Το ρόλο του ως εγγυητή της σταθερότητας στη χώρα και τη θεσμική του προσήλωση κατέδειξε ο Πρωθυπουργός στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στον ALPHA, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και αλλαγής του εκλογικού νόμου και επιμένοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και θα προσφύγει το 2027 στις κάλπες με τους παρόντες όρους του «παιχνιδιού».
Όχι σε πρόωρες εκλογές και αλλαγή εκλογικού νόμου
«Δεν έχω καμία πρόθεση να κατεβάσω τον πήχη της αυτοδυναμίας. Το εκλογικό σύστημα είναι αυτό το οποίο έχουμε. Με αυτό θα πάμε στις εκλογές του 2027. Είμαι ο τελευταίος ο οποίος για να βελτιώσει ενδεχομένως τις πιθανότητες να κερδίσουμε μια εκλογή ακόμη, θα πειραματιστεί με αυτό αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού» τόνισε, λέγοντας «όχι» στις εισηγήσεις που έχει δεχτεί για αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5% όσο και σε επιπλέον μπόνους του πρώτου κόμματος για τη διαφορά του από το δεύτερο.
Το ίδιο είχε πράξει άλλωστε όπως θύμισε και το 2023 και όπως είπε «δεν το έκανα και νομίζω ότι δικαιώθηκα από τις εξελίξεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμεινε πιστός στη στρατηγική υλοποίησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, ώστε σε 2,5 χρόνια από τώρα να κριθεί για το έργο της. Εκτιμά εξάλλου ότι το διάστημα είναι αρκετό για την αλλαγή της υφιστάμενης εικόνας, ώστε και ο ίδιος όπως άφησε να διαφανεί να διεκδικήσει μία τρίτη θητεία. «Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα 4ετίας με ισχυρή λαϊκή εντολή που θεωρώ κρατάει γερά το τιμόνι της χώρας.
Οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί να παραπέμπει σε μία ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας με, ενδεχομένως, σκέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απορρίπτεται κάθετα, οριζόντια και διαγώνια από εμένα», υπογράμμισε. «Όπλο» του θα είναι η οικονομική πολιτική αύξησης των εισοδημάτων και μείωσης των φόρων, αλλά και η δέσμευση που ανέλαβε ότι «θα κάνουμε περισσότερα πράγματα σε ορίζοντα τριετίας και για τη μεσαία τάξη».
Η ρήξη με τον Αντώνη Σαμαρά και η διαφωνία με Κώστα Καραμανλή
Στον απόηχο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ, ο Πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε δυσάρεστη αλλά αναπόφευκτη, καταλογίζοντας στον προκάτοχό του υπονόμευση και εμμέσως λαϊκισμό, ξεκαθαρίζοντας ότι υπαινιγμοί περί ενδοτικότητας υπερέβησαν τα όρια και ήταν αδύνατον να γίνουν ανεκτοί.
«Έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή, για να διαφυλάξω και την ενότητα της παράταξης αλλά και για να εξηγήσω με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν μπορώ εγώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, οι οποίες να με κατηγορούν εμένα και τον Υπουργό Εξωτερικών ότι δήθεν “κάνουμε μυστική διπλωματία”, ότι “είμαστε ενδοτικοί απέναντι στην Τουρκία”. Αυτά είναι πράγματα τα οποία, επιτρέψτε μου, δεν μπορώ να τα ανεχτώ και νομίζω ότι κανείς δεν θα τα ανεχόταν, αν ήταν στη θέση μου» είπε χαρακτηριστικά.
Ως προς το τι τον ενόχλησε περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη φράση για «χαριεντίσματα» του ίδιου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άτυπη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Βουδαπέστη, την οποία χαρακτήρισε «τόσο απαράδεκτη» που δεν του άφησε άλλα περιθώρια, αλλά και την υπόδειξη αποπομπής του Υπουργού Εξωτερικών τον οποίο κάλυψε πλήρως.
«Δεν μπορεί κάποιος να υποδεικνύει στον Πρωθυπουργό να απολύσει ουσιαστικά τον Υπουργό Εξωτερικών. Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν ασκεί τη δική του ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Εκφράζει και δεσμεύει και εμένα και ολόκληρη την κυβέρνηση», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλίνει από την πάγια εθνική της θέση στις σχέσεις της με την Τουρκία.
Θετική η αξιολόγηση των πολιτών για τη διαγραφή Σαμαρά
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης βουλευτών της ΝΔ που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ διαφώνησε με την άποψη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι η έντονη κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα αντιτείνοντας πως «θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο προστάτεψα και το κύρος της κυβέρνησης και το κύρος της παράταξης». Και η χθεσινή δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΪ άλλωστε έδειξε ότι η ΝΔ δεν είχε δημοσκοπικές απώλειες από την εξέλιξη με τον κ. Σαμαρά, ενώ η πλειοψηφία αξιολόγησε θετικά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, το 42% των ερωτηθέντων επί του συνόλου του δείγματος είδε θετικά/μάλλον θετικά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αυτή σε αντίθεση με το 35% που την είδε αρνητικά/μάλλον αρνητικά. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 76% και 17% αντίστοιχα, ενώ η παράταξη εμφανίζει σημάδια επανασυσπείρωσης.
Διαφωνούμε ότι συμφωνούμε με την Τουρκία - πάγιες οι κόκκινες γραμμές
Αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός για τη δυνατότητα εισχώρησης στη συζήτηση για την επίλυση της μίας διαφοράς που αναγνωρίζει η Αθήνα για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος παραμένουν αμετακίνητοι στις εθνικές κόκκινες γραμμές, υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Εξ ού και απέναντι στα άλλα θέματα που βάζει με αναθεωρητισμό η Τουρκία πάνω στο τραπέζι η Αθήνα έχει τραβήξει ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή και προσωπικά δεν είναι διατεθειμένος να τα συζητήσει. «Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της κι εμείς στις δικές μας», σημείωσε, επιμένοντας ότι ο διάλογος είναι ωφέλιμος και βοηθάει στα ήρεμα νερά. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια στο Αιγαίο ή όπου αλλού μπορεί να ασκήσει κυριαρχία».
Οι «εξετάσεις» του Ν. Ανδρουλάκη
Ενόψει της συνάντησής του με τον Νίκο Ανδρουλάκη την επόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός επέμεινε στις βολές του περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ», χαρακτηρίζοντας «παντελώς ατεκμηρίωτες, πρόχειρες, ακοστολόγητες και εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου» τις προτάσεις του με αιχμή αυτή για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά κατά 2 μονάδες. Και πέταξε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το γάντι να αποδείξει εμπράκτως «αν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Όταν είσαι αξιωματική αντιπολίτευση φιλοδοξείς να γίνεις κυβέρνηση. Άρα, είναι απολύτως λογικό και θεμιτό ο κ. Ανδρουλάκης, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, να φιλοδοξεί να με διαδεχθεί και να κάτσει στην καρέκλα στην οποία κάθομαι εγώ. Θα πρέπει να πείσει ότι αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να το κάνει, ότι μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος από τη στιγμή που έγινε αντιπολίτευση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αυτό τον τρόπο επιχείρησε στην ουσία και μία σύγκριση μεταξύ των δύο σε μία στιγμή που ο ίδιος εμφανίζεται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις ως ο καταλληλότερος Πρωθυπουργός, ενώ η χθεσινή δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΪ κατέδειξε δυναμική άνοδο για τη ΝΔ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.