Μενού
Στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ατζέντα των ραντεβού με Νετανιάχου και Χέρτζοκ
Κυριάκος Μητσοτάκης | INTIME
  • Α-
  • Α+

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ και τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή αναμένεται, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, να αναδείξει τη σημασία και το βάθος της στρατηγικής Ελλάδας-Ισραήλ και τη βούληση περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στην άμυνα, στον συντονισμό σε ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και στην υλοποίηση του IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor) που αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ. 

Kατά τη διάρκεια των συναντήσεων, θα συζητηθεί η διμερής συνεργασία, αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή -με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία-- όπου ο άξονας Ελλάδας και Ισραήλ λειτουργεί υπέρ της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να συζητηθεί και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ Κύπρου, κατα την οποία και διατυπώθηκε η κοινή βούληση για την ενεργοποίηση του σχήματος 3+1 και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για την Αθήνα έχει σημασία και η εξαιρετική σχέση Νετανιάχου με τον Τραμπ και θεωρείται μια καλή οδός για τον Λευκό Οίκο. 

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται επίσης να ενημερώσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για την τετραμερή συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λιβάνου, σε μέρος της οποίας συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο μεταβατικός Πρόεδρος της Συρίας.

Στις συναντήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει για την τήρηση της εκεχειρίας στον Νότιο Λίβανο, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη για την απελευθέρωση των ομήρων και την παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Αναμένεται επίσης να επαναλάβει τη στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ειρήνευσης στη Γάζα και την έναρξη μιας ευρύτερης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε σε λύση δύο κρατών με πλήρη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι δεν κατέστη εφικτή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής για λόγους που οφείλονται στον προγραμματισμό αμφοτέρων.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμα συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς εξετάζονται δυνατότητες εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και οι προοπτικές συμπαραγωγής με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...