Το «τέλος» που είχε προαναγγελθεί εδώ και έναν μήνα για μία ακόμη αθλητική εφημερίδα. Στο πρωτοσέλιδό της την Τετάρτη (31/7) η Metrosport ενημερώνει πως δεν θα ξανακρεμαστεί στα μανταλάκια προσθέτοντας ένα νέο επεισόδιο σε ένα σήριαλ που κρατά εδώ και μια δεκαετία και αφηγείται το τέλος των αθλητικών εντύπων.
Η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, κυκλοφορούσε ως έντυπο από το 2000 και για πολλά χρόνια συνυπήρξε με πολλές ακόμη αθλητικές εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, στα περίπτερα. Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλά χρόνια από τότε που δέκα και πλέον αθλητικά έντυπα τυπώνονταν καθημερινά, έστω και αν τα περισσότερα κέρδιζαν μικρή μερίδα στις πωλήσεις.
Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στη συνέχεια είναι μια διαδρομή στον αθλητικό Τύπου βάζοντας ως αφετηρία τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Έχουν περάσει άλλωστε 30 χρόνια από τότε.
Διαβάστε ακόμη: Οι μυθικές αθηναϊκές ομάδες μπάσκετ που «χάθηκαν»
Οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης
Μια και η αφορμή δόθηκε από τη Θεσσαλονίκη, να θυμίσουμε, πως πριν από εννέα χρόνια ανέστειλε την κυκλοφορία της η ιστορικότερή εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας, τα «Σπορ του Βορρά» που από το 2001 είχαν γίνει tabloid και έσβησαν οριστικά το 2015. Είχε προηγηθεί η Αθλητική Μακεδονίας Θράκης που είχε πρωτοεκδοθεί το 1991 και είχε ξεχωρίσει στην πορεία των χρόνων για τις παρασκηνιακές της στήλες.
Η Metrosport είχε πρωτοεμφανιστεί στα περίπτερα στις 3 Σεπτεμβρίου του 2000 έχοντας τη λογική του «33-33-33» απέναντι στις τρεις μεγάλες ομάδες της πόλης. Το 2014 εκδόθηκε η «Arena Press» που λίγα χρόνια μετά μετονομάστηκε σε «Fair Play» και το 2018 ανέστειλε την έκδοσή της.
Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει αρκετές εφημερίδες - είτε εβδομαδιαίες είτε καθημερινές - που στόχευσαν σε φιλάθλους συγκεκριμένων ομάδων. Για παράδειγμα τα «Αθλητικά Νέα» (που στην πορεία λόγω συνθηκών μετονομάστηκαν σε «Αθλητικά Νέα των Συντακτών» και «Aris News Press») και σταμάτησαν να κυκλοφορούν το 2014. Η καθημερινή εφημερίδα Center For που άντεξε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, το 2009. Η «Άρης είσαι» που κυκλοφόρησε το 2017 και διατηρήθηκε για σχεδόν τρία χρόνια, αλλά και η Forza που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 10 Δεκεμβρίου του 2016 και πλέον συνεχίζει ως digital με το φύλλο στην ιστοσελίδα της.
Διαβάστε ακόμη: Φέρτε πίσω αυτές τις φανέλες: Οι καλύτερες εμφανίσεις που φορέθηκαν ποτέ στο NBA
Από τις 12 εφημερίδες στις 5
Μια ματιά στα δελτία κυκλοφορίας πριν από 15 χρόνια και θα εντοπίσει κανείς 11 εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας. Γενικά η δεκαετία του 2000 έδωσε πρόσφορο έδαφος στις προσπάθειες για την έκδοση εντύπων. Τα χρήματα που διοχετεύθηκαν, στις αρχές της δεκαετίας, με αφορμή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και η εμπλοκή δυνατών επιχειρηματιών με το ποδόσφαιρο, είχε αντίκτυπο και στα αθλητικά φύλλα.
Βέβαια τα περισσότερα δεν άντεξαν στην πορεία του χρόνου είτε γιατί δεν είχαν βάσεις, είτε γιατί... τελείωσαν τα λεφτά, είτε γιατί εν τέλει δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Το 2010, λοιπόν, κυκλοφορούσαν καθημερινά στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα το Φως των Σπορ, ο Φίλαθλος, η SportDay, το Goal, η Εξέδρα, ο Πρωταθλητής, η Derby, η Πράσινη, η Ώρα των Σπορ, η Score, ο Γαύρος και η Γάτα. Από αυτές σήμερα συναντάμε μόνο τις πέντε!
Διαβάστε ακόμη: Αυτοί είναι οι 20 κορυφαίοι NBAers που ήρθαν και έπαιξαν στην Ελλάδα
Το Goal News και η Εξέδρα, γεννήθηκαν μέσα στους δύο μεγάλους εκδοτικούς ομίλους της χώρας, τον Πήγασο (του Μπόμπολα) και τον ΔΟΛ (του Λαμπράκη). Η κατάρρευση των ομίλων έφερε και το κλείσιμό των δύο εντύπων. Το Goal έμεινε στα περίπτερα για 15 χρόνια, μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 που σταμάτησε να κυκλοφορεί (δεν έκλεισε, νομικά) και άφησε το στίγμα του στον αθλητικό Τύπο.
«Η μεγαλυτέρα των Βαλκανίων»
Η παραπάνω φράση βρισκόταν για πολλά χρόνια στο «μπαλκόνι», κάτω από τον τίτλο, της Αθλητικής Ηχούς. Η συγκεκριμένη εφημερίδα στη σύγχρονη μορφή της κυκλοφόρησε το 1945 πέρασε πολλές δυσκολίες στη δεκαετία του 2000 (είχε μία ολιγοήμερη παύση) μέχρι να κλείσει εντελώς το 2008. Έγινε μία απόπειρα επανέκδοσης ως «Αθλητική» αλλά ήταν βραχύβια.
Τα τελευταία της χρόνια συστεγαζόταν στο Μοσχάτο με μία άλλη εφημερίδα που έγραψε Ιστορία, το Sportime. Η tabloid (όχι η πρώτη, μιας και είχαν προηγηθεί οι 24 Ωρες του Κοσκωτά) αθλητική εφημερίδα από το 1994 άφησε το αποτύπωμά της στον χώρο καταφέρνοντας να φέρει μια καινούργια πρόταση στις εφημερίδες και μπαίνοντας «σφήνα» στην παραδοσιακή τετράδα (Φως, Ηχώ, Ώρα, Φίλαθλος) της εποχής.
Στα τέλη της δεκαετίας του 2010 ο τίτλος αγοράστηκε από άλλον επιχειρηματία, η εφημερίδα επανακυκλοφόρησε (με άλλη διεύθυνση και προσωπικό) για κάποια χρόνια και πλέον έχει μία υποτυπώδη digital έκδοση.
Διαβάστε ακόμη: Τζόρνταν εναντίον Μάτζικ: Ο καλύτερος αγώνας της Dream Team που... δεν είδε κανείς!
Το παράδειγμα της Sportime είχε προσπαθήσει να ακολουθήσει μία άλλη φιλόδοξη έκδοση στα τέλη των 90s που προσπάθησε να παντρέψει τα αθλητικά με το lifestyle. Ο «KOSMOS των Sports» είχε ένα πολύ ωραία αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά δεν μακροημέρευσε.
Αντίστοιχα υπερφιλόδοξη ήταν και η προσπάθεια στα μέσα των 00s, όταν ο Χάρης Ξύδης (δημιουργός του Sportime και του Goal) λάνσαρε την SportXL. Οι προσδοκίες μεγάλες αλλά η εφημερίδα έμεινε στα περίπτερα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Την πορεία των συγκεκριμένων εφημερίδων συνεχίζει η LIVE Sports που συνεχίζει κανονικά στα περίπτερα εδώ και αρκετά χρόνια.
Το «σχολείο» του Φιλάθλου
Στα χρόνια της παντοδυναμίας των αθλητικών εφημερίδων, ο Φίλαθλος του Νίκου Καραγιαννίδη, ήταν επίσης μια διαφορετική πρόταση. Κυκλοφόρησε το 1982 με έμφαση στο παρασκήνιο, το ρεπορτάζ και τα πρόσωπα, απέκτησε φανατικούς οπαδούς αλλά ακολούθησε τη μοίρα και των άλλων Μέσων του ομίλου Κουρή, καθώς ανέστειλε τη λειτουργία του το 2011 (ακολούθησαν το Alter και η Αυριανή).
Τρεις εφημερίδες σε μία
Από τη 12άδα που αναφέραμε προηγουμένως, τρεις εφημερίδες συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά είναι ουσιαστικά μία. Ο Πρωταθλητής, με τον πολύπειρο στα έντυπα Σ. Πουλόπουλο στο τιμόνι του, σταδιακά απορρόφησε τον «Γαύρο» και στη συνέχεια την (παρασκηνιακή και στοιχηματική) «Γάτα». Πλέον οι τρεις τίτλοι συνυπάρχουν υπό τον «Κόκκινο Πρωταθλητή».
Οι «οπαδικές»
Τα χρόνια που η Αθλητική Ηχώ ήταν φίλα προσκείμενη στον Παναθηναϊκό και η Ώρα για Σπορ στην ΑΕΚ, δύο νέες εκδόσεις με κοινή εκδοτική αφετηρία, επειχήρησαν να κερδίσουν αναγνώστες από τις ίδιες δεξαμενές. Τόσο το Derby όσο και η Score έμειναν για αρκετά χρόνια κρεμασμένες, όμως έκλεισαν τον Φλεβάρη του 2013 και τον Ιούλιο του 2011, αντίστοιχα.
Την Άνοιξη του 2007, έκανε την εμφάνισή της στα περίπτερα η «Πράσινη». Χρηματοδοτούμενη από τον Δ. Γιαννακόπουλο και με έμψυχο δυναμικό από την Αθλητική Ηχώ, έγραψε τη δική της διαδρομή που διήρκησε συνολικά 13 χρόνια.
Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει κι άλλες εφημερίδες προασκημένες κάποια ομάδα (πχ η Ένωση στην ΑΕΚ, ή ο Πράσινος Τύπος) αλλά είτε κράτησαν λίγο είτε η περιοδικότητά τους ήταν μεγαλύτερη (πχ εβδομαδιαίες) και γι αυτό δεν γίνεται αναφορά.
Εκείνες που «αντιστέκονται»
Πόσοι άραγε θυμούνται πως αρχικά η SportDay κυκλοφορούσε ως free press εκεί στις αρχές του 2000; Η εφημερίδα που συνεχίζει στα περίπτερα για πάνω από 20 χρόνια έχει περάσει από διάφορα ιδιοκτησιακά καθεστώτα καθώς αρχικά «άνηκε» στον ΣΠΟΡ FM ενώ στη συνέχεια πέρασε και στα χέρια του Δ. Κοντομηνά (με χαρακτηριστική αλλαγή στο «Α» του τίτλου ώστε να παραπέμπει στον ιδίων συμφερόντων τηλεοπτικό σταθμό».
Σταθερή παρουσία, αν και με αρκετές αλλαγές στο όνομα, έχει και η Ώρα των Σπορ. Έχει υπάρξει μεταξύ άλλων ως Ώρα για σπορ, Ώρα, Ώρα των σπορ, Κιτρινόμαυρη ώρα και πλέον ως Αθλητική ώρα των σπορ.
Για το τέλος αφήσαμε τη «ναυαρχίδα» του αθλητικού Τύπου. Το Φως των Σπορ. Τη μοναδική που συνεχίζει να βγαίνει σε μεγάλο μέγεθος και όχι σε tabloid. Κυκλοφόρησε στις 11 Απριλίου 1955 με την επωνυμία Αθλητικόν Φως έναν χρόνο μετά πήρε τη σημερινή του ονομασία. Ο αείμνηστος Θεόδωρος Νικολαΐδης ήταν η ψυχή της εφημερίδας μέχρι και τον θάνατό του, το 2017 με την έκδοση να συνεχίζεται από την οικογένεια.
Ο υπογράφων είναι την τύχη να δουλέψει σε τρεις από αυτές τις εφημερίδες (Αθλητική Ηχώ, Goal News, Sportime στη 2η βερσιόν) αλλά και την... ατυχία να τις δει να φτάνουν στο τέλος τους, κάτι οδυνηρό γιατί τα Μέσα ήταν και συνεχίζουν να είναι «ζωντανοί οργανισμοί». Παίρνουν και δίνουν ζωή στους ανθρώπους τους...
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.