Μενού
xatzidakis
Κωστής Χατζηδάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Το Market Pass λειτούργησε. Θα λειτουργήσει για κάποιο διάστημα ακόμα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσει ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με το αν θα συνεχιστεί το μέτρο και μετά τον Οκτώβριο, τονίζοντας ότι δεν είναι το μοναδικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

«Πάντως, ένα βασικό εργαλείο που θα έχουμε από την πρώτη του χρόνου για τους δημοσίους υπαλλήλους σίγουρα είναι η αύξηση των μισθών. Ως προς αυτό, για τον ιδιωτικό τομέα είναι οι αυξήσεις που δόθηκαν ήδη στον κατώτατο μισθό» είπε ακόμη, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Επιπλέον πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα της ακρίβειας με διαφορετικούς τρόπους. Ένας τρόπος είναι το Market Pass, το οποίο ήταν κάτι που έτυχε και αυτό κριτικής, αλλά πάντως λειτούργησε και στήριξε σε κάποιο βαθμό τα ελληνικά νοικοκυριά».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Ένας δεύτερος τρόπος είναι οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Αθροιστικά η ενίσχυση ετησίως των δημοσίων υπαλλήλων είναι 1.476 ευρώ με όλες τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αλλά και οι αυξήσεις που δόθηκαν στον ιδιωτικό τομέα με την αύξηση του κατώτατου μισθού και με τις αυξήσεις των υπόλοιπων μισθωτών».

Ανέφερε ακόμη: «Ήμασταν 18οι από πλευράς αγοραστικής δύναμης στον κατώτατο μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα είμαστε 13οι».

Για το αν η Ελλάδα θα λάβει την επενδυτική βαθμίδα στις 8 Σεπτεμβρίου, σημείωσε: «Θα το ξέρουμε στις 8. Εμείς πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, υπό την προϋπόθεση ότι και εμείς θα είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι. Όταν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα δεν θέλουμε να είμαστε “τελευταίοι στους πρώτους”.

Θέλουμε η χώρα να συνεχίσει να αναβαθμίζεται από πάσης απόψεως. Και η οικονομία της, φυσικά. Άρα πάντοτε λέω -κι όταν βλέπω αυτούς τους οίκους αξιολόγησης, τους συναδέλφους μου έξω, αλλά και όταν μιλάω εδώ- ότι το θεμέλιο της δικής μας πολιτικής είναι να έχουμε μια σοβαρή δημοσιονομική πολιτική. Με άλλα λόγια, θα δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε. Να μάθουμε τα μαθήματα της δεκαετούς κρίσης».

Με αφορμή φωνές που αναφέρουν ότι δεν θα δοθεί σχεδόν τίποτα στη ΔΕΘ για να μην τεθεί σε κίνδυνο η εικόνα της χώρας στις αγορές, επισήμανε:

«Δώσαμε ένα ποσό που ισοδυναμεί με το μισό οικονομικό μας πρόγραμμα από πλευράς προεκλογικών δεσμεύσεων, με ένα νομοσχέδιο του οποίου το μελάνι δεν έχει στεγνώσει ακόμα, στο τέλος Ιουνίου. Οι ρυθμίσεις αυτού του νόμου πια θα πάρουν σάρκα και οστά -στη μεγάλη τους πλειονότητα- από 1η Ιανουαρίου, όπως είναι οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως είναι το Youth Pass, που δεν θα ναι από 1η Ιανουαρίου, θα είναι νωρίτερα, αλλά πάντως δεν έχει πάρει σάρκα και οστά, όπως ήταν και το Market Pass, για το οποίο από 15 Σεπτεμβρίου είναι η υποβολή των αιτήσεων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA