Μενού
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην Ολομέλεια
Η πρώτη εμφάνιση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Επιμένει στη δήλωση του για τις διαγραφές ο Στέφανος Κασσελάκης και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το θέμα φαίνεται πως θα συζητηθεί τελικά στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διεργασίες ήταν έντονες όλο το Σαββατοκύριακο και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα η ηγεσία του κόμματος δείχνει αποφασισμένη να υλοποιήσει την δήλωση του Προέδρου και να τεθούν τελικά οι διαγραφές Σκουρλέτη, Βίτσα, Φίλη και Τζουμάκα στην συνεδρίαση  της Κεντρικής Επιτροπής.

Έτσι λοιπόν, αν και η επιτροπή δεοντολογίας δηλώνει πως το πιθανότερο δεν προλαβαίνει να ετοιμάσει και να στείλει την εισήγηση της στο ανώτερο όργανο του κόμματος, φαίνεται πως θα βρεθεί φόρμουλα ώστε να είναι στην ημερήσια διάταξη. Η ποινή για τα  τέσσερα στελέχη, εφόσον έχει γίνει παραπομπή για γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής, είναι είτε αναστολή της κομματικής ιδιότητας για ένα χρόνο είτε διαγραφή. Το αποτέλεσμα όμως και των δυο ποινών φαίνεται πως θα είναι το ίδιο. Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η λύση της αναστολής, που είναι ένα ισχυρό ενδεχόμενο, στις συγκεκριμένες τέσσερις περιπτώσεις οδηγεί προς την έξοδο από το κόμμα. Μιλάμε  για ηγετικά στελέχη και μια τέτοια κίνηση, σημείωναν οι ίδιες πηγές,  δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτή από τους τέσσερις. 

Οι δυνάμεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Όλες οι πλευρές ετοιμάζουν τις δυνάμεις τους για την συνεδρίαση στις 11 και 12 Νοεμβρίου. Εφόσον τελικά προχωρήσει η πρόταση για διαγραφές  σε αυτή την κεντρική επιτροπή στην περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί θα είναι μια ήττα για την νέα ηγεσία. Για αυτό το λόγο είναι πυρετώδεις οι προετοιμασίες και οι ζυμώσεις. Παράγοντες που γνωρίζουν τα τεκτενόμενα εντός της Κουμουνδούρου και στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη υποστηρίζουν πως έχουν την οριακή πλειοψηφία. Από την «Ομπρέλα» κάνουν λόγο για αυξημένη αποχή αλλά και για μετακινήσεις παλιών προεδρικών προς το μέρος τους και ασκούν πίεση ώστε να αποσυρθεί η πρόταση του Πρόεδρου. Μάλιστα «κλειδί» στην τελική εικόνα της ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή θα αποτελέσουν τα στελέχη που δεν ανήκουν σε κάποια τάση όμως δηλώνουν πως δεν είναι στην κουλτούρα του κόμματος αυτή η τακτική των διαγραφών αν και παραδέχονται πως τα τέσσερα πρόσωπα άσκησαν κριτική με τρόπο που δεν αρμόζει στην ομαλή λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κρίσιμη συνάντηση για την «Ομπρέλα»

Η απογευματινή μεγάλη εκδήλωση των «53» με τίτλο: «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών» αναμένεται να αναδείξει πως δεν υπάρχει κοινό πεδίο με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ θα διαφανεί πότε φτάνει η ώρα της διάσπασης. Ομιλητές της εκδήλωσης μεταξύ άλλων είναι οι βουλευτές του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος και Σια Αναγνωστοπουλου αλλά και ο αδερφός του Δημήτρη Τζανακοπουλου, Αντώνης. Η συντριπτική πλειοψηφία της «Ομπρέλας» τάσσεται ανοικτά υπέρ  της  αποχώρησης  από την Κουμουνδούρου και έχει ενδιαφέρον εάν στις τοποθετήσεις, κυρίως των δυο βουλευτών, δοθεί το σήμα και για πότε. Πάντως πληροφορίες θέλουν στην περίπτωση αποχώρησης και δημιουργίας νέου κόμματος να υιοθετηθεί το μοντέλο όχι ενός προέδρου αλλά μιας ηγετικής ομάδας. Μάλιστα ο Αντώνης Τζανακόπουλος, καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ακούγεται πως είναι διατεθειμένος να αναλάβει ενεργό ρόλο. Βέβαια προ ημερών συμμετείχε και στην πανελλαδική διαδικτυακή συνάντηση της ομάδας Αχτσιογλου, που κρατάει μια πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στα γεγονότα και δεν έχει εκδηλώσει «τάσης φυγής» απο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε οι Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος και Χαρίτσης θέτουν ως ορόσημο για τις οποιεσδήποτε εξελίξεις τις Ευρωεκλογές και όχι την Κεντρική Επιτροπή. 
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA