Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Μέι Γουέστ γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα 17 Αυγούστου του 1893.  «Αμαρτωλή σάρκα αδηφάγος θηλυκός βρυκόλακας. Το 1927 μπήκε στη φυλακή μαζί με ολόκληρο το θίασο της, επειδή έπαιξε σε ένα θέατρο του Broadway μία σκηνή σκέτη πρόκληση στην ηδονή με το διακριτικό όνομα «Σεξ»...

Διαβάστε πίσης: Η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, ηθοποιός Χέντι Λαμάρ, σαν σήμερα 11 Αυγούστου του 1942 εφευρίσκει αυτό που στις μέρες μας ονομάζουμε WiFi!

Όταν εξέτισε την ποινή της, για το αδίκημα της προσβολής της δημοσίας αιδούς, αποφάσισε να μετακομίσει από το Μπρόντγουέι στο Χόλιγουντ και από το θέατρο στον κινηματογράφο πιστεύοντας πως περνούσε έτσι στο βασίλειο της ελευθερίας. Όμως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επέβαλε στο Χόλιγουντ ένα πιστοποιητικό ηθικής διαγωγής που επί 38 χρόνια ήταν απαραίτητο για την προβολή οποιασδήποτε ταινίας. Ο Κώδικας «Ηayes» απαγόρευε στον κινηματογράφο γυμνά κορμιά, υπαινικτικός χορούς, λάγνα φιλιά, μοιχείες, ομοφυλοφιλίας και άλλες ανηθικότητες που απειλούσαν τον ιερό γάμο και την οικογένεια. Ούτε καν οι ταινίες του Ταρζάν μπόρεσαν να ξεφύγουν ακόμα και η καρτουνίστικη φιγούρα Betty Βoop αναγκάστηκε να φορέσει μακριά φούστα! Η Μέι Γουέστ συνέχισε να δημιουργείς σκάνδαλα»… Γράφει ο Εντουάρντο Γκαλεάνο στο βιβλίο του «Οι Μέρες Αφηγούνται».

https://www.youtube.com/watch?v=FJS670okmZcΗ Μέι Γουέστ ήταν αυτή που είχε πει: «Ζεις μονάχα μια φορά, αλλά αν το κάνεις σωστά, μια φορά είναι αρκετή», αλλά και το θρυλικό: «Πιστόλι είναι αυτό στην τσέπη σου ή η χαρά σου που με βλέπεις;». Α, και το καλύτερο: «Τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο. Τα κακά πάνε παντού».

Μια πολυτάραχη επαγγελματική ζωή

Η Μέρι Τζέιν Γουέστ γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από πατέρα πυγμάχο και μτέπειτα ιδιωτικό ντετέκτιβ και μητέρα μοντέλο εσωρούχων. Άρχισε να τραγουδάει σε εκκλησιαστική χορωδία στα πέντε της χρόνια και  από τα εφτά της εμφανίζεται σε διάφορα ερασιτεχνικά σόου, παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς ταλέντου και βραβεύεται. Η επαγγελματική της σταδιοδρομία αρχίζει στα 14 της σε έναν θίασο του Βοντβίλ με το ψευδώνυμο Μπέιμπι Μέι, όπου αποκτά το χαρακτηριστικό αργό, λικνιστικό της βάδισμα. το 1918 γίνεται ευρέως γνωστή, χορεύοντας έναν αισθησιακό χορό, τον Shimmy, στο βαριετέ Sometime, τον οποίο είχε ανακαλύψει σε καφέ νέγρων στο Σικάγο. Το πρώτο της θεατρικό στο Μπρόντγουεϊ ήταν το «Sex» το 1926, ένα τολμηρό και προκλητικό έργο για τη ζωή μιας πόρνης. Το 1927 επιχειρεί να ανεβάσει ένα ακόμα προκλητικότερο έργο, το «Drag», με θέμα την ομοφυλοφιλία αλλά η Επιτροπή Ηθών της το απαγορεύει. Τα προβλήματα με τις αρχές και τη λογοκρισία δεν σταματούν: «Πιστεύω στη λογοκρισία. Έβγαλα μια περιουσία εξαιτίας της», είχε πει.

Στο σινεμά εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1932 σε ηλικία 38 ετών. Της προσέφεραν ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Night After Night» τον οποίο η Γουέστ απέρριψε αρχικά, αλλά τελικά την άφησαν να ξαναγράψει η ίδια το ρόλο της και η ταινία απογειώθηκε, μαζί με την κινηματογραφική της καριέρα. Ο συμπρωταγωνιστής της Τζορτζ Ραφτ σχολίασε τη σαρωτική επιρροή της στην ταινία: «Δεν έκλεψε μόνο την παράσταση. Τα έκλεψε όλα, εκτός από τις κάμερες».

Ήρεμη προσωπική ζωή

Η προσωπική της ζωή παραδόξως υπήρξε πολύ λιγότερο σκανδαλώδης από ότι η επαγγελματική της. Είχε πάντοτε μαζί της όλη της την οικογένεια και ο πρόωρος θάνατος της μητέρας της το 1930 της στοίχησε αφάνταστα. Σκάνδαλο θεωρήθηκε η αποκάλυψη του γάμου της το 1935 με τον Φρανκ Γουάλας, έναν καλλιτέχνη του Βοντβίλ που είχε παντρευτεί το 1909 στα δεκαεφτά της και δεν έζησαν ποτέ μαζί. Τελευταίος σύντροφός της ήτα ο Πολ Νόβακ, τριάντα χρόνια μικρότερός της και έμεινε μαζί της είκοσι έξι χρόνια, ως το θάνατό της το 1980.

Ο Σαλβαδόρ Νταλί ζωγράφισε το 1935 τον πίνακα «Το πρόσωπο της Μέι Γουέστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαμέρισμα» και δημιούργησε το 1938 έναν καναπέ στο σχήμα των χειλιών της, από τα πιο δημοφιλή αντικείμενα του σουρεαλιστικού κινήματος. Σήμερα στο μουσείο Νταλί στην Ισπανία υπάρχει «Το Δωμάτιο της Μέι Γουέστ». Επίσης, η Φρίντα Κάλο την απεικονίζει στον πίνακα «Το φόρεμά μου κρέμεται εδώ». Οι Μπιτλς είχαν εκφράσει τη λατρεία τους στο πρόσωπό της και όταν έκαναν το δίσκο «Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band» θέλησαν να την συμπεριλάβουν στο εξώφυλλο. Αρνήθηκε λέγοντας: «Τι δουλειά έχω εγώ σε κλαμπ για μοναχικές καρδιές;».

Η Μέι Γουέστ πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο το 1980 στο Λος Άντζελες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA