Η στροφή της Γερμανίας στη μεταναστευτική πολιτική με την αυστηροποίηση (υπό το βάρος της εκλογικής ανόδου της ακροδεξιάς) της στάσης της και την απόφαση της κυβέρνησης Σολτς να εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της από την προσεχή Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και για 6 μήνες με φόντο την όξυνση όπως ισχυρίζεται του μεταναστευτικού, έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη ενώ προβληματίζει και την Αθήνα.
Εξ ού και το χθεσινό σαφές μήνυμα του Πρωθυπουργού χθες από τη Βιέννη ότι «δεν θα ήταν σωστό να κινηθούμε σε μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από το Σένγκεν, με συνοριακούς ελέγχους οι οποίοι μπορεί να μην επιτρέψουν τελικά την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και να κάνουν ζημιά σε μια από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διαχωρίζοντας βεβαίως το δικαίωμα του Βερολίνου να αποφασίσει σχετικά με την κοινωνική και επιδοματική της πολιτική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως σημείωσε με νόημα το status πρόσφυγα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες λειτουργεί ως πόλος έλξης και διαμήνυσε ότι ουδείς μπορεί να απαιτεί από την Ελλάδα ανεξαρτήτως του ότι πλέον πατάει γερά στα πόδια της οικονομικά «να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες».
«Καρφιά» Μητσοτάκη με αποδέκτη τη Γερμανία
Οι συγκεκριμένες αναφορές του Πρωθυπουργού εκτιμάται πως φωτογραφίζουν παλαιότερα αιτήματα της Γερμανίας προς τη χώρα μας για επιστροφή στην Ελλάδα προσφύγων και αιτούντων άσυλο που είχαν χαρακτηριστεί ως πρόσφυγες από εμάς και ενώ είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν για διάστημα 90 ημερών εντός της ζώνης Σένγκεν εγκαθίσταντο στη Γερμανία λόγω των υψηλών επιδομάτων που τους χορηγούνταν από τη γερμανική πολιτεία.
Και ο Καγκελάριος της Αυστρίας άλλωστε κατηγόρησε τη Γερμανία ότι καθυστέρησε να αντιληφθεί το μέγεθος και τους κινδύνους της παράνομης μετανάστευσης. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισαν την ανάγκη υλοποίησης του νέου ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Αν και μέχρι σήμερα - σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης - δεν έχει διατυπωθεί αίτημα απέλασης στην Ελλάδα προσώπων που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, στην ελληνική κυβέρνηση κανείς δεν εφησυχάζει.
Μπορεί η χώρα μας να μην έχει χερσαία σύνορα με τη Γερμανία, ανησυχία ωστόσο επικρατεί αφενός για μια επέκταση της αυστηροποίησης των ελέγχων από το Βερολίνο και στις πτήσεις, αφετέρου στο ενδεχόμενο η γερμανική πολιτική του κλεισίματος στην ουσία των συνόρων να βρει μιμητές σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Γεγονός που θα φέρει την Ελλάδα σε δυσχερή θέση ως χώρα πρώτης υποδοχής. Την ώρα μάλιστα που - όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός χθες από τη Βιέννη – η Ελλάδα έχει το χρέος της ως προς την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ψυχραιμία αλλά και δυσαρέσκεια στην Αθήνα
Στην Αθήνα επικρατεί ψυχραιμία, αλλά και εμφανής δυσαρέσκεια για την αλλαγή του δόγματος της Γερμανίας επί το σκληρότερο. Το ζήτημα μάλιστα είχε συζητηθεί κατά πληροφορίες και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της ΔΕΘ, αλλά και από τον Όλαφα Σολτς στις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής.
Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής ως προς το «λάθος» της μονομερούς αναστολής των κανόνων της Συνθήκης Σένγκεν, ενώ ουδείς στην Αθήνα είναι διατεθειμένος να «φορτωθεί» η χώρα μας τις συνέπειες της αδυναμίας διαχείρισης του μεταναστευτικού από τη Γερμανία.
Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Γερμανό ομόλογό του στις 17 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων. Αλλά και από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκο Παναγιωτόπουλο στον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας την επόμενη Τρίτη στη Σύνοδο για την ασφάλεια και τα σύνορα στο Βερολίνο.
Πρόκειται, δε, να τεθεί και σε ανώτατο επίπεδο από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προς τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Σύνοδο Κορυφής για τη διαδικασία του Βερολίνου στις 14 Οκτωβρίου, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει εκτός απροόπτου. Σε κάθε περίπτωση ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας είναι ότι μοναδική λύση συνιστά η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της Ε.Ε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου, επανέλαβε και χθες ότι απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.