Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις τελευταίες εβδομάδες, η αγορά της τεχνολογίας βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια διαμάχη ανάμεσα σε δύο κολοσσούς. Από την μία, η Apple με το κλειστό οικοσύστημα του iOS και από την άλλη η Epic Games, η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές videogame Fortnite

Διαβάστε ακόμη: «Πόλεμο» άνοιξε η ΕΕ με Apple - Την απειλεί με πρόστιμο «μαμούθ»

Η ιστορία της διαμάχης

O λόγος της διένεξης είναι ξεκάθαρα οικονομικός και αφορά την πολιτική της Apple να κρατάει προμήθεια έως και 30% από οποιαδήποτε πώληση γίνεται μέσω του λογισμικού της.

Η Epic Games χρησιμοποιεί το Fortnite ως Δούρειο Ίππο για να χρεώνει τους παίκτες για μικρο-αγορές που κάνουν μέσα στο παιχνίδι, κυρίως σε κοσμητικά αντικείμενα που απλά αλλάζουν μορφή στους χαρακτήρες. Για τις αγορές αυτές, οι χρήστες δαπανούν το in-game νόμισμα που ονομάζεται V-Buck και το οποίο αγοράζεται με πραγματικά χρήματα. Όπως είναι λογικό, αυτές οι αγορές γίνονται εκτός του App Store και λόγω του ότι οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε μια εμπορική συμφωνία, η Apple έθεσε εκτός App Store το παιχνίδι. Η Epic Games πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας την Apple για μονοπωλιακές τακτικές, ενώ στην πορεία των εβδομάδων βρήκε συμπαράσταση και από άλλες εταιρείες που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτήν την απόφαση. 

Υπόθεση στο δικαστήριο

Η υπόθεση τελικά κατέληξε στο δικαστήριο, σε μια διαδικασία που έβγαλε στην επιφάνεια αρκετά θέματα και τα οποία δεν αφορούσαν μόνο τις δύο εταιρείες. Η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers φαίνεται να «στρίμωξε» τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ, με τις ερωτήσεις της και πολλοί εκτιμούν πως η Apple δεν θα βγει ατσαλάκωτη από αυτή τη μάχη.

Ο Κουκ τόνισε πως η Apple λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο για να εξασφαλίσει ένα πιο ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον για τους χρήστες της, απαντώντας κυρίως στο γιατί δεν μπορεί κανείς να εγκαταστήσει μια εφαρμογή εκτός του App Store (όπως πχ. γίνεται στο Android). Τόνισε δε πως η κίνηση αυτή δεν έχει να κάνει με τους τζίρους της εταιρείας, αλλά με το να αποτρέψει να γίνει το ηλεκτρονικό κατάστημά της «ένα χάος». Η δικαστής πάντως δεν έδειξε να πείθεται και επέμεινε στο γεγονός ότι από παιχνίδια όπως το Fortnite, η Apple εξασφάλιζε μεγάλα ποσά από τις διάφορες προμήθειες, χωρίς -επί της ουσίας- να προσφέρει τίποτα στους παίκτες. Υπολογίζεται, δε, πως το 2020 τα έσοδα της Apple από τις προμήθειες επί των αγορών που έγιναν μέσω του App Store ξεπερνούν τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια!

Μάλιστα, η πλευρά της Epic παρουσίασε στο δικαστήριο διαλόγους από σχόλια χρηστών σε διάφορες εφαρμογές του App Store που σχετίζονται με το σεξ και όπου το περιεχόμενο ήταν σαφώς αντίθετο με αυτό που υποστηρίζει η Apple ότι προσφέρει στους χρήστες της, γκρεμίζοντας ταυτόχρονα και ένα μέρος της υπερασπιστικής της γραμμής.

Από το δικαστήριο πέρασαν όλα τα μεγάλα στελέχη της Apple, τονίζοντας το πόσο ασφαλές είναι το λειτουργικό των συσκευών της εταιρείας, αλλά και το πόσο καλές προοπτικές για κερδοφορία έχουν όλες οι εταιρείες που προσφέρουν τις εφαρμογές τους μέσω των σχετικών App Stores, αναφέροντας πως πάνω από μισό τρισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγές γίνονται πλέον σε ετήσια βάση. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Epic Games κατάφερε να προωθήσει, σύμφωνα με τα στελέχη της Apple, καλύτερα και το ίδιο το Fortnite. 

Από την άλλη πλευρά, η Epic Games διασαφήνισε από την πρώτη στιγμή πως η όποια ενέργεια κάνει, αφορά την βασική ελευθερία των καταναλωτών και των προγραμματιστών, με τους τελευταίους να φαίνεται πως υπομένουν τα τερτίπια εταιρειών όπως η Apple, απλά για να βρίσκονται σε ένα οικοσύστημα συσκευών με πελάτες που είναι πιο πιθανό να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα. Μάλιστα, τόνισε πως ελλείψει ανταγωνισμού, η πολιτική της Apple χαρακτηρίζεται σχεδόν μονοπωλιακή, ενώ αποδείχτηκε πως και το φιλτράρισμα της εταιρείας δεν ήταν ιδιαίτερα καλό.

Μεγάλη αναφορά έγινε και στα του Netflix, μιας πλατφόρμας που επίσης χρησιμοποιεί συνδρομητικό μοντέλο και ουσιαστικά έχει συμφωνήσει με την Apple για ένα ποσοστό ανάλογα με το πόσοι χρήστες γράφονται μέσω των iOS/iPadOS/macOS συσκευών.

Η δικαστής στάθηκε και στο γεγονός ότι η απόφαση της Apple για τη διαχείριση του περιεχομένου στο App Store περιορίζει τις επιλογές των χρηστών και τη δυνατότητα που έχουν να βρουν αλλού πιο χαμηλές τιμές για τα προγράμματα και τα παιχνίδια που μπορεί να θέλουν να απολαύσουν στο κινητό ή το tablet τους. 

Τι μέλλει γενέσθαι;

Όποια κι αν είναι η τελική απόφαση του δικαστηρίου, ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Apple έχει βγει ήδη ζημιωμένη από την ιστορία, καθώς για πρώτη φορά ένας τόσο μεγάλος «παίκτης» στην αγορά της τεχνολογίας κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια όλα αυτά που σκέφτονται όσοι προσφέρουν τη δουλειά τους στο App Store. Το μεγαλύτερο θέμα είναι, δε, πως πλήττεται πολύ σοβαρά η εικόνα μιας εταιρείας που έχει αγωνιστεί για να δείξει στον καταναλωτή ότι προσέχει και το παραμικρό στα προϊόντα και την εικόνα της.

Η ίδια η Apple τόνισε στους επενδυτές της πως μια πιθανή ήττα στο δικαστήριο θα επηρεάσει σαφώς τα οικονομικά της αποτελέσματα, ενώ προχώρησε (λίγο μετά την έναρξη της δίκης) σε μείωση της προμήθειας από τους προγραμματιστές με εφαρμογές που κάνουν τζίρο κάτω από 1 εκ. δολάρια το χρόνο.

Θα πρέπει να τονιστεί ακόμη πως η τακτική της Apple να μην επιτρέπει σε προγραμματιστές να προσφέρουν τις εφαρμογές τους παρά μόνο μέσω του App Store, της έχει κοστίσει σε πρόστιμα από ρυθμιστικές αρχές σε αρκετές χώρες του πλανήτη. Ειδικά, στην περιοχή μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεξεργάζεται τη νομοθεσία για τις ψηφιακές αγορές και σίγουρα η εξέλιξη της δίκης θα δώσει ακόμη μεγαλύτερο πάτημα σε όσους ισχυρίζονται πως η Apple πρέπει να προσφέρει περαιτέρω επιλογές στους δημιουργούς.

H πλευρά των δημιουργών

Οι μικρότερης εμβέλειας δημιουργοί εφαρμογών και παιχνιδιών έχουν ήδη αρχίζει να οργανώνονται και έχουν δημιουργήσει το «Συνασπισμό για τη δικαιοσύνη στις εφαρμογές» (Coalition for App Fairness) για να κινηθούν μαζικά κατά της Apple. Η εκτελεστική διευθύντριά του, Μέγκαν Ντιμούτσιο, δήλωσε πως η εξέλιξη αυτής της δίκης δίνει ακόμη περισσότερο θάρρος σε όσους θέλουν να αντιταχθούν τέτοιων μονοπωλιακών πρακτικών.

H απόφαση

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε ακριβώς θα υπάρξει απόφαση πάνω στο θέμα. Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα έχουμε μάθει περισσότερα. Στην περίπτωση ήττας της Apple, είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στο οικοσύστημα και στην εταιρεία γενικότερα. Απλά, όλοι εκτιμούν ότι και σε περίπτωση νίκης της, η εταιρεία του Κουπερτίνο έχει χάσει ήδη πολλά περισσότερα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA