Μενού
mitsotakis - gkoyteres
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Αντόνιο Γκουτέρες | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα, σήμερα (22/09) συναντήθηκε, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μία λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, και για τον διορισμό νέου απεσταλμένου του Οργανισμού στην Κύπρο.

«Μη αποδεκτή η λύση των δύο κρατών»

«Η κύρια διαφορά μας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντική, και παραμένει. Μπορεί, ωστόσο, να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ειδικά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας» είπε.

Πρόσθεσε πως «έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες όσον αφορά στην εξομάλυνση των σχέσεών μας», κατέληξε ότι  «είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο».

mitsotakis-ohe2
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ | Ελλ. Κυβέρνηση

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού δεν έλειψαν και οι αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το περιεχόμενο και η έκταση, ωστόσο, ήταν πολύ διαφορετικά μετά την τροχιά επανεκκίνησης στην οποία έχουν τεθεί και με νωπή ακόμα την επαναβεβαίωση της βούλησης του ίδιου και του Ταγίπ Ερντογάν για διατήρηση της νηνεμίας.

Εξ ού και η σχετική αναφορά του ήταν μόλις 1 λεπτού επικεντρωμένη στο μέλλον έναντι του εκρηκτικού παρελθόντος. Ήταν βεβαίως ξεκάθαρος ως προς τον τρόπο που θα διατηρηθεί το καλό κλίμα.

«Η κύρια διαφορά μας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντική, και παραμένει. Μπορεί, ωστόσο, να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ειδικά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε και αφού πρόσθεσε πως «έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες όσον αφορά στην εξομάλυνση των σχέσεών μας», κατέληξε ότι  «είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.