Μενού
Kiriakos Mitsotakis Argos
O Κυριάκος Μητσοτάκης στο Άργος | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Άργος στο πλαίσιο των περιοδειών του ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη και μίλησε σε πολίτες, δηλώνοντας την σιγουριά του για νίκη του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στο ότι η ΝΔ επενδύει στη δημόσια παιδεία και το δημόσιο πανεπιστήμιο «ασχέτως αν κάναμε πράξη την δέσμευσή μας να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Γι’ αυτό αγωνιζόμασταν, εξάλλου, ως παράταξη εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά αυτό δεν είναι ποτέ εις βάρος του δημόσιου πανεπιστημίου, και μόνο κερδισμένο θα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο από μία τέτοια πολιτική».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019.

«Είναι μία καλύτερη χώρα, είναι μία ισχυρότερη χώρα, είναι μία χώρα στην οποία το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται, οι φόροι έχουν μειωθεί, οι συντάξεις αυξάνονται, οι μισθοί αυξάνονται.

Είναι μία χώρα η οποία έχει θωρακισμένα τα σύνορά της, η οποία μπορεί να επενδύει στην άμυνά της και κυρίως, φίλες και φίλοι, είναι μία χώρα η οποία παίζει πια έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη. Και διαμορφώνει εξελίξεις στην Ευρώπη που δεν αφορούν μόνο τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, αλλά αφορούν την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά».

«Μία αντιπυραυλική ασπίδα πάνω από όλη την Ευρώπη»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κοινή επιστολή με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «όπου ζητώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για σημαντικά αμυντικά έργα τα οποία θα αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη.

Και το παράδειγμα το οποίο της έδωσα είναι η δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη. Σκεφτείτε το όφελος για την πατρίδα μας αν καταφέρναμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο αμυντικό σύστημα με ευρωπαϊκούς πόρους. Με ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να δαπανήσουμε εθνικούς πόρους για μια ανάγκη η οποία είναι και εθνική και ευρωπαϊκή.

Και αναρωτιέμαι, ποια είναι η πολιτική δύναμη, ποιοι είναι οι πολιτικοί, ποιοι είναι οι ευρωβουλευτές που την επόμενη μέρα στην Ευρώπη θα διαπραγματευτούν τέτοιες πρωτοβουλίες; Την απάντηση την ξέρετε: μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο προς όφελος της Ελλάδας την επόμενη μέρα.

Όλα θα κριθούν τα επόμενα πέντε χρόνια στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό οι ευρωεκλογές αυτές έχουν τόση σημασία.

Το μήνυμα των ευρωεκλογών

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας:

«Ξέρω ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ενίοτε και ως μία γραφειοκρατική υποχρέωση ή και ως μία αγγαρεία. Είναι λάθος αυτό. Ξέρω, επίσης, ότι μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να υπάρχει μια κούραση με τις εκλογές.

Βέβαια, οι ευρωεκλογές δεν κρίνουν κυβερνησιμότητα. Αυτή κρίθηκε στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, όπου οι Έλληνες πολίτες μάς έδωσαν αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό και μας έταξαν ουσιαστικά, μας είπαν “αναλαμβάνετε μια πολύ βαριά ευθύνη”. Και το 41% το οποίο κάποιοι επιχειρούν να διαστρεβλώσουν ως ποσοστό αλαζονείας, εγώ το αντιλαμβάνομαι ως μία επιταγή ευθύνης, την οποία πρέπει να την εξαργυρώσουμε σε ορίζοντα τετραετίας.

Αυτές, λοιπόν, οι ευρωεκλογές έχουν σημασία. Πρέπει να απαντήσουμε στην αδιαφορία, στην κούραση, εξηγώντας γιατί οι ευρωπαϊκές αποφάσεις είναι τόσο σημαντικές και θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας.

Έχουν όμως και πολιτική σημασία διότι σε κάθε περίπτωση συνιστούν μία εθνική κάλπη και από την εθνική κάλπη βγαίνουν και πολιτικά συμπεράσματα.

Η αντιπολίτευση, σύσσωμη, είτε έρχεται από τα δεξιά μας είτε έρχεται από τα αριστερά μας, μετατρέπει τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης.

Έρχεται και λέει “στείλτε μήνυμα”, χωρίς να πολυκαταλαβαίνει ακριβώς τι είναι αυτό το μήνυμα το οποίο ζητά από τους πολίτες να στείλουν.

Εμείς τους λέμε, βεβαίως, θα στείλουν οι πολίτες μήνυμα, αλλά θα είναι ένα μήνυμα σταθερότητας, συνέπειας, συνέχειας και υποστήριξης στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο ζητούμε από τους πολίτες να στείλουν.

Γιατί; Γιατί εγώ δεν θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να υπάρχει η οποιαδήποτε αμφισβήτηση, από κανέναν, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει μια μεγάλη πολιτική νομιμοποίηση για να υλοποιήσει σημαντικές αλλαγές σε ορίζοντα τετραετίας.

Δεν μας αξίζει ούτε ένας πολιτικός λόγος ο οποίος είναι ρηχός και απολιτίκ, ούτε που είναι τοξικός και θα έλεγα κυνικός, ώστε να μετατρέπουμε την πολιτική αντιπαράθεση σε μια αρένα και όχι σε έναν πολιτισμένο χώρο ανταλλαγής επιχειρημάτων.

Δώστε μας, λοιπόν, τη δύναμη να πάμε στην Ευρώπη την επόμενη μέρα να διαπραγματευτούμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθείτε και σε αυτή την πρόκληση και θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές στις εκλογές της 9ης Ιουνίου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA