Μενού
epeisodia
Επεισόδια στη Νεά Φιλαδέλφεια | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με σύσσωμη την ελληνική κοινωνία να ζητά άμεσα πειστικές απαντήσεις σε μία σειρά από ακανθώδη ερωτήματα για τις επιχειρησιακές αστοχίες και παραλείψεις που οδήγησαν στον αδόκητο χαμό του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη, μεγαλώνοντας τον κύκλο αίματος της ωμής οπαδικής βίας, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη  διερεύνηση όσων συνέβησαν και να αποδώσει ευθύνες σε όλα τα επίπεδα. Κοινώς, να αποδείξει εμπράκτως την ισχυρή πολιτική βούλησή της η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί οργή για το πώς μία τόσο πολυάριθμη ομάδα χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ τους οποίους ακολουθεί μια μακρά ιστορία αιματηρών επεισοδίων, κατάφεραν να φτάσουν ανενόχλητοι από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ στη Νέα Φιλαδέλφεια, παρά την απαγόρευση της UEFA και τις αλλεπάλληλες αναφορές περί προσπάθειας εισόδου στην Ελλάδα με στοιχεία για τον τρόπο - τη διαδρομή -  ακόμα και τις πινακίδες του βαν που χρησιμοποιούσαν.

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι η ΕΔΕ για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη μη αξιολόγηση – αξιοποίηση κρίσιμων πληροφοριών, θα γίνει προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να μη μείνει καμία πτυχή αυτού του φριχτού περιστατικού αφώτιστη και όποιος έφταιξε να υποστεί τις συνέπειες. «Η απόδοση των ευθυνών θα επεκταθεί όπου διαπιστωθεί ότι πρέπει…», σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι η χθεσινή καρατόμηση των 7 αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ήταν μόνο η αρχή και «θα πέσουν κι άλλα κεφάλια». Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε για «κραυγαλέα, τραγική αποτυχία» σε ότι αφορά στην πρόληψη και την αξιοποίηση των πληροφοριών.

Την ώρα πάντως που η αντιπολίτευση σφυροκοπά την κυβέρνηση μιλώντας για «φιάσκο», ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ζητούν την παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι «δεν τίθεται θέμα Γιάννη Οικονόμου». Επισημαίνοντας αφενός μεν το γεγονός ότι έχει αναλάβει καθήκοντα μόλις 10 ημέρες, αφετέρου ότι ο εκάστοτε Υπουργός εκπονεί τον πολιτικό και όχι τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Οικονόμου στη χθεσινή του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, δηλώνοντας πως «δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να παραιτηθώ αν το ζήτημα είχε να κάνει με έναν πολιτικό σχεδιασμό. Ο κάθε ΥΠΡΟΠΟ δεν είναι αστυνομικός, δεν είναι επιχειρησιακός, για να καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν ή για να προβάλει τα αυτονόητα. Ότι δεν μπορεί να διανύουν τη μισή Ελλάδα και να μην μπορούν να σταματήσουν κάπου». Και δήλωσε αποφασισμένος να αλλάξει ένα «πρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ που δεν μας τιμά» και δεν τιμά τις ικανότητές της, αφήνοντας αιχμές για προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών και εντολών.

Στο «τραπέζι» πιο σκληρά μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Πέραν των ευθυνών πάντως η τραγική δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, είναι βέβαιο ότι θέτει στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και δη του αρμόδιου Υπουργού, το επιχειρησιακό κομμάτι αντιμετώπισης κινδύνων βίαιης οπαδικής σύγκρουσης. Για παράδειγμα αν το αρχικό σχέδιο στραβώσει ποιος έχει την ευθύνη να «τρέξει» το Plan B; Ποιος ειδοποιεί ποιον; - με ποιον τρόπο; - και ποιος θα αποφασίσει πώς πρέπει να ελιχθούν οι δυνάμεις για να αποτραπούν τα χειρότερα;

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις κυβερνητικές προθέσεις βρίσκεται η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Παρότι αυτό αυστηροποιήθηκε μετά την τραγική δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, πλέον πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν ακόμη πιο δραστικά και σκληρά μέτρα για την τιμωρία των δραστών τέτοιων κακουργηματικών πράξεων. Ορισμένοι, δε, ρίχνουν στο τραπέζι ακόμα και την πρόταση «λουκέτου» στους συνδέσμους οπαδών ή αν μη τι άλλο να ξηλωθούν όσοι δεν τηρούν το νόμο. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος τις προσεχείς ημέρες με στόχο να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα μηδενικής ανοχής στην οπαδική βία και προάσπισης της ασφάλειας της κοινωνίας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA