Μενού
fatima
Το άγαλμα της Παναγίας στη Φάτιμα της Πορτογαλίας | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Η θρησκεία είναι ξεκάθαρα θέμα πίστης. Είτε πιστεύεις, είτε δεν πιστεύεις. Μέση οδός δεν υπάρχει. Δεν μπορείς να πιστεύεις... λίγο. Και δεν μπορείς να πιστεύεις λίγο γιατί είναι δεδομένο πως κάποια στιγμή θα βρεθείς αντιμέτωπος με μια ιστορία όπως αυτή που έγινε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 13 Μαΐου 1917, στην Πορτογαλία. Την ημέρα, δηλαδή, που η Παναγία εμφανίστηκε στο χωριό Φάτιμα. Περίπου 70.000 άτομα έγιναν μάρτυρες ενός οράματος ή έπεσαν θύματα ομαδικής παράκρουσης; Είπαμε... Όλα είναι θέμα πίστης. Ειδικά από τη στιγμή που κάποια «μυστικά» εκείνης της ιστορίας βρίσκονται καλά κρυμμένα στο Βατικανό.

Το θαύμα της Φάτιμα

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 13 Μαΐου 1917 τρία βοσκόπουλα, η Λουσία Ντος Σάντος (10 ετών) και τα ξαδέλφια της Φρανσίσκο και Ζασίντα Μάρτο, (9 και 7 ετών αντίστοιχα), είδαν ένα όραμα έξω από το χωριό Φάτιμα της Κεντρικής Πορτογαλίας. Εξιστόρησαν τα όσα είχαν δει πρώτα στους γονείς τους. Σύμφωνα με τα όσα είπαν εμφανίστηκε μπροστά τους η Παναγία μέσα σ' ένα λαμπρό σύννεφο και τους ανήγγειλε πως θα εμφανιζόταν στο ίδιο σημείο κάθε 13 του μήνα, έως τον Οκτώβριο. Τους προέτρεψε σε μετάνοιες και πράξεις αυτοτιμωρίας για τη σωτηρία των αμαρτωλών, ενώ τους ανακοίνωσε και τρεις προφητείες. Γρήγορα η ιστορία αυτή, από στόμα σε στόμα, έγινε γνωστή στην ευρύτερη περιοχή.

Κάποιοι δεν πίστεψαν ούτε λέξη από αυτά που είπαν τα παιδιά. Θεώρησαν πως ήταν ένα υπερβολικό ψέμα για να γλιτώσουν την κατσάδα επειδή είχαν αργήσει να γυρίσουν στο σπίτι τους. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, όχι απλά πίστεψαν τα τρία παιδιά αλλά από εκεί και πέρα κάθε 13η ημέρα του μήνα μέχρι τον Οκτώβριο πήγαιναν στο χωράφι που υποτίθεται ότι είχε εμφανιστεί η Παναγία και περίμεναν να τη δουν και αυτοί. Μάταια, όμως, κάθε φορά που πήγαιναν εκεί, οι μόνοι που την έβλεπαν ήταν τα τρία μικρά βοσκόπουλα.

Η όλη ιστορία ενόχλησε σφόδρα τον δήμαρχο της περιοχής ο οποίος ήταν μασόνος και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να δει την καθολική εκκλησία που είχε χάσει μεγάλο έρεισμα στους πολίτες να αποκομίζει οφέλη. Πολλοί αντικληρικαλιστές θεωρούν το Θαύμα της Φατίμα ως μία προσπάθεια της Καθολικής Εκκλησίας να ανακτήσει την απολεσθείσα πολιτική της δύναμη, ιδίως μετά την αντιμοναρχική Επανάσταση του 1910. Έβαλε, λοιπόν, να συλλάβουν τα παιδιά τα οποία απείλησε να βασανίσει προκειμένου να ομολογήσουν την αλήθεια. Τα παιδιά παρά τον τρομερό εκφοβισμό επέμειναν πως η ιστορία τους είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Η Παναγία εμφανίστηκε και πάλι μπροστά στα παιδιά όχι στις 13 Αυγούστου αλλά στις 19 και τους είπε πως στις 13 Οκτωβρίου θα έκανε ένα θαύμα για να πιστέψουν και αυτοί που δεν πίστευαν. Την ημέρα αυτή 70.000 άνθρωποι έδωσαν το παρών στη Φάτιμα, ανάμεσά τους και πολλοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ. Ο ουρανός ήταν σκοτεινός και έβρεχε καταρρακτωδώς. Ξαφνικά άνοιξε και όλοι είδαν τον ήλιο να «χορεύει», αλλάζοντας συνεχώς χρωματισμούς. Το περιστατικό επιβεβαίωσαν με ρεπορτάζ τους οι εγκυρότερες εφημερίδες της χώρας, ακόμη και ένας καθηγητής οφθαλμολογίας, που είχε προσληφθεί ως σχολιαστής από ένα έντυπο.

Τα παιδιά ανέφεραν ότι εκείνη την ημέρα είδαν εκτός από την Παναγία, τον Ιησού Χριστό και τον Ιωσήφ. Είπαν ότι το «Θαύμα του Ήλιου» διήρκεσε για τουλάχιστον 10 λεπτά. Τα παιδιά έγιναν τελικά πιστευτά από τους ανθρώπους της Φάτιμα.

«Νιώθω ανίκανος να περιγράψω αυτό που είδα. Κοίταξα ευθεία τον ήλιο, ο οποίος φαινόταν χλωμός και δεν ενοχλούσε τα μάτια μου. Έμοιαζε με μια μπάλα χιονιού, που περιστρεφόταν και φαινόταν ότι πλησίαζε τη γη. Τρομοκρατήθηκα και έτρεξα να κρυφτώ ανάμεσα στους άλλους, οι οποίοι έκλαιγαν και περίμεναν το τέλος του κόσμου» διηγήθηκε ένας από τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί.

Οι τρεις προφητείες και η στάση του Βατικανού

Ουσιαστικά, πάντως, τίποτα δεν άλλαξε. Οι πιστοί πίστεψαν ακόμα περισσότερο ενώ εκείνοι που δεν πίστευαν απέδωσαν το φαινόμενο σε ψευδαίσθηση που προκλήθηκε από ατμοσφαιρική αναστροφή.

Παράλληλα με όλα αυτά, το Βατικανό από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα θαύμα και ανέλαβε την ανέγερση μιας εκκλησίας αφιερωμένη στη Θεομήτορα σε εκείνο το σημείο. Σήμερα, μαζί με την Παναγία της Λούρδης θεωρείται από τους πλέον ιερούς χώρους για τους Καθολικούς.

Όπως αποκαλύφθηκε, ωστόσο, η ιστορία δεν τελείωνε εκεί. Η Παναγία, όπως είπαν τα παιδιά, τους είχε εκμυστηρευθεί και τρεις προφητείες, με το Βατικανό να σπεύδει προς υπεράσπισή τους και να κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό την τρίτη από αυτές, αποκαλύπτοντας τη μόλις το 2000.

Η πρώτη προφητεία είχε να κάνει με μια φρικιαστική εικόνα της κόλασης που ερχόταν για τους αμετανόητους άπιστους που είχαν φύγει από τον δρόμο του Θεού, ενώ η δεύτερη θεωρήθηκε ότι προέβλεπε το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την αρχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αν οι άνθρωποι δε σταματούσαν να αμαρτάνουν.

«Η Μαρία άνοιξε τα χέρια της για άλλη μια φορά, όπως είχε κάνει τους δύο προηγούμενους μήνες. Οι ακτίνες του φωτός φάνηκαν να διαπερνούν τη γη, και είδαμε, σαν να λέγαμε, μια απέραντη θάλασσα από φωτιά. Βυθισμένοι σε αυτή τη φωτιά, είδαμε τους δαίμονες και τις ψυχές των καταραμένων.

Οι τελευταίες έμοιαζαν με διαφανή αναμμένη χόβολη, όλα μαυρισμένα ή λαμπερά μπρούτζινα, με ανθρώπινες μορφές. Επιπλέουν σε εκείνη την πυρκαγιά, υψωμένα τώρα στον αέρα από τις φλόγες που έβγαιναν από μέσα τους, μαζί με μεγάλα σύννεφα καπνού. Τώρα έπεφταν πίσω από κάθε πλευρά σαν σπινθήρες σε τεράστιες φωτιές, χωρίς βάρος ή ισορροπία, ανάμεσα σε κραυγές και στεναγμούς πόνου και απελπισίας, που μας τρόμαξαν και μας έκαναν να τρέμουμε από φόβο» είχε πει χαρακτηριστικά.

Το τρίτο, αποτέλεσε πραγματικό μυστήριο. Γράφτηκε σε έναν φάκελο με την προϋπόθεση πως αυτός δε θα μπορούσε να ανοιχτεί πριν από το 1960. Όταν όμως έφτασε αυτή η ημερομηνία, το Βατικανό έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία έλεγε πως η τρίτη προφητεία θα παραμείνει για πάντα σφραγισμένη. Οι θεωρίες συνωμοσίας που προκλήθηκαν από αυτή την απόφαση ήταν αδιανόητες. Κάποιοι έφτασαν να λένε πως προέβλεπε ακόμα και το τέλος του κόσμου.

Τελικά, δεν υπήρχε τίποτα το τόσο φοβερό. Το μυστικό αποκαλύφθηκε το 2000. Το περιεχόμενο της τρίτης κατά σειρά προφητείας που δεν ήταν άλλη από την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου B', από τον Τούρκο γκρίζο λύκο Μεχμέτ Αλί Αγκτζά. Η μοναχή Λουσία είχε πει ότι η Παναγία της είχε μεταφέρει την εικόνα από «έναν επίσκοπο ντυμένο στα λευκά, ο οποίος βαδίζει προς τον σταυρό του Χριστού εν μέσω των σωμάτων των μαρτύρων της πίστης και που κι ο ίδιος πέφτει από τις σφαίρες στρατιωτών». Η απόπειρα δολοφονίας είχε γίνει μια ημέρα σαν σήμερα, στις 13 Μαΐου 1981!

Είναι φανερό, σήμερα, πως εκείνος ο επίσκοπος στα λευκά ήταν ο ίδιος ο Ιωάννης Παύλος. Έγινε σαφές πως υπήρξε ένα μητρικό χέρι που οδήγησε την πορεία του βλήματος, επιτρέποντας στον ψυχορραγούντα Πάπα να σταματήσει πριν το κατώφλι του θανάτου», είχε πει τότε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

Προφανώς και υπάρχουν πολλοί που ακόμα και σήμερα πιστεύουν πως το Βατικανό δεν είπε την αλήθεια. Ειδικά οι Πορτογάλοι λένε πως μια απόπειρα δολοφονίας, έστω και αν αυτή είναι κατά του Πάπα, δεν είναι και τόσο τρομερό μυστικό που θα έπρεπε να μείνει θαμμένο για 50 χρόνια.

Οι οπαδοί αυτής της θεωρίας θεωρούν και πιστεύουν πως πράγματι η τρίτη προφητεία αφορά του τέλος του κόσμου και απλά το Βατικανό – για άγνωστους λόγους – προτιμά να την κρατάει κρυφή.

Η Λουσία Ντος Σάντος έγινε μοναχή και πέθανε το 2005, σε ηλικία 97 ετών. Μετά τον θάνατό της, ο καρδινάλιος Ράτζινγκερ (μετέπειτα Πάπας Βενέδικτος ο 16ος) διέταξε να σφραγιστεί ο τάφος της, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αγιοποίησής της η οποία κρατάει μέχρι σήμερα καθώς υπάρχουν διάφοροι χρονικοί περιορισμοί. Τα ξαδέλφια της έπεσαν θύματα της ισπανικής γρίπης. Ο Φρανσίσκο το 1919 σε ηλικία 11 ετών και η Ζασίντα το 1920 σε ηλικία 10 ετών. Τα δύο αδέλφια ανακηρύχθηκαν Όσιοι από τον Πάπα Παύλο Ιωάννη Β' το 1989.

Σήμερα, πλέον, εκατομμύρια πιστοί από κάθε γωνιά του κόσμου συρρέουν κάθε χρόνο στη Φάτιμα για να προσκυνήσουν στο μέρος όπου εμφανίστηκε η Παναγία. Λέγεται, μάλιστα, ότι σε εκείνο το σημείο έχει δημιουργηθεί και μία πηγή και όποιος πιει από τα νερά της θεραπεύεται από κάθε ασθένεια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA