Μενού
Mikroutsikos
  • Α-
  • Α+

Αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Μικρούτσικος, η ελληνική pop κουλτούρα θα έπρεπε να τον εφεύρει. Μαθηματικός, ταλαντούχος μουσικός με ανεπτυγμένη αισθητική pop σύνθεσης, ένα τεράστιο «εγώ» που χτίστηκε μεθοδικά ανά τα χρόνια και εξελίχθηκε στο πιο φιλόδοξο, κυνικό, μακιαβελικό «εγώ» της λαϊκής τηλεοπτικής ψυχαγωγίας και τόσα άλλα πράγματα για τα οποία χρειαζόμαστε έκταση δοκιμίου για να τα καταγράψουμε.

Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια (σ.σ. κλείνει τα 71), θα κάνουμε μια προσπάθεια να ορίσουμε το μύθο του, έστω και με 5 highlights.

Το album που συνέγραψε με τον Μανώλη Ρασούλη

Είμαστε στο 1985 και το στρατευμένο, πολιτικό τραγούδι δίνει σιγά-σιγά τη θέση του σε μια δισκογραφία που επικεντρώνεται στα συναισθήματα του μέσου ανθρώπου (μοναξιά, έρωτας, αγάπη).

Ο ποιητής Μανώλης Ρασούλης ενώνει τις δυνάμεις του με τον συνθέτη Ανδρέα Μικρούτσικο, αλλά και τους Σάκη Μπουλά, Σοφία Βόσσου, Μαρία Δημητριάδη. Το τραγούδι που βαφτίζει αυτό το -σχεδόν- pop album είναι το «Να 'Μαστε Πάλι Εδώ Αντρέα».

Περιλαμβάνει στίχους όπως:

Μια από τις σχέσεις που δεν ξέρεις, μου φώναξε ένα πρωινό
κάνεις εσύ αυτό που θέλεις, γι’ αυτό βαθιά και σε μισώ
Κι εγώ δεν είμαι με τη Μαίρη κι όμως μαζί της έχω γιο
με σεργιανά σ’ άγνωστα μέρη χάνομαι, βρίσκομαι και ζω

Ελπίδες μέσα στη φορμόλη και πολλαπλάσιοι οι καιροί
άλλαξε τόσο αυτή η πόλη, μα `μεινε ίδιο κατιτί
Το πρώτο πρώτο μας τραγούδι, αυτό θαρρώ πως θες να πεις
Κάλλιο στο χώμα το λουλούδι παρά σε βάζο περιωπής

«Μου λείπεις εσύ, και μοιάζω να είμαι σαν χαμένο νησί». Προσπαθώ να σκεφτώ κάτι πιο εθιστικά ποπ για το 1986, και δεν βρίσκω!

Η pop εκτόξευση

Eurovision 1991

Ας βάλουμε τις σκέψεις μας σε τάξη για όσα συνέβησαν σε αυτό το γεγονός:

  • Παρατεταμένες δηλώσεις του Αντρέα το βράδυ του εθνικού τελικού στη Δάφνη Μπόκοτα, με αλαζονεία επιπέδου «δεν μας αρκεί η πρώτη θέση»
  • Παρατηρήσεις των κριτών της EBU στον μαέστρο Θέμη Ανδρεάδη για παράβαση του κανόνα διάρκειας του κομματιού «Άνοιξη»
  • Γκρίνιες για φτηνιάρικο ξενοδοχείο
  • Παρδαλή -επιεικώς- παρουσία του ντουέτου Βόσσου-Μικρούτσικου επί σκηνής, με ενδυματολογία στο δίπολο femme fatale-σερβιτόρος σε κρουαζιερόπλοιο και τον Ανδρέα να πηγαινοέρχεται σαν να βιώνει τζαμάρισμα με τους Dire Straits ή πρόθυρα επιληψίας

Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό (ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ)

Κρατάω ένα κομμάτι από τις στιγμές του Μικρούτσικου ως TV host, αυτό που η Βίκυ Χαρίτου τραγουδάει το «Καυγαδάκι» (1993, από το πρώτο album που φαίνεται ως βασικός συνθέτης ο Φοίβος), γιατί αυτό μας δείχνει πόσες πιθανότητες διέκρινε στο format του πρωινάδικου, και κάθε άλλης εκπομπής που ανέλαβε, και εν τέλει, εκτόξευσε.

Ο Ανδρέας ως Παναθηναϊκός

Δεν έλειψε από το πρώτο μπασκετικό πρωτάθλημα των '90s, ούτε από το σχολιασμό της ποδοσφαιρικής δυναστείας. Ο άνθρωπος έχει πράσινο αίμα, δεν κρύβεται!

Βonus: Η σχέση του με τον Θάνο Μικρούτσικο

Από δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμος ο καθένας, παρ' όλα αυτά ποτέ δεν έκρυψαν την αμοιβαία αγάπη που έτρεφε ο ένας για τον άλλο. 

Mikroutsikos
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA