Μενού
gerapetritis.jpg
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης. | ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Για τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, μίλησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, με φόντο τη συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών των Παρθενώνα.

«Το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα αίτημα το οποίο προκύπτει από το δίκαιο, από την ιστορία και από τις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στη δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

«Ανεξάρτητα από αυτό, είναι η πεποίθησή μας ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι καλές και θα εργαστούμε με τον ομόλογό μου προς την κατεύθυνση αυτή», συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών..

Γεραπετρίτης: «Παραγωγικό διήμερο»

Επίσης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε: «Ολοκληρώνεται σήμερα ένα εξαιρετικά παραγωγικό διήμερο στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συζητήσαμε για σημαντικά θέματα και σήμερα πρόκειται να γίνει και το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών για πρώτη φορά μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας».

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι υπέρ της προσέγγισης με την Ουκρανία, έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι δεσμοί με τη Συμμαχία. Επεσήμανα ότι θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό η Συμμαχία να αποδώσει έμφαση και στον Νότο. Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το μεταναστευτικό, αλλά και τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και την Υποσαχάρια Αφρική καλούν για μια ιδιαίτερη προσέγγιση και έμφαση στην περιοχή αυτή», πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό και για την αντίληψη την οποία έχει ο αραβικός κόσμος αλλά και η Αφρική σε σχέση με την Ατλαντική Συμμαχία. Επιπλέον, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με ομολόγους μου σε διμερείς συναντήσεις για κρίσιμα ζητήματα, τα οποία αφορούν διμερείς σχέσεις, αλλά επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», είπε στη συνέχεια.

Για τη συνάντησή του με τον Ντέιβιντ Κάμερον είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετήθηκε ειδικά σε σχέση με τη ματαίωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, τον κ. Sunak».

Γεραπετρίτης: Τι είπε για τα Γλυπτά

«Εκείνο το οποίο θέλω να επισημάνω είναι ότι το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα αίτημα το οποίο προκύπτει από το δίκαιο, από την ιστορία και από τις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι η πεποίθησή μας ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι καλές και θα εργαστούμε με τον ομόλογό μου προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε.

Για τις επαφές με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε: «Είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, να επεξεργαστούμε τα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αιχμή της περιφερειακής και της διεθνούς συζήτησης».

«Να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας, τα οποία περιλαμβάνουν και την επίσκεψή μου στην Ουάσινγκτον και βεβαίως να αξιολογήσουμε τη θέση της Ελλάδας, τη δημιουργική θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής, όπου ως αξιόπιστος παίκτης η Ελλάδα μπορεί να επιτελέσει ένα σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο», είπε στη συνέχεια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA