Μενού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Χανιά για τα Θεοφάνια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Χανιά για τα Θεοφάνια | (Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού)
  • Α-
  • Α+

Η Θεία Λειτουργία για τα Θεοφάνια τελέστηκε με κατάνυξη εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου στα Χανιά, όπου κατοντάδες πιστοί προσήλθαν στην εκκλησία για να γιορτάσουν τα Θεοφάνια να λάβουν αγιασμό και να παρακολουθήσουν στη συνέχεια την τελετή αγιασμού των υδάτων.

Το παρών φέτος στην εορτή των Θεοφανίων στα Χανιά, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των προκλήσεων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα πως η κυβέρνηση «θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων».
«Αυτή τη λαμπρή και ηλιόλουστη μέρα το φως των Θεοφανίων στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας και προόδου. Και καθώς βρισκόμαστε στην αυγή του 2024, έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη αυτοπεποίθηση. 

Οι δυσκολίες προφανώς δεν λείπουν. Από τις μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις στη γειτονιά μας, μέχρι την εισαγόμενη ακρίβεια, θα βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπισή τους. 

Ταυτόχρονα θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για μα καλύτερη καθημερινότητα για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Με μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα δημιουργώντας καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, με μια ποιοτική δημόσια παιδεία, μια καλή υγεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, με περισσότερη ασφάλεια σε όλες τις γειτονιές της πατρίδας μας. 

Ταυτόχρονα θα βρισκόμαστε πάντα σε επιφυλακή και για τα εποχιακά προβλήματα, τις εποχικές κρίσεις. Όπως η έξαρση της γρίπης και του κορωνοϊού. Γι’ αυτό εμβολιαζόμαστε και προστατευόμαστε. Και κυρίως προστατεύουμε τους πιο αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας. 

Θέλω πάλι σήμερα εδώ από τα ηλιόλουστα Χανιά να ευχηθώ σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα απανταχού της γης, καλή φώτιση, καλή χρονιά, με υγεία, χαρά, σε εσάς και τους αγαπημένους σας». Ερωτηθείς για το τι περιμένει από τη συνάντηση με τον κ. Μπλίκεν, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Αυτά θα τα πούμε το απόγευμα».

Το απόγευμα το τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά

Τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, ως αξιόπιστου και αναγκαίου εταίρου και συμμάχου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναδεικνύει η επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή που δημιουργούν επικίνδυνο περιβάλλον για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Αυτό επισφραγίστηκε  από την ιστορικής σημασίας ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο τον Μάιο του 2022, τιμή που επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Aμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς και από την ψήφιση της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ  (MDCA) το 2022, η οποία αναγνώρισε την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και ανέδειξε τον μακροχρόνιο χαρακτήρα της δέσμευσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε μια περίοδο που αναπροσαρμόζονταν οι αμερικανικές προτεραιότητες.

Η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει και ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των ενόπλων δυνάμεών. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών - το αμερικανικό σύστημα έχει τους δικούς του περιορισμούς και ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για συγκεκριμένα προγράμματα προς άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα, όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ με προγράμματα άλλων χωρών. Η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημά της για την προμήθεια μιας μοίρας F35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA