωπικά τον Πρωθυπουργό για τον «εκσυγχρονισμό» και την «πρόοδο» που διατρανώνει ότι υπηρετεί, αντέκρουσε τον ισχυρισμό του ότι το νομοσχέδιο υλοποιεί μια προεκλογική δέσμευση της ΝΔ τονίζοντας αιχμηρά πως «όταν μιλάμε για "δεσμεύσεις", να θυμόμαστε τι πραγματικά μας δεσμεύει απέναντι στην κοινωνία. Αλλιώς, όχι μόνο δεν την εκπροσωπούμε. Την μπερδεύουμε και την εξοργίζουμε» και κατηγόρησε το κόμμα του για bullying σε βουλευτές που διαφωνούσαν με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, οι οποίες κατά τον ίδιο απάδουν των ιδεών της ΝΔ. Ορισμένοι μάλιστα χαρακτήρισαν την ομιλία του «μανιφέστο». Ενώ αυτή η άτυπη αντιπαράθεση με τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν η πρώτη.

Το μέτωπο του… χθες και του αύριο

Ο Πρωθυπουργός πάντως με την ομιλία του που είχε προηγηθεί το μεσημέρι είχε αντικρούσει στην ουσία όλα τα «φίλια» πυρά και δη αυτό της απομάκρυνσης από τον πυρήνα της ιδεολογίας της κεντροδεξιάς παράταξης, υπενθυμίζοντας την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ σύμφωνα με την οποία πρέπει να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες όχι μόνο ίσους στο νόμο αλλά και με ίσα δικαιώματα, να συντηρεί μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα και να προχωρά με ασφαλή βήματα στις νέες συνθήκες. Υπογράμμισε, δε, με νόημα ότι η τελική ψήφος «δείχνει και το μέτρο της φιλελεύθερης δημοκρατίας, εντάσσοντας τον καθένα στο μέτωπο του χθες ή του αύριο».

Ποιοι μεταπείστηκαν

Πάντως, αν και το κυβερνητικό επιτελείο δε στάθηκε στις γαλάζιες διαρροές, τα 107 «ναι» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προκάλεσαν ικανοποίηση, καθώς ήταν πολύ κοντά στον πήχη του «110» που είχε τεθεί. Τα 20 «όχι» και οι 31 αποχές ήταν αναμενόμενα, ενώ οι ζυμώσεις που συνεχίζονταν στο παρασκήνιο μέχρι και λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία με προσωπικές τηλεφωνικές κλήσεις ακόμα και του Πρωθυπουργού σε εκείνους που αμφιταλαντεύονταν και δια ζώσης από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο και τον πολύπειρο συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη Θανάση Νέζη που ήταν από νωρίς στη Βουλή, απέφεραν καρπούς.

Ο Κώστας Κατσαφάδος μετακινήθηκε από το «κατά» στο «υπέρ», ενώ Γιάννης Κεφαλογιάννης, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Νίκος Βλαχάκος, Μιχάλης Λιβανός και Θανάσης Μπούρας που προσανατολίζονταν στην αποχή στήριξαν εντέλει το νομοσχέδιο. Σε εκείνους που μεταπείστηκαν δεν πρέπει να συγκαταλέγεται κατά τα λεγόμενα του ίδιου ο βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης, που αν και προσμετρήθηκε στους 176 που ενέκριναν το νομοσχέδιο, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι  ψήφισε «όχι σε όλα». Μόνο που αυτό έγινε με το παραδοσιακό έγχαρτο ψηφοδέλτιο επειδή όπως λέει η κάρτα του για την ηλεκτρονική ψηφοφορία κόλλησε και όταν διαπίστωσε ότι βρισκόταν στο «μπλοκ» των «ναι» ήταν πια αργά για διορθώσεις καθώς οι υπάλληλοι της Βουλής είχαν αποχωρήσει. Εξ ού και δεν καταγράφηκε ποτέ ως το 21ο γαλάζιο «όχι».

Σύγκρουση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το μεταρρυθμιστικό κέντρο

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της χθεσινής ψηφοφορίας ήταν η νέα σύγκρουση που πυροδότησε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με μήλον της έριδος το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Αφορμή στάθηκαν οι αιχμές στελεχών της ότι το νομοσχέδιο υπερψήφισε το 68% της ΝΔ έναντι του 66% του ΠΑΣΟΚ που κατέγραψε 11 αποχές κόντρα στην επίσημη κομματική γραμμή, συνοδευόμενες από το σχόλιο ότι «το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε λιγότερο ποσοστό στα ναι από τη ΝΔ». Άμεση ήταν η απάντηση κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη που έκανε λόγο για ανεδαφικές αριθμητικές συγκρίσεις σε ένα νομοθέτημα της κυβέρνησης το οποίο καταψήφισαν 20 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και τόνισαν ότι: «αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ».

Η κόντρα αυτή πάντως αναδεικνύει με βεβαιότητα ένα πράγμα. Πως όσο ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να κατακτήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του βασικού αντιπάλου της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο η κυβέρνηση θα τον στριμώχνει στη γωνία σε κάθε ευκαιρία, καλώντας τον να αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια όσα πρεσβεύει ο ίδιος και το κόμμα του και κατά πόσο οι προτάσεις του μπορούν πράγματι να αντιπαρατεθούν με εκείνες της ΝΔ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA