Μενού

Τιτανικός: Οι Έλληνες μάθαιναν ότι επιβάτες και πλοίο σώθηκαν από το ναυάγιο!

titanikos
Τιτανικός | AP
  • Α-
  • Α+

Εκατό και πλέον χρόνια πριν οι ειδήσεις, ιδιαίτερα από το εξωτερικό στη χώρα μας, έρχονταν με το... σταγονόμετρο. Τηλεγραφήματα από ξένα πρακτορεία και ανταποκρίσεις ήταν η βασική πηγή για τις εφημερίδες, που την επόμενη πλέον ημέρα, ενημέρωναν του Έλληνες για τις διεθνείς εξελίξεις. Οι πληροφορίες πολλές φορές είχαν διαψευσθεί αφότου είχαν δημοσιευθεί στα ελληνικά Μέσα με τις εξελίξεις να τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από τα μέσα που υπήρχαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Υπό αυτές τις συνθήκες το 1912 είχε αναγγελθεί και το ναυάγιο του Τιτανικού.

Στις 3 Απριλίου, λόγω της διαφοράς στα ημερολόγια μιας και τότε στην Ελλάδα ίσχυε το Ιουλιανό (ήταν 12 ημέρες... πίσω από το Γρηγοριανό που χρησιμοποιούμε πλέον), στις έκτακτες ειδήσεις των εφημερίδων υπήρχε η αναφορά στο ναυάγιο. Οι περισσότερες εφημερίδες αξιοποιούσαν τις πληροφορίες που έρχονταν από τη Βιέννη και το Λονδίνου, ωστόσο αρκετές από αυτές σήμερα θα κινούνταν στα όρια των fake news.

Η είδηση για το ναυάγιο του Τιτανικού

«Αγγέλεται τηλεγραφικώς εκ Παρισίων ότι το υπερωκεάνειον ατμόπλοιον "Τιτανικός" προσκρούσαν εις τον ωκεανόν επί τεμαχίων πάγου διερράγη και ήρχισε βυθιζόμενον. Οι επιβάται εσώθησαν» έγραφε χαρακτηριστικά η εφημερίδα Ακρόπολις στο φύλλο της 3ης Απριλίου. Κι αν σας κάνει εντύπωση η είδηση πως οι επιβάτες σώθηκαν, σκεφτήτε πως στην εφημερίδα «Αθήναι» σημειωνόταν πως «Η νεωτάτη πληροφορία είνε, ότι ο "Τιτανικός" δεν κατεποντίσθη και ότι φραχθέντων των ρηγμάτων αυτού παρά των προσδραμόντων εις βοήθειαν του δύο υπερωκεανείων, ηδυνήθη να πλεύση και να φθάση εις Χάλιφαξ»! Δηλαδή όχι μόνο σώθηκαν οι 2.000 και πλέον επιβάτες του αλλά και το ίδιο το πλοίο άρχισε να πλέει προς το λιμάνι...

titanikos4
Εφ. Αθήναι 3/4/1912
titanikos4
Εφ. Ακρόπολις 3/4/1912

Η αλήθεια ήταν φυσικά πολύ διαφορετική και το μέγεθος της τραγωδίας άρχισε να ξεκαθαρίζει από την επόμενη ημέρα, όταν και τα νέα για τους εκατοντάδες νεκρούς άρχισαν να φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία.

«Τρομακτικών διαστάσεων καταστροφή. 1.550 άνθρωποι επνίγησαν» έγραφε την επόμενη ημέρα η εφημερίδα «Αθήναι» και εξηγούσε: «Νεώτερον τηλεγράφημα προς τας εφημερίδας αγγέλει, ότι τα σπεύσαντα εις βοήθειαν του "Τιτανικού" υπερωκεάνεια ηδυνήθησαν να διασώσουν οκτακόσιους επιβάτας. Υπολογίζεται, ότι οι πνινγέντες ανέρχονται εις 1550 περίπου. Είναι απερίγραπται αι φρικιαστικέ σκηναί του πανικού, αίτινες επηκολούθησαν άμα το πλοίον ετέθη εν κινδύνω μετά την πρόσκρουσιν. Αι εφημερίδες δίδουν αμυδράν εικόνα αυτών δια των καταφθανόντων αλλεπαλλήλων τηλεγραφημάτων».

titanikos3
Εφ. Αθήναι 4/12/1912

«Μέχρι του μεσονυκτίου ηγνοείτο ακριβώς η τύχη του υπεωκεανίου, εκ των μεταγενεστέρων όμως πρωινών τηλεγραφημάτων εγνώσθη ότι ο "Τιτανικός", παθών τεράστια ρήγματα, κατεποντίσθη ολίγην ώραν μετά την σύγκρουσιν. Εκ των 2.358 επιβατών του εσώθηκαν μόνο επί των διά του ασυρμάτου κληθέντων εις βοήθειαν πλοίων 678,ως εκ τούτου δε τα θύματα υπολογίζονται εις 1800 περίπου. Οι σψθέντες επιβιβάσθηκαν πάτες του υπερωκανείου "Καρπάθια" είνε δε κατά το πλείστον γυναίκες και παιδία» έγραφε χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Εστία».

titanikos
Εφ. Εστία 4/4/1912

Τις επόμενες ημέρες όλο και περισσότερες ειδήσεις γίνονταν γνωστές για τη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στα σύγχρονα χρόνια. Μάλιστα όπως ενημέρωναν, τα πλοία που είχαν σπεύσει στο σημείο για βοήθεια, έδιναν μέσω ασυρμάτου -το μόνο μέσο επικοινωνίας των πλοίων με τη στεριά για πολλά χρόνια- πληροφορίες από το σημείο της τραγωδίας.

titanikos
Εφημερίδα Εμπρός 3/4/1912

Παράλληλα γίνονταν γνωστές και άλλες παράλληλες ιστορίες με τον «Τιτανικό», όπως για παράδειγμα πως παραλίγο να προκαλέσει τραγωδία κατά την αναχώρησή του από το βρετανικό λιμάνι, για το παρθενικό του ταξίδι.

titanikos
Εφ. Ακρόπολις 4/4/1912

Διαβάστε επίσης

 Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.