Μενού
Kiriakos Mitsotakis
O Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλοίο «Βέλος» | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • Α-
  • Α+

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Πολεμικό μουσείο και στο πλωτό μουσείο Βέλος, το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που υπέστη ρήγμα στην πρύμνη του λόγω θαλασσοταραχής τον Νοέμβριο του 2023, στη Νέα Παραλία.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το αντιτορπιλικό θα παραμείνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

«Το Βέλος είναι ένα ιστορικό πλοίο, ταυτισμένο με τον αντιδικτατορικό αγώνα, και από τη στιγμή που ήρθε στη Θεσσαλονίκη το έχουν επισκεφτεί εκατοντάδες χιλιάδες Θεσσαλονικείς. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ιδιαίτερος λόγος γιατί το πλοίο αυτό πρέπει να παραμείνει εδώ.

Και σε συνεννόηση με το Υπουργείο, το οποίο αμέσως και συμφώνησε, έχει ληφθεί η κυβερνητική απόφαση το “Βέλος” να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη και αναζητείται απλά το μόνιμο σημείο του ελλιμενισμού του, ώστε να είναι απολύτως ασφαλές αλλά και εύκολα επισκέψιμο. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τους φορείς της πόλης.

Αλλά χαιρόμαστε πολύ που θα συνεχίσει αυτό το ζωντανό μουσείο, το οποίο έχει ταυτιστεί με πολύ σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας, να είναι εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Συγχαρητήρια και σε όλο το πλήρωμα και στον κυβερνήτη για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο συντηρείται, διότι, όπως μας είπε, έχουν κατασκευαστεί συνολικά 174 και επιζούν μόλις τέσσερα, εκ των οποίων τα τρία είναι στην Αμερική και το ένα είναι το “Βέλος”», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η πλούσια ιστορία του πλοίου

Πρόκειται για πλοίο που ναυπηγήθηκε στην Βοστώνη των ΗΠΑ και έλαβε την ονομασία USS «CHARRETTE» DD 581, καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942 και υπηρέτησε επί 32 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό της της Ελλάδας σε αποστολές και ασκήσεις. 

Είναι ένα πλοίο με πλούσια ιστορία αφού πέρα από την υπηρεσία του στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας είναι και βετεράνος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου καθώς αποτέλεσε μάχιμο πλοίο που πολέμησε στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Ναυτικού κατά των Ιαπώνων στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού το, τότε, USS «CHARRETTE» DD 581 έδρασε ως πλοίο υποστηρίξεως αεροπλανοφόρων, πλοίο ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών ενώ βύθισε ένα ιαπωνικό υποβρύχιο όπως και έτερο πλοίο των Ιαπώνων.

Του απονεμήθηκαν δεκατρείς σταυροί μάχης όπως και άλλα παράσημα στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1958 το πλοίο παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία Long Beach της Καλιφόρνιας μαζί με τρία ίδιου τύπου, μια παραχώρηση που είχε γίνει στο πλαίσιο αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ - Ελλάδας.

Το πλοίο που χτίστηκε από 3.050 τόνους ατσάλι πέρα από τον μακρινό Ειρηνικό Ωκεανό αποτέλεσε ένα σημαντικό πλοίο για το ΠΝ στο σκληρό ελληνικό Αιγαίο. Παροπλίσθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1991 ενώ ήταν το 1994 όταν χαρακτηρίστηκε ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα (Μ.Α.Α). Σήμερα υπάρχουν μόλις τέσσερα πλοία του τύπου από τα 175 του τύπου που είχαν ναυπηγηθεί σε όλο τον κόσμο.

Το αντιτορπιλικό «Βέλος» είχε δέσει στο ανατολικό τμήμα της παραλίας της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριου του 2019 και η υποδοχή των πολιτών είχε επίσημα ξεκινήσει Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου ενώ μέχρι σήμερα ο αριθμός των επισκεπτών που δέχτηκε στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τους 250.000.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA