Μενού
  • Α-
  • Α+

To έργο του Μπετόβεν είναι από τα πλέον σημαντικά στο χώρο της τέχνης και μετά τη θρυλική 9η Συμφωνία του, ήρθε η ώρα να δούμε σε τελική μορφή και την 10η, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμη: Εσείς πόσα θα πληρώνατε; Σε δημοπρασία αδημοσίευτο προσχέδιο κονσέρτου του Μπετόβεν

Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, θεωρείται από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών και πέθανε στις 26 Μαρτίου 1827, έχοντας ολοκληρώσει 9 συμφωνίες που έχουν γράψει ιστορία. Η 10η Συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αλλά λίγο πριν πεθάνει, άφησε πίσω του προσχέδια για αυτό που ετοίμαζε. 

Κατά την πάροδο των ετών οι φίλοι της μουσικής και της τέχνης προσπάθησαν να φανταστούν πως θα ήταν ολοκληρωμένο και αυτό το έργο, ενώ κάποιοι επιχείρησαν να το ολοκληρώσουν με διάφορες τεχνικές. Το 1988 μάλιστα, ο μουσικολόγος Μπάρι Κούπερ τόλμησε να συνθέσει δύο τμήματά της, ωστόσο ο τρόπος που είχαν συνταχθεί αυτές οι σημειώσεις στα προσχέδια δεν φάνηκαν και ιδιαίτερα βοηθητικές και έτσι το έργο δεν προχώρησε ποτέ, ούτε καν σε ένα ικανοποιητικό βαθμό.

Με την τεχνητή νοημοσύνη να είναι πλέον σημαντικός σύμμαχος και να έχει βοηθήσει σε πάρα πολλά ανάλογα projects και τα 250 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη να πλησιάζουν, ο Ματίας Ρόντερ (διευθυντής του Ινστιτούτου Κάραγιαν στο Σάλτσμπουργκ) έκανε μια νέα απόπειρα.

Με τη βοήθεια του Αχμέντ Έλγκαμαλ, επικεφαλής του τμήματος τέχνης και τεχνητής νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Ρούτγκερς, κατάφεραν να αναπτύξουν μια μέθοδο, έτσι ώστε η ΑΙ να μπορέσει να «διαβάσει» σωστά τις σημειώσεις του Μπετόβεν.

Με τη βοήθεια των ειδικών Μαρκ Γκόθαμ και Ρόμπερτ Λεβίν (ο οποίος είχε ολοκληρώσει ημιτελές έργο των Μότζαρτ και Μπαχ παλιαότερα) και την οικονομική υποστήριξη της Deutsche Telekom, ολοκλήρωσαν τη 10η Συμφωνία. Μάλιστα, δημιούργησαν και ένα μίνι-ντοκιμαντέρ που μπορείτε να παρακολουθήσετε στη συνέχεια του άρθρου.

Το μόνο που απομένει πλέον, όπως λένε και οι ίδιοι οι συντελεστές, είναι να αναλάβει μια κανονική ορχήστρα να εκτελέσει το τελικό αποτέλεσμα για να απολαύσουμε την 10η Συμφωνία, όπως την είχε οραματιστεί ο συνθέτης της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA