Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεις με ευκολία ποιος είναι ο πατέρας του κινηματογράφου, ως τεχνική της κινούμενης εικόνας. Για πάρα πολλά χρόνια ο άνθρωπος πειραματίστηκε πάνω στην προσπάθεια της απεικόνισης της κίνησης. Αν θέλουμε, ωστόσο, να επιλέξουμε δύο χρονολογίες – σταθμούς αυτές είναι το 1878 όταν ο βρετανός φωτογράφος Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ ανέπτυξε τη μέθοδο της διαδοχικής φωτογράφισης και ήταν και το 1880 όταν ο Ουίλλιαμ Ντίκσον, ο οποίος εργαζόταν στα εργαστήρια του Τόμας Έντισον, ανακάλυψε το κινητοσκόπιο το οποίο ήταν μία μηχανή προβολής, με δυνατότητα να προβάλλει την κινηματογραφική ταινία σε ένα κουτί, το οποίο ήταν ορατό μόνο από έναν θεατή, μέσω μιας οπής.

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα...

Η πρώτη κινηματογραφική ταινία στο πρώτο σινεμά στο Παρίσι

Αργότερα, ήρθαν οι αδελφοί Λιμιέρ, ο Λουί Ζαν και ο Ογκύστ Μαρί Λουί Νικολά, οι οποίοι ήταν κινηματογραφιστές και δημιουργοί του κινηματογράφου (cinematographe), μίας μηχανής λήψης, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ. Ουσιαστικά αυτό που έκαναν τα δυο αδέρφια ήταν να «πατήσουν» πάνω στο κινητοσκόπιο των Ντίκσον και Έντισον.

Κατοχύρωσαν την ανακάλυψή τους με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 13 Φεβρουαρίου του 1894. Η πρώτη ταινία που δημιούργησαν ήταν «η Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ» (La sortie des usines Lumière), στις 19 Μαρτίου του 1895 και αποτύπωνε αυτό ακριβώς που λέει το όνομα της: την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

Κάπως έτσι φτάσαμε σε μία ημέρα σαν τη σημερινή, στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, όταν τα δυο αδέρφια πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια προβολή στο Salon Indien του Grand Café στο Παρίσι. Την παρακολούθησαν περίπου 35 άτομα επί πληρωμή και προβλήθηκαν δέκα ταινίες συνολικής διάρκειας περίπου δεκαπέντε λεπτών.

Την επίσημη πρώτη στο Grand Café, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν υπάρχει πια, ακολούθησαν προβολές σε καφενεία, varieté και τσίρκο.

Τον επόμενο χρόνο, προώθησαν την εφεύρεση τους στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής. Οι ίδιοι θεώρησαν πως ο κινηματογράφος ήταν ήσσονος σημασίας και πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζωρζ Μελιέ, ενώ οι ίδιοι στράφηκαν στην έγχρωμη φωτογραφία και το 1903 επινόησαν την πρώτη έγχρωμη φωτογραφική διαδικασία (Autochrome Lumière), η οποία άρχισε να διατίθεται εμπορικά το 1907.

Ο πρώτος κινηματογράφος και οι πρώτη προβολή στην Ελλάδα

Όσο κι αν ακουστεί περίεργο η πρώτη κινηματογραφική προβολή δεν άργησε να γίνει και στην Ελλάδα. Έγινε στις 29 Νοεμβρίου του 1896! Σε λιγότερο δηλαδή από ένα χρόνο από τη πρώτη προβολή στο Παρίσι.

Ο κινηματογράφος που φιλοξένησε τις πρώτες προβολές ήταν στην οδό Κολοκοτρώνη. Κάθε ημέρα, για περίπου ένα μήνα, δίνονταν 16 παραστάσεις ταινιών μικρού μήκους και το εισιτήριο κόστιζε 2,20 δραχμές. Ήταν ένα... «άθλημα» για μεγάλα πορτοφόλια, δεδομένου πως ένα καλό μεροκάματο εκείνη την εποχή ήταν περίπου 4 δραχμές!

Όσο γρήγορα, ωστόσο, ήρθε η πρώτη προβολή τόσο άργησε να γίνει και η πρώτη επένδυση στον κινηματογράφο. Οι Ελλάδα μπήκε σε πολεμικές περιπέτειες, ενώ μεσολάβησε και η πτώχευση. Έπρεπε να περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη προβολή για να χτιστεί ο πρώτος κινηματογράφος. Ήταν το 1913 και ο κινηματογράφος ήταν το «Παλλάς» στην οδό Σταδίου, εκεί που σήμερα υπάρχει το επταόροφο Μέγαρο Εφεσίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA