Μενού
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο | Matt Dunham / Associated Press
  • Α-
  • Α+

Η ακυρωθείσα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης (28/11) «ξεφεύγει» πλέον, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, από τις ευρύτερες σχέσεις Ελλάδας και Βρετανίας και επεκτείνεται στο φάσμα των σχέσεων της δεύτερης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται πως αφορμή για την ακύρωση της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, αποτέλεσαν, σύμφωνα με κύκλους της Ντάουνινγκ Στριτ, οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο πως η απόφαση του Σούνακ κάνει κακό τόσο στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην παγκόσμια εικόνα της.

Ευρωπαίοι και διπλωματικοί αξιωματούχοι, μιλώντας στον Guardian, έκαναν λόγο πως «εάν θέλει η Βρετανία να κρατήσει το παγκόσμιο προφίλ της και να είναι ανοιχτή στον κόσμο, βασισμένη στις διεθνείς αξίες και τη διπλωματία, δεν θα έπρεπε να σταματήσει να μιλάει με τους φίλους της, εξαιτίας ενός θέματος που είναι ανοιχτό εδώ και 200 χρόνια. Η μη εμπλοκή είναι πρόβλημα».

Παρθενώνας
Στιγμιότυπο από τον Παρθενώνα | Thanassis Stavrakis / Associated Press

Οι ίδιο αξιωματούχοι, μιλώντας για την ακυρωθείσα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ, σημειώνουν πως ο Βρετανός πρωθυπουργός παραβίασε τη συνήθη διπλωματική σύμβαση ακυρώνοντας τις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό την τελευταία στιγμή και τον προσέβαλε, προσφέροντάς του αντ' αυτού, συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Όλιβερ Ντάουντεν.

Παράλληλα, υπογράμμισαν πως και ο Έλληνας πρωθυπουργός «έσπασε» το συνηθισμένο πρωτόκολλο, καθώς συναντήθηκε πρώτα με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ.

«Πυρά» κατά του Σούνακ από το εσωτερικό της Βρετανίας

Ο Ρίσι Σούνακ δέχθηκε πυρά, επίσης, και από το εσωτερικό της χώρας, όπως τη Αλίσια Κιρνς, την πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων. «Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση» δήλωσε η ίδια στο Sky News.

Ο Γουίλιαμ Χέιγκ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θεωρείται μερικές φορές μέντορας του Σούνακ, πήρε θέση, περιγράφοντας την υπόθεση «ότι δεν είναι και πολύ καλή διαφήμιση για τη διπλωματία».

Την ίδια ώρα, διεθνείς αναλυτές, μιλώντας για το μικρό «πάγωμα» των σχέσεων, αναδεικνύουν τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

«Καταλαβαίνω το παιχνίδι που παίζεται στο εσωτερικό της Βρετανίας, η οποία πιθανότατα θα κάνει εκλογές το 2024. Ο Σούνακ αντιμετωπίζει δυσκολίες, όπως είναι σαφές στις δημοσκοπήσεις» δήλωσε εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA