Στην αυριανή συνάντηση που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Όπως ανέφερε, «ήδη ανακοίνωσε η πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, η κ. Μπακογιάννη, ότι την Τρίτη θα συγκληθεί η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και θα ενημερώσει ο ΥΠΕΞ όλους τους συμμετέχοντες για τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του».
«Επίσης την ίδια μέρα (σ.σ αύριο) μετά ολοκλήρωση συνάντησης με τον κ. Φιντάν, ο κ. Γεραπετρίτης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ», είπε επίσης ο κ. Μαρινάκης και συμπλήρωσε:
«Ως προς την ουσία της συνάντησης, είναι στη συνέχεια όσων ελέχθησαν και συμφωνήθηκαν μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο στόχος της συνάντησης είναι η συνέχιση όλων των υπολοίπων θεμάτων της ατζέντας και της εκ νέου διατύπωσης διαλόγου των δύο χωρών».
«Ως προς τη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η χώρα. Σίγουρα δεν θα μπουν στην ουσία, όμως θα συζητήσουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσαμε να μπούμε στην ουσία», είπε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Οι προϋποθέσεις είναι δύο και σε αυτές τις δύο προϋποθέσεις σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό βήμα πίσω», ανέφερε και υπογράμμισε:
«Το ένα είναι τι συζητάμε. Αυτή είναι η μία βασική προϋπόθεση. Και εμείς συζητάμε μόνο τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και τίποτε άλλο, κανένα άλλο θέμα, υπηρετώντας τη διαχρονική εθνική θέση.
Και το δεύτερο είναι τις αρχές αυτής της συζήτησης. Και εμείς συζητάμε μόνο αυτή τη διαφορά επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με κανέναν άλλο τρόπο. Αυτό έχει λεχθεί πολλές φορές και από τον πρωθυπουργός και από τον υπουργό Εξωτερικών. Θα λεχθεί ξανά και αύριο».
Ο Παύλος Μαρινάκης κατέληξε: «Αυτή θα είναι η συζήτηση. Αυτές είναι για την Ελλάδα οι προϋποθέσεις και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε παρακάτω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Από εκεί και πέρα σίγουρα και εμείς θα προσπαθήσουμε και εμείς να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία του διαλόγου με τις ξεκάθαρες διαφωνίες οι οποίες υπήρχαν, υπάρχουν και πιθανότατα θα υπάρχουν.
Γιατί έχει να δώσει ένα κλίμα ασφάλειας, ένα κλίμα ηρεμίας, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση -το τονίζω ξανά και ξανά- να τεθεί προς συζήτηση κανένα ζήτημα κυριαρχίας και καμία περίπτωση υποχώρησης από τις πάγιες εθνικές θέσεις».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.